Laatste update:

Indicata: Prijsval door ‘abnormaal’ overschot gebruikte elektrische auto’s

(Foto: Shutterstock).
Door buitengewone pieken in de verkoop van nieuwe elektrische auto’s dalen de prijzen van gebruikte modellen aanzienlijk. Dat schrijft Automotive Online op basis van een onderzoek naar zo blijkt uit een  naar restwaarden uitgevoerd door Indicata, het databedrijf van Autorola.

Het onderzoek van Indicata vergelijkt de huidige situatie met die in het verleden, waarbij de Mitsubishi Outlander PHEV vijf jaar na een ongekende verkooppiek ook door de Nederlandse markt geabsorbeerd moest worden. Op basis van dit historische voorbeeld constateert Indicata een ‘sterke correlatie tussen voorraadverhoging en prijs’.

Tesla

Dezelfde trend doet zich voor bij de Tesla Model S. De prijs van een gebruikte Tesla Model S is al met 10.750 euro gedaald (-19%) als gevolg van een overschot aan aanbod. Dit overschot wordt veroorzaakt door de overvloed aan Tesla’s die uit de lease komen, gedreven door belastingvoordelen.

Voor de Tesla Model 3 voorspelt Indicata een vergelijkbare ontwikkeling als bij de Outlander en de Model S. In de loop van 2024 en begin 2025 verwacht Indicata dat de prijzen van de Model 3 aanzienlijk zullen dalen. Niet alleen de restwaarde van de Tesla Model 3 neemt af, maar de prijsdaling heeft betrekking op de gehele markt voor elektrische auto’s, aldus Indicata.

Indicata voorziet ook een toename van de export van de Tesla Model 3 naar andere Europese markten. Wel benadrukt Indicata dat er op die markten een volwassen vraag naar elektrische voertuigen moet zijn.

Indicata: Prijsval door ‘abnormaal’ overschot gebruikte elektrische auto’s | Fleet&Mobility

Indicata: Prijsval door ‘abnormaal’ overschot gebruikte elektrische auto’s

Sander van Vliet Sander van Vliet
• Laatste update:
(Foto: Shutterstock).

Het onderzoek van Indicata vergelijkt de huidige situatie met die in het verleden, waarbij de Mitsubishi Outlander PHEV vijf jaar na een ongekende verkooppiek ook door de Nederlandse markt geabsorbeerd moest worden. Op basis van dit historische voorbeeld constateert Indicata een ‘sterke correlatie tussen voorraadverhoging en prijs’.

Tesla

Dezelfde trend doet zich voor bij de Tesla Model S. De prijs van een gebruikte Tesla Model S is al met 10.750 euro gedaald (-19%) als gevolg van een overschot aan aanbod. Dit overschot wordt veroorzaakt door de overvloed aan Tesla’s die uit de lease komen, gedreven door belastingvoordelen.

Voor de Tesla Model 3 voorspelt Indicata een vergelijkbare ontwikkeling als bij de Outlander en de Model S. In de loop van 2024 en begin 2025 verwacht Indicata dat de prijzen van de Model 3 aanzienlijk zullen dalen. Niet alleen de restwaarde van de Tesla Model 3 neemt af, maar de prijsdaling heeft betrekking op de gehele markt voor elektrische auto’s, aldus Indicata.

Indicata voorziet ook een toename van de export van de Tesla Model 3 naar andere Europese markten. Wel benadrukt Indicata dat er op die markten een volwassen vraag naar elektrische voertuigen moet zijn.

Geplaatst in rubriek:
Sander van Vliet
Sander van Vliet

Sander is vaste redacteur van Automotive en Fleet & Mobility. Na omzwervingen in de sportjournalistiek streek hij in 2023 neer op de Automotive-redactie. In zijn vrije tijd houdt hij zich bezig met wielrennen, voetbal en goed eten.