Athlon lanceert concept voor wisselende leaseauto

Luberto van Buiten Luberto van Buiten
• Laatste update:
Leaserijders mogen elk kwartaal van auto wisselen.

Changemycar valt onder Athlon, maar is een zelfstandige start-up, zegt initiator – en Athlon-werknemer – Paul Bouwmeester. Het concept is gericht op zakelijke leaseklanten. Werknemers kunnen met een app tussen tientallen leaseauto’s kiezen; er kan in principe elke maand een andere auto worden gekozen, vertelt Bouwmeester. “Als je kiest voor een vast leasecontract voor vier of vijf jaar en je stopt eerder bij het betreffende bedrijf, dan betaalde je vaak een afkoopsom. Maar in de leaseperiode kan er veel veranderen. Je gaat verhuizen, er zijn veranderingen in je gezin of je wisselt van baan. Het is dan ook logisch dat je daar je leaseauto op kunt aanpassen.”

Bang dat er te veel mensen te vaak van auto gaan wisselen, is Bouwmeester niet. “We hebben met honderdvijftig leaserijders gesproken en die zijn enthousiast. Ondertussen geven ze aan dat ze, als de eigen telefoon en kinderzitjes in een auto zijn geïnstalleerd, echt niet zo heel snel zullen switchen.”

Beperkende voorwaarde

Voorwaarde bij het wisselen van auto is wel dat het nieuwe model binnen het met de werkgever afgesproken leasebedrag blijft. Even een duurdere auto pakken is dus niet mogelijk, tenzij de werkgever het leasebedrag verhoogt. Blijft een werknemer onder het beschikbare maandbedrag, dan houdt hij wat budget over dat kan worden gebruikt om – bijvoorbeeld in de zomervakantie – een grotere auto te leasen voor een gezinsvakantie. “Of om eens wat leuks te rijden”, stelt Bouwmeester. “We werken aan een funcategorie. Waarom zou je niet eens een maand of twee in een exotisch model rijden?”

Of wagenparkbeheerders straks niet helemaal dol worden van alle verschillende contracten? “We hebben ook dat gecontroleerd bij diverse grote klanten. Ze maken nu maandelijks een lijst met mutaties. Die lijst is straks wat langer, onder andere omdat voor het berekenen van de bijtelling de catalogusprijs van de op dat moment gereden auto van belang is. Maar we hoorden van onze klanten dat dit op zich geen probleem is. Heel vrolijk worden ze van de gedachte dat er straks geen auto’s meer overblijven als iemand voortijdig uit dienst gaat. Dat scheelt ze écht administratie.” Inmiddels zijn er drie bedrijven aangesloten bij Changemycar, die gezamenlijk goed zijn voor 200 contracten. “De totale potentie is vele malen groter. Ik denk dat van de huidige leaserijders 40 procent veel liever af en toe van auto zou wisselen, ook als dit betekent dat ze de auto niet zelf kunnen configureren. De meeste configuraties bestaan al, en na drie maanden wordt die nieuwe leaseauto een commodity.”

De auto’s die beschikbaar worden gesteld, komen onder andere uit de stilstaande vloot bij Athlon. “Maar we kunnen ze, als dat nodig is om het aanbod aan te vullen, ook elders vandaan halen”, zegt Bouwmeester. “Het gaat wel altijd om een al bestaande, jonge auto.”

Athlon lanceert concept voor wisselende leaseauto | Fleet&Mobility

Athlon lanceert concept voor wisselende leaseauto

Luberto van Buiten Luberto van Buiten
• Laatste update:
Leaserijders mogen elk kwartaal van auto wisselen.

Changemycar valt onder Athlon, maar is een zelfstandige start-up, zegt initiator – en Athlon-werknemer – Paul Bouwmeester. Het concept is gericht op zakelijke leaseklanten. Werknemers kunnen met een app tussen tientallen leaseauto’s kiezen; er kan in principe elke maand een andere auto worden gekozen, vertelt Bouwmeester. “Als je kiest voor een vast leasecontract voor vier of vijf jaar en je stopt eerder bij het betreffende bedrijf, dan betaalde je vaak een afkoopsom. Maar in de leaseperiode kan er veel veranderen. Je gaat verhuizen, er zijn veranderingen in je gezin of je wisselt van baan. Het is dan ook logisch dat je daar je leaseauto op kunt aanpassen.”

Bang dat er te veel mensen te vaak van auto gaan wisselen, is Bouwmeester niet. “We hebben met honderdvijftig leaserijders gesproken en die zijn enthousiast. Ondertussen geven ze aan dat ze, als de eigen telefoon en kinderzitjes in een auto zijn geïnstalleerd, echt niet zo heel snel zullen switchen.”

Beperkende voorwaarde

Voorwaarde bij het wisselen van auto is wel dat het nieuwe model binnen het met de werkgever afgesproken leasebedrag blijft. Even een duurdere auto pakken is dus niet mogelijk, tenzij de werkgever het leasebedrag verhoogt. Blijft een werknemer onder het beschikbare maandbedrag, dan houdt hij wat budget over dat kan worden gebruikt om – bijvoorbeeld in de zomervakantie – een grotere auto te leasen voor een gezinsvakantie. “Of om eens wat leuks te rijden”, stelt Bouwmeester. “We werken aan een funcategorie. Waarom zou je niet eens een maand of twee in een exotisch model rijden?”

Of wagenparkbeheerders straks niet helemaal dol worden van alle verschillende contracten? “We hebben ook dat gecontroleerd bij diverse grote klanten. Ze maken nu maandelijks een lijst met mutaties. Die lijst is straks wat langer, onder andere omdat voor het berekenen van de bijtelling de catalogusprijs van de op dat moment gereden auto van belang is. Maar we hoorden van onze klanten dat dit op zich geen probleem is. Heel vrolijk worden ze van de gedachte dat er straks geen auto’s meer overblijven als iemand voortijdig uit dienst gaat. Dat scheelt ze écht administratie.” Inmiddels zijn er drie bedrijven aangesloten bij Changemycar, die gezamenlijk goed zijn voor 200 contracten. “De totale potentie is vele malen groter. Ik denk dat van de huidige leaserijders 40 procent veel liever af en toe van auto zou wisselen, ook als dit betekent dat ze de auto niet zelf kunnen configureren. De meeste configuraties bestaan al, en na drie maanden wordt die nieuwe leaseauto een commodity.”

De auto’s die beschikbaar worden gesteld, komen onder andere uit de stilstaande vloot bij Athlon. “Maar we kunnen ze, als dat nodig is om het aanbod aan te vullen, ook elders vandaan halen”, zegt Bouwmeester. “Het gaat wel altijd om een al bestaande, jonge auto.”