Personenauto's

Laatste update:

Diefstalrisico het grootst bij hybride Toyota

Bij de Toyota C-HR is de kans op diefstal het grootst. (Foto: Toyota)

De C-HR Hybrid van het merk heeft het hoogste diefstalrisico van 1 op 97. De Volkswagen Golf blijft de meest gestolen auto.

In 2018 daalde het aantal gestolen personenauto’s met 12,1 procent. Er werden er 7.261 gestolen, terwijl dat er in 2017 nog 8.257 waren. Wel werden er meer auto’s tot 1 jaar oud gestolen (33 procent meer). Hiervan is ruim 95 procent een hybride voertuig. Dat blijkt uit cijfers van het Landelijk Informatiecentrum Voertuigcriminaliteit (LIV). “Toenemende connectiviteit en moderne alarmsystemen maken het dieven steeds lastiger om voertuigen te stelen”, zegt Hendrik Steller, manager van het LIV. “Diefstaltoename van hybride voertuigen laat echter zien dat criminelen zich niet laten tegenhouden als er vraag is naar een bepaald merk of model.”

C-HR en A1 favoriet

Er werden, volgens het LIV, in totaal 360 hybride voertuigen gestolen, tegen 184 in 2017. De hybride Toyota ’s RAV-4 en C-HR zijn favoriet. De C-HR hybrid heeft hierdoor het hoogste diefstalrisico van 1 op 97. In totaal werden er afgelopen jaar 105 Toyota’s C-HR gestolen van de ruim 10 duizend die er rondrijden in Nederland. De Volkswagen Golf blijft met 757 exemplaren op ruim 330 duizend exemplaren in Nederland het meest gestolen model.

Bij de niet hybride voertuigen is de Audi A1 het meest favoriet bij dieven met een risico van 1 op 200. Bij de lichte bedrijfswagens worden de Mercedes Benz Sprinter en de Vito het meest gestolen, 532 stuks, een forse stijging van 21 procent ten opzichte van 2017.

De kans op terugvinden van een gestolen voertuig is het grootst in de eerste week na diefstal, weet het LIV. Namelijk 57 procent. Na een maand is dit nog maar 20 procent. Het aantal personenauto’s dat werd teruggevonden steeg licht van 40 naar 40,9 procent.

Diefstalrisico het grootst bij hybride Toyota | Fleet&Mobility

Diefstalrisico het grootst bij hybride Toyota

Luberto van Buiten Luberto van Buiten
• Laatste update:
Bij de Toyota C-HR is de kans op diefstal het grootst. (Foto: Toyota)

In 2018 daalde het aantal gestolen personenauto’s met 12,1 procent. Er werden er 7.261 gestolen, terwijl dat er in 2017 nog 8.257 waren. Wel werden er meer auto’s tot 1 jaar oud gestolen (33 procent meer). Hiervan is ruim 95 procent een hybride voertuig. Dat blijkt uit cijfers van het Landelijk Informatiecentrum Voertuigcriminaliteit (LIV). “Toenemende connectiviteit en moderne alarmsystemen maken het dieven steeds lastiger om voertuigen te stelen”, zegt Hendrik Steller, manager van het LIV. “Diefstaltoename van hybride voertuigen laat echter zien dat criminelen zich niet laten tegenhouden als er vraag is naar een bepaald merk of model.”

C-HR en A1 favoriet

Er werden, volgens het LIV, in totaal 360 hybride voertuigen gestolen, tegen 184 in 2017. De hybride Toyota ’s RAV-4 en C-HR zijn favoriet. De C-HR hybrid heeft hierdoor het hoogste diefstalrisico van 1 op 97. In totaal werden er afgelopen jaar 105 Toyota’s C-HR gestolen van de ruim 10 duizend die er rondrijden in Nederland. De Volkswagen Golf blijft met 757 exemplaren op ruim 330 duizend exemplaren in Nederland het meest gestolen model.

Bij de niet hybride voertuigen is de Audi A1 het meest favoriet bij dieven met een risico van 1 op 200. Bij de lichte bedrijfswagens worden de Mercedes Benz Sprinter en de Vito het meest gestolen, 532 stuks, een forse stijging van 21 procent ten opzichte van 2017.

De kans op terugvinden van een gestolen voertuig is het grootst in de eerste week na diefstal, weet het LIV. Namelijk 57 procent. Na een maand is dit nog maar 20 procent. Het aantal personenauto’s dat werd teruggevonden steeg licht van 40 naar 40,9 procent.