5 vragen aan Jurriën van Dijk | Overname BD Lease door Financiallease.nl

Nienke Eusterbrock Nienke Eusterbrock
• Laatste update:
Jurrien van Dijk, ceo FinancialLease.nl. (Foto: FinancialLease.nl)

Op welke manier is BD Lease een aanvulling op de service en het aanbod van Financiallease.nl?

“Financiallease.nl en BD Lease gaan allebei heel anders te werk en hebben over het algemeen een andere klantengroep. Als Financiallease.nl zijn wij echt een online speler. BD Lease haalt het volume uit de offline markt door heel goed in te spelen op autobedrijven en de relatie met de eindklant. Precies die verschillen maken deze acquisitie van DB Lease zo interessant.”

Hoe kwam de acquisitie van BD Lease tot stand?

“Ik ontmoette directeur Peter van der Horst in mei 2022 voor het eerst, toen had investeringsmaatschappij Egeria net het meerderheidsaandeel van Financiallease.nl gekocht. Er was ambitie om verder te groeien, de intentie was niet direct om dit door middel van overnames te doen. Toen Peter en ik met elkaar in contact kwamen, zagen we de potentie en de kracht van elkaar.”

Jullie blijven separaat de markt bedienen, hoe werkt dat?

“Het is niet ons doel om er uiteindelijk één bedrijf van te maken op één locatie met één aanpak. We blijven twee aparte bedrijven met een eigen identiteit en een eigen marktbenadering. Dat is juist de waarde. Door de verschillende benaderingen kunnen we uiteindelijk een sterkere partij worden en een groter leasevolume produceren. Tegelijkertijd zijn wij dus een online speler, we kunnen BD Lease bijvoorbeeld ondersteunen met een aantal zaken, waar het gaat om digitalisering en online.”

Hoeveel leasecontracten hebben jullie samen?

“Wij genereren een gecombineerd volume van bijna 450 miljoen euro per jaar, dat zijn bijna 20 duizend leasecontracten per jaar. Op dit moment is Financiallease.nl groter dan BD Lease in leasevolume en in het aantal contracten. Omdat BD Lease met de eindklant zaken doet, hebben zij een veel betere conversie en zijn zij in staat om wat duurdere auto’s te verkopen, waar wij als online speler eerder op kleinere tickets zitten en een lagere salesconversie kennen. Maar daar draaien we uiteindelijk wél meer volume mee. Het spel dat we spelen is totaal anders en juist dat vergroot de waarde in mijn ogen.”

Zijn er nog meer overnames op komst?

“We sluiten niets uit. Maar wij denken dat de groei van de labels van Financiallease.nl niet per definitie hoeft te komen uit overnames. We denken dat het vooral autonome groei is, die veel waarde kan creëren. We kijken nu bijvoorbeeld naar het ontwikkelen van een kanaal gericht op equipment lease. Daar zijn we eind 2022 mee gestart en we zien dat we daar nu al best wat volume weten te draaien. Daarnaast hebben wij ook een label gericht op autobedrijven: Financiallease Partner, waarbij we rechtstreeks zaken doen met merkdealers en universele autobedrijven. Daar is nog veel ruimte voor optimalisatie. Hiervoor hebben we een eigen buitendienstteam opgezet. We hebben eigenlijk heel wat assen waar we over kunnen groeien, los van overnames.”

5 vragen aan Jurriën van Dijk | Overname BD Lease door Financiallease.nl | Fleet&Mobility

5 vragen aan Jurriën van Dijk | Overname BD Lease door Financiallease.nl

Nienke Eusterbrock Nienke Eusterbrock
• Laatste update:
Jurrien van Dijk, ceo FinancialLease.nl. (Foto: FinancialLease.nl)

Op welke manier is BD Lease een aanvulling op de service en het aanbod van Financiallease.nl?

“Financiallease.nl en BD Lease gaan allebei heel anders te werk en hebben over het algemeen een andere klantengroep. Als Financiallease.nl zijn wij echt een online speler. BD Lease haalt het volume uit de offline markt door heel goed in te spelen op autobedrijven en de relatie met de eindklant. Precies die verschillen maken deze acquisitie van DB Lease zo interessant.”

Hoe kwam de acquisitie van BD Lease tot stand?

“Ik ontmoette directeur Peter van der Horst in mei 2022 voor het eerst, toen had investeringsmaatschappij Egeria net het meerderheidsaandeel van Financiallease.nl gekocht. Er was ambitie om verder te groeien, de intentie was niet direct om dit door middel van overnames te doen. Toen Peter en ik met elkaar in contact kwamen, zagen we de potentie en de kracht van elkaar.”

Jullie blijven separaat de markt bedienen, hoe werkt dat?

“Het is niet ons doel om er uiteindelijk één bedrijf van te maken op één locatie met één aanpak. We blijven twee aparte bedrijven met een eigen identiteit en een eigen marktbenadering. Dat is juist de waarde. Door de verschillende benaderingen kunnen we uiteindelijk een sterkere partij worden en een groter leasevolume produceren. Tegelijkertijd zijn wij dus een online speler, we kunnen BD Lease bijvoorbeeld ondersteunen met een aantal zaken, waar het gaat om digitalisering en online.”

Hoeveel leasecontracten hebben jullie samen?

“Wij genereren een gecombineerd volume van bijna 450 miljoen euro per jaar, dat zijn bijna 20 duizend leasecontracten per jaar. Op dit moment is Financiallease.nl groter dan BD Lease in leasevolume en in het aantal contracten. Omdat BD Lease met de eindklant zaken doet, hebben zij een veel betere conversie en zijn zij in staat om wat duurdere auto’s te verkopen, waar wij als online speler eerder op kleinere tickets zitten en een lagere salesconversie kennen. Maar daar draaien we uiteindelijk wél meer volume mee. Het spel dat we spelen is totaal anders en juist dat vergroot de waarde in mijn ogen.”

Zijn er nog meer overnames op komst?

“We sluiten niets uit. Maar wij denken dat de groei van de labels van Financiallease.nl niet per definitie hoeft te komen uit overnames. We denken dat het vooral autonome groei is, die veel waarde kan creëren. We kijken nu bijvoorbeeld naar het ontwikkelen van een kanaal gericht op equipment lease. Daar zijn we eind 2022 mee gestart en we zien dat we daar nu al best wat volume weten te draaien. Daarnaast hebben wij ook een label gericht op autobedrijven: Financiallease Partner, waarbij we rechtstreeks zaken doen met merkdealers en universele autobedrijven. Daar is nog veel ruimte voor optimalisatie. Hiervoor hebben we een eigen buitendienstteam opgezet. We hebben eigenlijk heel wat assen waar we over kunnen groeien, los van overnames.”