Fiscale voordelen met een bestelauto

Redactie Redactie
• Laatste update:
Heleen Elbert is fiscaal-jurist en oud-belasting- inspecteur. (Foto: Doreen Westerink)

We beginnen met een veelgehoord verhaal op verjaardagen: voor een bestelauto hoef je niets te betalen. Geen bpm, geen bijtelling, slechts een klein beetje motorrijtuigenbelasting. Als ondernemer kun je bovendien gewoon de btw aftrekken. Klopt dat? Nee, dus. Het is een klok-en-klepel verhaal. Hoe zit het dan wel? Hieronder gaan wij op een aantal hoofdlijnen in.

Geen bpm

Een bestelauto komt al snel in aanmerking voor de grijskentekenregeling. Dan hoef je geen bpm te betalen en krijg je korting op de motorrijtuigenbelasting. Dan moet de bestelauto wel op naam van een btw-ondernemer staan. Heb je een BV en zet je de auto op je eigen naam om onder de bijtelling uit te komen? Dan voldoe je dus niet aan deze voorwaarde. Heb je een eenmanszaak of ben je zzp’er? Dan is de kans groot dat je hier wel aan voldoet. Een andere eis die voor de grijskentekenregeling geldt is dat de bestelauto minimaal 10 procent bedrijfsmatig wordt gebruikt. Rijd je er alleen privé in, dan betaal je dus wel bpm. Voldoe je wel aan alle voorwaarden? Dan bespaar je toch maar mooi 37,7 procent bpm.

Geen bijtelling

Rijd je in een bestelauto van de zaak en is deze aan jou ter beschikking gesteld? Dan val je onder de bijtelling, tenzij je kunt bewijzen dat je in dat jaar niet boven de 500 privékilometers komt of de bestelauto onder een uitzonderingsregeling valt. Bijvoorbeeld omdat er maar één stoel in de bestelauto zit. Heb je de andere stoelen niet nodig? Haal ze dan weg, las de bevestigingspunten dicht en toon de bestelauto bij het RDW.

Een andere uitzondering is de afwezigheid van een achterbank. In dit geval moet de auto wel minimaal 2,60 meter hoog zijn en 6,50 meter lang. In alle andere gevallen is het niet zeker. Dan bereken je de bijtelling op basis van je werkelijke privékilometers en de werkelijke kilometerprijs van de bestelauto. Andere uitzonderingen, zoals een verbod van de werkgever, zijn namelijk bijna niet dicht te timmeren. Ben je btw-ondernemer of is de BV btw-plichtig? Dan kun je de btw aftrekken als je zogenoemde ‘belaste prestaties’ verricht. Val je onder de zogeheten Kleine Ondernemers Regeling of verricht je vrijgestelde prestaties, dan is de btw niet aftrekbaar. In andere gevallen wel, maar dan moet je aan het eind van het jaar een deel terugbetalen. Dit gaat vaak op basis van het privégebruik (voor de btw: incl. woon-werkverkeer) of op basis van een percentage. Bij een bestelauto die je minder dan 5 jaar hebt, is dat 2,7 procent van de catalogusprijs, inclusief btw en bpm. Is het een marge-bestelauto of bestelauto die je langer dan 5 jaar hebt, dan wordt het percentage verlaagd tot 1,5 procent.

Dit is te vermijden door de bestelauto niet op de zaak te zetten, maar dan kun je de aanschaf-btw ook niet aftrekken. Houd je de administratie goed bij en staan de brandstof- en onderhoudsfacturen op naam van de zaak? Dan is de btw aftrekbaar, maar moet je ook een deel terugbetalen op basis van het privégebruik of je neemt die 1,5 procent. Omdat je de aanschaf-btw niet hebt kunnen aftrekken, hoef je die 2,7 procent niet te hanteren, dat scheelt dus weer.

Fiscale voordelen met een bestelauto | Fleet&Mobility

Fiscale voordelen met een bestelauto

Redactie Redactie
• Laatste update:
Heleen Elbert is fiscaal-jurist en oud-belasting- inspecteur. (Foto: Doreen Westerink)

We beginnen met een veelgehoord verhaal op verjaardagen: voor een bestelauto hoef je niets te betalen. Geen bpm, geen bijtelling, slechts een klein beetje motorrijtuigenbelasting. Als ondernemer kun je bovendien gewoon de btw aftrekken. Klopt dat? Nee, dus. Het is een klok-en-klepel verhaal. Hoe zit het dan wel? Hieronder gaan wij op een aantal hoofdlijnen in.

Geen bpm

Een bestelauto komt al snel in aanmerking voor de grijskentekenregeling. Dan hoef je geen bpm te betalen en krijg je korting op de motorrijtuigenbelasting. Dan moet de bestelauto wel op naam van een btw-ondernemer staan. Heb je een BV en zet je de auto op je eigen naam om onder de bijtelling uit te komen? Dan voldoe je dus niet aan deze voorwaarde. Heb je een eenmanszaak of ben je zzp’er? Dan is de kans groot dat je hier wel aan voldoet. Een andere eis die voor de grijskentekenregeling geldt is dat de bestelauto minimaal 10 procent bedrijfsmatig wordt gebruikt. Rijd je er alleen privé in, dan betaal je dus wel bpm. Voldoe je wel aan alle voorwaarden? Dan bespaar je toch maar mooi 37,7 procent bpm.

Geen bijtelling

Rijd je in een bestelauto van de zaak en is deze aan jou ter beschikking gesteld? Dan val je onder de bijtelling, tenzij je kunt bewijzen dat je in dat jaar niet boven de 500 privékilometers komt of de bestelauto onder een uitzonderingsregeling valt. Bijvoorbeeld omdat er maar één stoel in de bestelauto zit. Heb je de andere stoelen niet nodig? Haal ze dan weg, las de bevestigingspunten dicht en toon de bestelauto bij het RDW.

Een andere uitzondering is de afwezigheid van een achterbank. In dit geval moet de auto wel minimaal 2,60 meter hoog zijn en 6,50 meter lang. In alle andere gevallen is het niet zeker. Dan bereken je de bijtelling op basis van je werkelijke privékilometers en de werkelijke kilometerprijs van de bestelauto. Andere uitzonderingen, zoals een verbod van de werkgever, zijn namelijk bijna niet dicht te timmeren. Ben je btw-ondernemer of is de BV btw-plichtig? Dan kun je de btw aftrekken als je zogenoemde ‘belaste prestaties’ verricht. Val je onder de zogeheten Kleine Ondernemers Regeling of verricht je vrijgestelde prestaties, dan is de btw niet aftrekbaar. In andere gevallen wel, maar dan moet je aan het eind van het jaar een deel terugbetalen. Dit gaat vaak op basis van het privégebruik (voor de btw: incl. woon-werkverkeer) of op basis van een percentage. Bij een bestelauto die je minder dan 5 jaar hebt, is dat 2,7 procent van de catalogusprijs, inclusief btw en bpm. Is het een marge-bestelauto of bestelauto die je langer dan 5 jaar hebt, dan wordt het percentage verlaagd tot 1,5 procent.

Dit is te vermijden door de bestelauto niet op de zaak te zetten, maar dan kun je de aanschaf-btw ook niet aftrekken. Houd je de administratie goed bij en staan de brandstof- en onderhoudsfacturen op naam van de zaak? Dan is de btw aftrekbaar, maar moet je ook een deel terugbetalen op basis van het privégebruik of je neemt die 1,5 procent. Omdat je de aanschaf-btw niet hebt kunnen aftrekken, hoef je die 2,7 procent niet te hanteren, dat scheelt dus weer.