Leasemaatschappij Top 60: Hogere winsten en teruglopende levertijden, Leaseplan aan kop

LMT60 • De meeste leasemaatschappijen in de Top 60 behaalden in 2022 een hogere winst dan in 2021, blijkt uit de nieuwste editie van de Automotive Leasemaatschappij Top 60, die gisteren werd gepresenteerd op het Automotive Leasing Event.
Sander van Vliet Sander van Vliet
• Laatste update:
De meeste leasemaatschappijen in de Top 60 behaalden in 2022 een hogere winst dan in 2021, blijkt uit de nieuwste editie van de Automotive Leasemaatschappij Top 60, die gisteren werd gepresenteerd op het Automotive Leasing Event.

Rendement

Het gemiddelde rendement (nettowinst 2022 / eigen vermogen van 2021) van de leasemaatschappijen komt uit op 31,6 procent, met uitschieters en bedrijven waarvan de financiële cijfers niet bekend zijn, daargelaten. Dat is een stijging van 2,2 procentpunt vergeleken met vorig jaar. Ook het aantal leasecontracten per fte nam in 2023 toe. De maatschappijen in de Top 60 hebben gemiddeld 231 leasecontracten per fte.

De stijgende winsten en hogere efficiëntie komen onder andere door teruglopende levertijden, geven de leasemaatschappijen aan. Ook de backorderpositie loopt terug, hoewel deze bij het overgrote deel nog steeds hoog is.

De Leasemaatschappij Top 60 is hier te bestellen. Abonnees betalen 169 euro exclusief btw, niet-abonnees 260 euro.

[Tekst gaat verder onder afbeelding.]

Pieter Wimmers van FGD Lease (links op de foto) ontvangt het eerste exemplaar van de Automotive Leasemaatschappij Top 60. (Foto: Marcel Cazemier).

Groei

De top 10 van de lijst kent weinig verrassingen. Leaseplan, dat voorlopig nog los van ALD Automotive in de Top 60 voorkomt, voert de ranglijst aan met een vloot van 248.628 auto’s, een stijging van 6 procent vergeleken met vorig jaar. De top 5 wordt gecomplementeerd door Volkswagen Pon Financial Services, Athlon, BMW Financial Services en International Car Lease Holding.

Vijftig leasemaatschappijen, inclusief captives, zagen de vloot afgelopen jaar groeien. De vloot van Arval groeide in absolute aantallen het hardst, als gevolg van de overname van Terberg Business Mobility. De vloot van Riemersma, dat voortaan door het leven gaat als Santander Consumer Leasing, groeide procentueel het meest met een stijging van 471 procent. Met deze groei maakt de leasemaatschappij ook de grootste sprong op de lijst en nestelt zich op plek 14.

Geplaatst in rubriek:
Sander van Vliet
Sander van Vliet

Sander is vaste redacteur van Automotive en Fleet & Mobility. Na omzwervingen in de sportjournalistiek streek hij in 2023 neer op de Automotive-redactie. In zijn vrije tijd houdt hij zich bezig met wielrennen, voetbal en goed eten.

Meer lezen over Leasemaatschappij Top 60

Leasemaatschappij Top 60: Hogere winsten en teruglopende levertijden, Leaseplan aan kop | Fleet&Mobility

Leasemaatschappij Top 60: Hogere winsten en teruglopende levertijden, Leaseplan aan kop

LMT60 • De meeste leasemaatschappijen in de Top 60 behaalden in 2022 een hogere winst dan in 2021, blijkt uit de nieuwste editie van de Automotive Leasemaatschappij Top 60, die gisteren werd gepresenteerd op het Automotive Leasing Event.
Sander van Vliet Sander van Vliet
• Laatste update:
De meeste leasemaatschappijen in de Top 60 behaalden in 2022 een hogere winst dan in 2021, blijkt uit de nieuwste editie van de Automotive Leasemaatschappij Top 60, die gisteren werd gepresenteerd op het Automotive Leasing Event.

Rendement

Het gemiddelde rendement (nettowinst 2022 / eigen vermogen van 2021) van de leasemaatschappijen komt uit op 31,6 procent, met uitschieters en bedrijven waarvan de financiële cijfers niet bekend zijn, daargelaten. Dat is een stijging van 2,2 procentpunt vergeleken met vorig jaar. Ook het aantal leasecontracten per fte nam in 2023 toe. De maatschappijen in de Top 60 hebben gemiddeld 231 leasecontracten per fte.

De stijgende winsten en hogere efficiëntie komen onder andere door teruglopende levertijden, geven de leasemaatschappijen aan. Ook de backorderpositie loopt terug, hoewel deze bij het overgrote deel nog steeds hoog is.

De Leasemaatschappij Top 60 is hier te bestellen. Abonnees betalen 169 euro exclusief btw, niet-abonnees 260 euro.

[Tekst gaat verder onder afbeelding.]

Pieter Wimmers van FGD Lease (links op de foto) ontvangt het eerste exemplaar van de Automotive Leasemaatschappij Top 60. (Foto: Marcel Cazemier).

Groei

De top 10 van de lijst kent weinig verrassingen. Leaseplan, dat voorlopig nog los van ALD Automotive in de Top 60 voorkomt, voert de ranglijst aan met een vloot van 248.628 auto’s, een stijging van 6 procent vergeleken met vorig jaar. De top 5 wordt gecomplementeerd door Volkswagen Pon Financial Services, Athlon, BMW Financial Services en International Car Lease Holding.

Vijftig leasemaatschappijen, inclusief captives, zagen de vloot afgelopen jaar groeien. De vloot van Arval groeide in absolute aantallen het hardst, als gevolg van de overname van Terberg Business Mobility. De vloot van Riemersma, dat voortaan door het leven gaat als Santander Consumer Leasing, groeide procentueel het meest met een stijging van 471 procent. Met deze groei maakt de leasemaatschappij ook de grootste sprong op de lijst en nestelt zich op plek 14.

Geplaatst in rubriek:
Sander van Vliet
Sander van Vliet

Sander is vaste redacteur van Automotive en Fleet & Mobility. Na omzwervingen in de sportjournalistiek streek hij in 2023 neer op de Automotive-redactie. In zijn vrije tijd houdt hij zich bezig met wielrennen, voetbal en goed eten.

Meer lezen over Leasemaatschappij Top 60