Infrastructuur

Nio en Vandebron starten pilot voor slimme stroomopslag

Nio kan de stroom zo tegen een gunstig tarief inkopen op piekmomenten en kan het energienet worden ontlast.(Foto: Nio)

Energieplatform Vandebron en de Chinese EV-bouwer Nio starten in mei met een pilot voor het wisselen van autobatterijen bij momenteel vier en binnenkort zes batterijwisselstations in Nederland. Dit aantal zal in de komende jaren verder worden uitgebreid. Dat maken beide bedrijven bekend in een persbericht.

De pilot is erop gericht om de autobatterijen in de wisselstations te gebruiken als buffer voor piekmomenten in energieopwekking. Zo kan Nio de stroom tegen een gunstig tarief inkopen op piekmomenten en kan het energienet worden ontlast.

Al eerder schreef Automotive Online dat Nio zijn opslagstations wil inzetten als energiehubs. Als het Nio lukt om energie in te kopen in de daluren en weer terug te verkopen op piekuren, dan zouden die duizenden stations zomaar een interessant extra verdienmodel kunnen worden.

Active Balancing software

“Onze Active Balancing software is een duurzaam antwoord op nieuwe uitdagingen van de energietransitie”, aldus Arno van den Berg, cto Vandebron. Deze software kan het energienetwerk balanceren wanneer de energievraag en -aanbod niet aan elkaar gelijk zijn.

Daniel de Groot, head of power Nio Nederland, noemt de samenwerking met Vandebron “een belangrijke stap in het verwezenlijken van onze filosofie ‘Blue Sky Coming’ voor een toekomst die mooier, positiever en duurzamer is.”

Nio en Vandebron starten pilot voor slimme stroomopslag | Fleet&Mobility
Infrastructuur

Nio en Vandebron starten pilot voor slimme stroomopslag

Nio kan de stroom zo tegen een gunstig tarief inkopen op piekmomenten en kan het energienet worden ontlast.(Foto: Nio)

Energieplatform Vandebron en de Chinese EV-bouwer Nio starten in mei met een pilot voor het wisselen van autobatterijen bij momenteel vier en binnenkort zes batterijwisselstations in Nederland. Dit aantal zal in de komende jaren verder worden uitgebreid. Dat maken beide bedrijven bekend in een persbericht.

De pilot is erop gericht om de autobatterijen in de wisselstations te gebruiken als buffer voor piekmomenten in energieopwekking. Zo kan Nio de stroom tegen een gunstig tarief inkopen op piekmomenten en kan het energienet worden ontlast.

Al eerder schreef Automotive Online dat Nio zijn opslagstations wil inzetten als energiehubs. Als het Nio lukt om energie in te kopen in de daluren en weer terug te verkopen op piekuren, dan zouden die duizenden stations zomaar een interessant extra verdienmodel kunnen worden.

Active Balancing software

“Onze Active Balancing software is een duurzaam antwoord op nieuwe uitdagingen van de energietransitie”, aldus Arno van den Berg, cto Vandebron. Deze software kan het energienetwerk balanceren wanneer de energievraag en -aanbod niet aan elkaar gelijk zijn.

Daniel de Groot, head of power Nio Nederland, noemt de samenwerking met Vandebron “een belangrijke stap in het verwezenlijken van onze filosofie ‘Blue Sky Coming’ voor een toekomst die mooier, positiever en duurzamer is.”