Nederlanders koplopers in thuiswerken

Nienke Eusterbrock Nienke Eusterbrock
• Laatste update:
(Foto: Shutterstock)

Dit blijkt uit onderzoek van Arval Mobility Observatory, onderdeel van BNP Paribas, naar de mobiliteit van werknemers in Nederland, België, Duitsland, Frankrijk, Spanje en Italië. In samenwerking met marktonderzoeksbureau Ipsos zijn voor het onderzoek bijna drieduizend Europese werknemers, werkzaam bij bedrijven van meer dan honderd werknemers, gevraagd naar hun gedrag en perceptie ten aanzien van woon-werkverkeer en zakelijk verkeer.

Waar in Europa gemiddeld minder dan de helft (47%) van de werknemers aangeeft sinds de coronapandemie vaker op afstand te werken, is dat in Nederland bijna tweederde (63%). Op het moment van het onderzoek werkt 71 procent van de ondervraagde werknemers in Nederland minstens een dag per week op afstand, 11 procentpunt meer dan het Europees gemiddelde (60%). 

Vervoersmiddelen

Wat ook opviel in het onderzoek was dat 54 procent van de Nederlanders meer dan 20 kilometer van hun werkplek woont tegenover een Europees gemiddelde van 43 procent. Voor 71 procent van de Europeanen is de auto nog altijd het meest gebruikte vervoersmiddel voor woon-werkverkeer, terwijl dit slechts voor 59 procent van de Nederlanders geldt. Dit verschil is te verklaren door de hoge adoptiegraad van (elektrisch) fietsen en scooters als primair vervoersmiddel in Nederland (36%).

“We zien dat, hoewel de auto in Nederland nog steeds het voornaamste vervoersmiddel voor woon-werkverkeer is, ook steeds vaker gekozen wordt voor alternatieven als fietsen, scooters en het openbaar vervoer. Werknemers in Nederland kunnen over het algemeen kiezen uit verschillende vormen van mobiliteit en ontvangen hiervoor meestal een mobiliteitsbudget of reiskostenvergoeding van hun werkgever”, aldus Arjos Bot, head of Arval Mobility Observatory.

Nederlanders bovengemiddeld tevreden

De meeste Nederlandse werknemers zijn over het algemeen tevreden met de oplossingen die werkgevers aanbieden voor vervoer (63%), dit geldt voor slechts 45 procent van de Europese ondervraagden. Daarnaast zijn de mobiliteitsoplossingen die werkgevers aanbieden voor 64 procent van de Nederlandse ondervraagden een belangrijk criterium bij de keuze voor een nieuwe werkgever.

Nederlanders koplopers in thuiswerken | Fleet&Mobility

Nederlanders koplopers in thuiswerken

Nienke Eusterbrock Nienke Eusterbrock
• Laatste update:
(Foto: Shutterstock)

Dit blijkt uit onderzoek van Arval Mobility Observatory, onderdeel van BNP Paribas, naar de mobiliteit van werknemers in Nederland, België, Duitsland, Frankrijk, Spanje en Italië. In samenwerking met marktonderzoeksbureau Ipsos zijn voor het onderzoek bijna drieduizend Europese werknemers, werkzaam bij bedrijven van meer dan honderd werknemers, gevraagd naar hun gedrag en perceptie ten aanzien van woon-werkverkeer en zakelijk verkeer.

Waar in Europa gemiddeld minder dan de helft (47%) van de werknemers aangeeft sinds de coronapandemie vaker op afstand te werken, is dat in Nederland bijna tweederde (63%). Op het moment van het onderzoek werkt 71 procent van de ondervraagde werknemers in Nederland minstens een dag per week op afstand, 11 procentpunt meer dan het Europees gemiddelde (60%). 

Vervoersmiddelen

Wat ook opviel in het onderzoek was dat 54 procent van de Nederlanders meer dan 20 kilometer van hun werkplek woont tegenover een Europees gemiddelde van 43 procent. Voor 71 procent van de Europeanen is de auto nog altijd het meest gebruikte vervoersmiddel voor woon-werkverkeer, terwijl dit slechts voor 59 procent van de Nederlanders geldt. Dit verschil is te verklaren door de hoge adoptiegraad van (elektrisch) fietsen en scooters als primair vervoersmiddel in Nederland (36%).

“We zien dat, hoewel de auto in Nederland nog steeds het voornaamste vervoersmiddel voor woon-werkverkeer is, ook steeds vaker gekozen wordt voor alternatieven als fietsen, scooters en het openbaar vervoer. Werknemers in Nederland kunnen over het algemeen kiezen uit verschillende vormen van mobiliteit en ontvangen hiervoor meestal een mobiliteitsbudget of reiskostenvergoeding van hun werkgever”, aldus Arjos Bot, head of Arval Mobility Observatory.

Nederlanders bovengemiddeld tevreden

De meeste Nederlandse werknemers zijn over het algemeen tevreden met de oplossingen die werkgevers aanbieden voor vervoer (63%), dit geldt voor slechts 45 procent van de Europese ondervraagden. Daarnaast zijn de mobiliteitsoplossingen die werkgevers aanbieden voor 64 procent van de Nederlandse ondervraagden een belangrijk criterium bij de keuze voor een nieuwe werkgever.