Personeel en mobiliteit

Laatste update:

‘Regels rond fiets van de zaak moet simpeler’

Ze pleiten dat het mogelijk moet zijn dat werknemer en werkgever onderling afspraken maken. (Foto: Shutterstock)

De administratie die nodig is rondom een fiets van de zaak, wordt simpeler. Werkgever en werknemer kunnen binnenkort eenvoudig afspraken maken over de dagen dat er wel en geen gebruik wordt gemaakt van de fiets van de zaak en over het combineren van een fiets van de zaak met een kilometervergoeding voor de eigen auto. 

Dat meldt Bovag op basis van een brief aan de Tweede Kamer. RAI Vereniging en Bovag pleiten al enkele jaren bij de betrokken ministeries om de fiets van de zaak nog aantrekkelijker te maken.

In 2020 is een 7 procent bijtelling voor de fiets van de zaak ingevoerd. ‘Dat brengt duidelijkheid aan werknemer en werkgever bij een fiets van de zaak. Maar de verplichting leidt er ook toe dat een werknemer die gebruik maakt van een fiets van de zaak alleen aanspraak kan maken op de onbelaste kilometervergoeding voor een ander vervoermiddel als een kilometeradministratie wordt bijgehouden. De werknemer moet aantonen op welke dagen er gebruik wordt gemaakt van dat andere vervoermiddel. Een administratief omslachtige methode die de fiets van de zaak minder aantrekkelijk maakte,’ aldus Bovag.

 Onderlinge afspraken

Bovag en RAI Vereniging pleiten sinds de invoering van de maatregel al dat het mogelijk moet zijn dat werknemer en werkgever onderling afspraken maken over het uitkeren van de onbelaste kilometervergoeding naast de fiets van de zaak. Dit voor de dagen dat er gebruik wordt gemaakt van een ander vervoermiddel dan de fiets van de zaak en zonder dat een uitgebreide kilometeradministratie hoeft te worden bijgehouden.

“Dit besluit maakt de fiets van de zaak een stuk aantrekkelijker”, zegt Remco Tekstra, sectiemanager Fietsen van RAI Vereniging. “De maatregel sluit ook naadloos aan bij de ambitie van het kabinet om in 2025 100 duizend extra fietsforenzen te hebben.” Maarten Mastop, branchemanager Bovag Fietsbedrijven: “De nieuwe regeling sluit ook goed aan bij de dagelijkse praktijk waarin werknemers vaak kiezen voor verschillende vervoermiddelen, bijvoorbeeld omwille van het weer of hun werkschema.

Deel dit item

Dit artikel is geschreven door

Redactie
‘Regels rond fiets van de zaak moet simpeler’ | Fleet&Mobility
Personeel en mobiliteit

Laatste update:

‘Regels rond fiets van de zaak moet simpeler’

Ze pleiten dat het mogelijk moet zijn dat werknemer en werkgever onderling afspraken maken. (Foto: Shutterstock)

De administratie die nodig is rondom een fiets van de zaak, wordt simpeler. Werkgever en werknemer kunnen binnenkort eenvoudig afspraken maken over de dagen dat er wel en geen gebruik wordt gemaakt van de fiets van de zaak en over het combineren van een fiets van de zaak met een kilometervergoeding voor de eigen auto. 

Dat meldt Bovag op basis van een brief aan de Tweede Kamer. RAI Vereniging en Bovag pleiten al enkele jaren bij de betrokken ministeries om de fiets van de zaak nog aantrekkelijker te maken.

In 2020 is een 7 procent bijtelling voor de fiets van de zaak ingevoerd. ‘Dat brengt duidelijkheid aan werknemer en werkgever bij een fiets van de zaak. Maar de verplichting leidt er ook toe dat een werknemer die gebruik maakt van een fiets van de zaak alleen aanspraak kan maken op de onbelaste kilometervergoeding voor een ander vervoermiddel als een kilometeradministratie wordt bijgehouden. De werknemer moet aantonen op welke dagen er gebruik wordt gemaakt van dat andere vervoermiddel. Een administratief omslachtige methode die de fiets van de zaak minder aantrekkelijk maakte,’ aldus Bovag.

 Onderlinge afspraken

Bovag en RAI Vereniging pleiten sinds de invoering van de maatregel al dat het mogelijk moet zijn dat werknemer en werkgever onderling afspraken maken over het uitkeren van de onbelaste kilometervergoeding naast de fiets van de zaak. Dit voor de dagen dat er gebruik wordt gemaakt van een ander vervoermiddel dan de fiets van de zaak en zonder dat een uitgebreide kilometeradministratie hoeft te worden bijgehouden.

“Dit besluit maakt de fiets van de zaak een stuk aantrekkelijker”, zegt Remco Tekstra, sectiemanager Fietsen van RAI Vereniging. “De maatregel sluit ook naadloos aan bij de ambitie van het kabinet om in 2025 100 duizend extra fietsforenzen te hebben.” Maarten Mastop, branchemanager Bovag Fietsbedrijven: “De nieuwe regeling sluit ook goed aan bij de dagelijkse praktijk waarin werknemers vaak kiezen voor verschillende vervoermiddelen, bijvoorbeeld omwille van het weer of hun werkschema.

Deel dit item

Dit artikel is geschreven door

Redactie