Staat in beroep in Urgenda-zaak

Redactie Redactie
• Laatste update:

Het kabinet zet vraagtekens bij de manier waarop de rechtbank het kabinetsbeleid toetst en vraagt daarom het oordeel van een hogere rechter. Dat maakt het Ministerie van Infrastructuur en Milieu bekend in een persbericht.

Wel wordt er onmiddellijk begonnen met de uitvoering van het vonnis, omdat het aanvechten van het besluit geen opschortende werking heeft. Het kabinet gaat de komende maanden onderzoeken welke maatregelen op korte termijn het meeste effect hebben op de substantiële terugdringing van uitstoot.

Urgenda zei in juni na de uitspraak van de rechter dat het niet waarschijnlijk is dat de Autobrief 2 veel verder zal worden aangescherpt. De organisatie verwachtte toen eerder dat het kabinet zou aansturen op het stimuleren van duurzame mobiliteit in het bedrijfsleven. 

CO2-uitstoot laagst in 25 jaar
Het CBS publiceert vandaag de laatste cijfers over de uitstoot van broeikasgassen. Die zou in 2014 met 5 procent zijn gedaald ten opzichte van 2013. Ten opzichte van 1990 ligt de uitstoot 15 procent lager.

De CO2-uitstoot was vorig jaar op het laagste niveau in 25 jaar. Volgens het CBS komt dat doordat 2014 een bijzonder warm jaar was, en er dus minder werd gestookt.

Ook is er minder autobrandstof verkocht. Dit komt deels doordat motoren steeds zuiniger worden, maar ook doordat er meer over de grens is getankt door de accijnsverhogingen. De CO2-uitstoot wordt toegekend aan het land dat de brandstof verkoopt, en niet het land waar de kilometers worden gereden.

Het wegverkeer was volgens de CBS-cijfers vorig jaar goed voor 29,3 miljard kilogram CO2. In 2013 was dat 7,5 procent meer: 31,5 miljard kg.