Tomtom kiest zakelijke route voor succes

Ivonne Vermeulen Ivonne Vermeulen
• Laatste update:
Tomtom heeft de zakelijke afslag genomen.

De omzet van navigatiefabrikant Tomtom kwam vorig jaar uit op 903 miljoen euro; een daling van 9 procent ten opzichte van 2016, toen de omzet 987 miljoen euro bedroeg. Het nettoverlies over 2017 bedroeg 204,4 miljoen. In 2016 werd nog een winst geboekt van 12 miljoen euro.

Vooral de dalende resultaten van de consumentendivisie (navigatiesystemen, sporthorloges en gadgets) halen de jaaromzet onderuit, meldt Tomtom. De omzet in de consumentenmarkt daalde vorig jaar met 27 procent van 563 tot 412 miljoen euro in 2017. De omzet in de zakelijke markt steeg wel; in de automotive-divisie groeide de omzet met 22 procent tot 328,8 miljoen en in de telematicadivisie met 4 procent tot 162 miljoen.

In een toelichting laat ceo Harold Goddijn weten dat het bedrijf zich steeds meer gaat focussen op de zakelijke markt, goed voor zo’n 60 procent van de totale omzet. Vorig jaar haalde Tomtom naar eigen zeggen een recordbedrag van 400 miljoen euro binnen aan orders van autofabrikanten. “We ontwikkelen ons steeds meer tot een softwarebedrijf”, aldus Goddijn.

Tomtom kiest zakelijke route voor succes | Fleet&Mobility

Tomtom kiest zakelijke route voor succes

Ivonne Vermeulen Ivonne Vermeulen
• Laatste update:
Tomtom heeft de zakelijke afslag genomen.

De omzet van navigatiefabrikant Tomtom kwam vorig jaar uit op 903 miljoen euro; een daling van 9 procent ten opzichte van 2016, toen de omzet 987 miljoen euro bedroeg. Het nettoverlies over 2017 bedroeg 204,4 miljoen. In 2016 werd nog een winst geboekt van 12 miljoen euro.

Vooral de dalende resultaten van de consumentendivisie (navigatiesystemen, sporthorloges en gadgets) halen de jaaromzet onderuit, meldt Tomtom. De omzet in de consumentenmarkt daalde vorig jaar met 27 procent van 563 tot 412 miljoen euro in 2017. De omzet in de zakelijke markt steeg wel; in de automotive-divisie groeide de omzet met 22 procent tot 328,8 miljoen en in de telematicadivisie met 4 procent tot 162 miljoen.

In een toelichting laat ceo Harold Goddijn weten dat het bedrijf zich steeds meer gaat focussen op de zakelijke markt, goed voor zo’n 60 procent van de totale omzet. Vorig jaar haalde Tomtom naar eigen zeggen een recordbedrag van 400 miljoen euro binnen aan orders van autofabrikanten. “We ontwikkelen ons steeds meer tot een softwarebedrijf”, aldus Goddijn.