Twee jaar oude auto’s meest in trek bij criminelen

Luberto van Buiten Luberto van Buiten
• Laatste update:
wee jaar oude Fiats 500 zijn gewild bij autodieven. (Foto: Fiat)

Het aantal gestolen auto’s van 2 jaar oud lag in het eerste halfjaar van 2019 echter bijna 40 procent hoger dan in het eerste halfjaar van 2018. Er werden vooral veel Audi’s A1 en Fiats 500 gestolen. De diefstal van het aantal jonge personenauto’s van 0 tot 3 jaar oud nam met 12 procent toe naar 831, aldus het LIV. Dit is een samenwerkingsverband tussen RDW, Politie en Stichting Verzekeringsbureau Voertuigcriminaliteit (VBV). In de eerste vier maanden van dit jaar nam het aantal autodiefstallen nog met 10 procent toe ten opzichte van die periode een jaar eerder.

Gestolen hybrides

De Volkswagen Golf (331) en de Polo (315) worden, ondanks forse daling, nog steeds het meest gestolen. Begin dit jaar maakte het LIV al bekend dat hybride voertuigen gewild waren onder criminelen. Het aantal gestolen hybrides in het eerste jaar nagenoeg gelijk gebleven. Toyota en Lexus blijven het meest populair om te stelen.

Volgens Hendrik Steller, manager van van het LIV, toont de diefstaltoename van jonge voertuigen de georganiseerdheid van de autodieven aan. “Aandacht voor preventie en intensieve samenwerking bij de opsporing blijft dus essentieel.” Ook het aantal diefstallen van andere voertuigen daalt licht. Onder de lichte bedrijfswagens zijn de Mercedes-Benz Vito en Sprinter en de Volkswagen Transporter samen goed voor 58 procent van de diefstallen.Lees het complete rapport in de Automotive Kennisbank.

Terugvindpercentage

Het totale aantal voertuigen dat op de eerste dag wordt teruggevonden, is licht gestegen van 34,4 procent in het eerste half jaar van 2018 naar 36,6 procent in het afgelopen half jaar. Het versnelde aangifteproces bewijst daarmee volgens het LIV blijvend zijn toegevoegde waarde. Opvallend is dat voertuigen die meer gestolen worden, juist minder worden teruggevonden: het terugvindpercentage van de Audi A1 is 16 procent en dat van de Fiat 500 is 15 procent.

Twee jaar oude auto’s meest in trek bij criminelen | Fleet&Mobility

Twee jaar oude auto’s meest in trek bij criminelen

Luberto van Buiten Luberto van Buiten
• Laatste update:
wee jaar oude Fiats 500 zijn gewild bij autodieven. (Foto: Fiat)

Het aantal gestolen auto’s van 2 jaar oud lag in het eerste halfjaar van 2019 echter bijna 40 procent hoger dan in het eerste halfjaar van 2018. Er werden vooral veel Audi’s A1 en Fiats 500 gestolen. De diefstal van het aantal jonge personenauto’s van 0 tot 3 jaar oud nam met 12 procent toe naar 831, aldus het LIV. Dit is een samenwerkingsverband tussen RDW, Politie en Stichting Verzekeringsbureau Voertuigcriminaliteit (VBV). In de eerste vier maanden van dit jaar nam het aantal autodiefstallen nog met 10 procent toe ten opzichte van die periode een jaar eerder.

Gestolen hybrides

De Volkswagen Golf (331) en de Polo (315) worden, ondanks forse daling, nog steeds het meest gestolen. Begin dit jaar maakte het LIV al bekend dat hybride voertuigen gewild waren onder criminelen. Het aantal gestolen hybrides in het eerste jaar nagenoeg gelijk gebleven. Toyota en Lexus blijven het meest populair om te stelen.

Volgens Hendrik Steller, manager van van het LIV, toont de diefstaltoename van jonge voertuigen de georganiseerdheid van de autodieven aan. “Aandacht voor preventie en intensieve samenwerking bij de opsporing blijft dus essentieel.” Ook het aantal diefstallen van andere voertuigen daalt licht. Onder de lichte bedrijfswagens zijn de Mercedes-Benz Vito en Sprinter en de Volkswagen Transporter samen goed voor 58 procent van de diefstallen.Lees het complete rapport in de Automotive Kennisbank.

Terugvindpercentage

Het totale aantal voertuigen dat op de eerste dag wordt teruggevonden, is licht gestegen van 34,4 procent in het eerste half jaar van 2018 naar 36,6 procent in het afgelopen half jaar. Het versnelde aangifteproces bewijst daarmee volgens het LIV blijvend zijn toegevoegde waarde. Opvallend is dat voertuigen die meer gestolen worden, juist minder worden teruggevonden: het terugvindpercentage van de Audi A1 is 16 procent en dat van de Fiat 500 is 15 procent.