Meer verzekeringen e-bikes, premie blijft gelijk

E-bike • Verzekerden met een fatbike zijn gemiddeld 23 euro per maand kwijt, het hoogste bedrag van allemaal.
Sander van Vliet Sander van Vliet
• Laatste update:
(Foto: ALD Automotive).

Eigenaren van elektrische fietsen sluiten vaker een verzekering af, zo blijkt uit een onderzoek onder ruim 5.500 Nederlanders door marktonderzoeksbureau Multiscope. In 2023 bedroeg het totale bedrag aan afgesloten verzekeringen voor fietsen 621 miljoen euro, wat 71 miljoen euro meer is dan het voorgaande jaar.

Ongeveer 62 procent van alle eigenaren heeft zijn e-bike verzekerd, waarvoor ze gemiddeld 14 euro per maand betalen, een bedrag dat gelijk is gebleven aan het jaar ervoor. De dreiging van diefstal is een belangrijke reden voor het afsluiten van een verzekering, volgens Multiscope. Bij 6 procent van de eigenaren is de e-bike al eens gestolen.

23 euro per maand

Vooral bezitters van elektrische hybridefietsen hebben vaak een verzekering afgesloten. Meer dan twee op de drie van deze fietsen is verzekerd, meldt het marktonderzoeksbureau.

Verzekerden met een fatbike zijn gemiddeld 23 euro per maand kwijt, het hoogste bedrag van allemaal. Vorig jaar zijn de ANWB en Univé gestopt met het verzekeren van elektrische fietsen met dikke banden, omdat deze relatief vaak gestolen worden.

Desondanks blijkt bij de ANWB het grootste aantal verzekeringen voor e-bikes afgesloten te zijn. Volgens Multiscope betreft dit 35 procent van alle elektrische fietsen. Bij verzekeraars ENRA en Kingpolis zijn respectievelijk 15 en 12 procent van de verzekeringen ondergebracht. Ongeveer de helft van alle verzekeringen is online afgesloten.

Van alle nieuw verkochte fietsen vorig jaar was ruim de helft (56 procent) een elektrische fiets. Er zijn in totaal 453 duizend stuks verkocht in 2023. De gemiddelde verkoopprijs van een nieuwe fiets kwam uit op 1.815 euro. Voor een nieuwe e-bike was dat in doorsnee 2.574 euro.

Geplaatst in rubriek:
Sander van Vliet
Sander van Vliet

Sander is vaste redacteur van Automotive en Fleet & Mobility. Na omzwervingen in de sportjournalistiek streek hij in 2023 neer op de Automotive-redactie. In zijn vrije tijd houdt hij zich bezig met wielrennen, voetbal en goed eten.

Meer verzekeringen e-bikes, premie blijft gelijk | Fleet&Mobility

Meer verzekeringen e-bikes, premie blijft gelijk

E-bike • Verzekerden met een fatbike zijn gemiddeld 23 euro per maand kwijt, het hoogste bedrag van allemaal.
Sander van Vliet Sander van Vliet
• Laatste update:
(Foto: ALD Automotive).

Eigenaren van elektrische fietsen sluiten vaker een verzekering af, zo blijkt uit een onderzoek onder ruim 5.500 Nederlanders door marktonderzoeksbureau Multiscope. In 2023 bedroeg het totale bedrag aan afgesloten verzekeringen voor fietsen 621 miljoen euro, wat 71 miljoen euro meer is dan het voorgaande jaar.

Ongeveer 62 procent van alle eigenaren heeft zijn e-bike verzekerd, waarvoor ze gemiddeld 14 euro per maand betalen, een bedrag dat gelijk is gebleven aan het jaar ervoor. De dreiging van diefstal is een belangrijke reden voor het afsluiten van een verzekering, volgens Multiscope. Bij 6 procent van de eigenaren is de e-bike al eens gestolen.

23 euro per maand

Vooral bezitters van elektrische hybridefietsen hebben vaak een verzekering afgesloten. Meer dan twee op de drie van deze fietsen is verzekerd, meldt het marktonderzoeksbureau.

Verzekerden met een fatbike zijn gemiddeld 23 euro per maand kwijt, het hoogste bedrag van allemaal. Vorig jaar zijn de ANWB en Univé gestopt met het verzekeren van elektrische fietsen met dikke banden, omdat deze relatief vaak gestolen worden.

Desondanks blijkt bij de ANWB het grootste aantal verzekeringen voor e-bikes afgesloten te zijn. Volgens Multiscope betreft dit 35 procent van alle elektrische fietsen. Bij verzekeraars ENRA en Kingpolis zijn respectievelijk 15 en 12 procent van de verzekeringen ondergebracht. Ongeveer de helft van alle verzekeringen is online afgesloten.

Van alle nieuw verkochte fietsen vorig jaar was ruim de helft (56 procent) een elektrische fiets. Er zijn in totaal 453 duizend stuks verkocht in 2023. De gemiddelde verkoopprijs van een nieuwe fiets kwam uit op 1.815 euro. Voor een nieuwe e-bike was dat in doorsnee 2.574 euro.

Geplaatst in rubriek:
Sander van Vliet
Sander van Vliet

Sander is vaste redacteur van Automotive en Fleet & Mobility. Na omzwervingen in de sportjournalistiek streek hij in 2023 neer op de Automotive-redactie. In zijn vrije tijd houdt hij zich bezig met wielrennen, voetbal en goed eten.