Verbond van Verzekeraars: Minder autodiefstal in 2021

Ivonne Vermeulen Ivonne Vermeulen
• Laatste update:
Er zijn dit jaar minder auto's gestolen. (Foto: Shutterstock)

“Wij denken dat de invoering van de avondklok een positief effect heeft gehad, maar er is niet één absolute waarheid”, zegt André Bouwman, senior adviseur van het Landelijk Informatiecentrum Voertuigcriminaliteit. “De grootste daling vond plaats in de eerste drie maanden van 2021.” De lockdown en avondklok gingen eind januari in en kwam eind april weer ten einde. “Dat kan haast geen toeval zijn. Met name omdat de meeste voertuigcriminelen het liefst ’s avonds of ’s nachts toeslaan. Als je ’s avonds een auto jat, heb je nog uren de tijd om ermee weg te komen. Tijdens de avondklok was de kans op aanhouding na 21.00uur echter veel groter dan anders.” De daling van het aantal autodiefstallen tekende zich vorig jaar ook al af.  

Sneeuw en kou

Ook het weer is volgens Bouwman van invloed geweest op de diefstaldaling, en ook de toegenomen connectiviteit van auto’s. “Jongere auto’s zijn door de toegenomen connectiviteit moeilijker te stelen en lastiger om te katten. Er zitten tegenwoordig nogal wat digitale identiteiten in veel onderdelen. Criminelen zoeken in zo’n geval naar nieuwe verdienmodellen en wij zien dan ook al enkele jaren een verschuiving naar fiscale fraude met de in- en export van vooral de exclusievere auto’s”, aldus Bouwman.

In de top 5 van meest gewilde auto’s voor autodieven staan: Volkswagen, Toyota, Renault, Peugeot en Audi.

Verbond van Verzekeraars: Minder autodiefstal in 2021 | Fleet&Mobility

Verbond van Verzekeraars: Minder autodiefstal in 2021

Ivonne Vermeulen Ivonne Vermeulen
• Laatste update:
Er zijn dit jaar minder auto's gestolen. (Foto: Shutterstock)

“Wij denken dat de invoering van de avondklok een positief effect heeft gehad, maar er is niet één absolute waarheid”, zegt André Bouwman, senior adviseur van het Landelijk Informatiecentrum Voertuigcriminaliteit. “De grootste daling vond plaats in de eerste drie maanden van 2021.” De lockdown en avondklok gingen eind januari in en kwam eind april weer ten einde. “Dat kan haast geen toeval zijn. Met name omdat de meeste voertuigcriminelen het liefst ’s avonds of ’s nachts toeslaan. Als je ’s avonds een auto jat, heb je nog uren de tijd om ermee weg te komen. Tijdens de avondklok was de kans op aanhouding na 21.00uur echter veel groter dan anders.” De daling van het aantal autodiefstallen tekende zich vorig jaar ook al af.  

Sneeuw en kou

Ook het weer is volgens Bouwman van invloed geweest op de diefstaldaling, en ook de toegenomen connectiviteit van auto’s. “Jongere auto’s zijn door de toegenomen connectiviteit moeilijker te stelen en lastiger om te katten. Er zitten tegenwoordig nogal wat digitale identiteiten in veel onderdelen. Criminelen zoeken in zo’n geval naar nieuwe verdienmodellen en wij zien dan ook al enkele jaren een verschuiving naar fiscale fraude met de in- en export van vooral de exclusievere auto’s”, aldus Bouwman.

In de top 5 van meest gewilde auto’s voor autodieven staan: Volkswagen, Toyota, Renault, Peugeot en Audi.