Marktaandeel elektrische bestelwagens bijna verdubbeld in 2023

Elektrificatie • Vorig jaar zijn er in totaal 9.968 elektrische bestelwagens in Nederland geregistreerd. Het marktaandeel van de elektrische besteller is daarmee bijna verdubbeld ten opzichte van 2022. Dat blijkt uit RDC-cijfers.
Sander van Vliet Sander van Vliet
• Laatste update:
Elektrische bestelwagens. (Foto: Shutterstock).

Qua nieuwregistraties, zijn elektrische bestellers in 2023 goed voor een marktaandeel van 14,4 procent, een stijging van 80 procent vergeleken met 2022. De stijging gaat voornamelijk ten koste van het marktaandeel van dieselbusjes. Vorig jaar daalde dat met 6,8 procentpunt.

Toch zijn dieselwagens nog steeds veruit het meest geregistreerd, vergeleken met benzine, hybride en elektrisch. Vorig jaar werden in totaal 56.410 dieselbedrijfswagens geregistreerd, goed voor marktaandeel van 81,4 procent.

In totaal zijn er vorig jaar 69.293 bestelwagens geregistreerd, een stijging van 17,1 procent vergeleken met 2022. Het totale bestelwagenpark bestaat nu uit ruim 1,1 miljoen voertuigen. Iets meer dan 1 miljoen hiervan is een diesel

Het totale bestelwagenpark bestaat nu uit ruim 1.108.000 voertuigen, waarvan verreweg de meeste (ruim een miljoen) op diesel rijden. Er staan nu iets meer dan 25.500 e-bestellers geregistreerd in Nederland.

Athlon

Leasemaatschappij Ahtlon concludeert uit zijn eigen data dat corporate bedrijven ‘voorlopen op de elektrificatie’. De leasemaatschappij stelt dat alle groot-zakelijke bedrijven experimenteren met elektrisch rijden.

“Dit zien we minder bij groot MKB en eigenlijk nog bijna helemaal niet bij de kleinere bedrijven en de ZZP’er. De laatste categorie bestelt zelfs nog veelvuldig een dieselbus. Groot MKB maakt wel de overweging, maar ook daar krijgt diesel negen op de tien keer de voorkeur”, aldus De Wit.

Doordat de deadline van emissienormen dichterbij komt, en ‘gezien de technische ontwikkelingen voor zakelijke elektrische leaseauto’s’ verwacht Athlon dat een verdere en grotere groei van het aantal EV’s van bedrijfswagens.

Marktaandeel elektrische bestelwagens bijna verdubbeld in 2023 | Fleet&Mobility

Marktaandeel elektrische bestelwagens bijna verdubbeld in 2023

Elektrificatie • Vorig jaar zijn er in totaal 9.968 elektrische bestelwagens in Nederland geregistreerd. Het marktaandeel van de elektrische besteller is daarmee bijna verdubbeld ten opzichte van 2022. Dat blijkt uit RDC-cijfers.
Sander van Vliet Sander van Vliet
• Laatste update:
Elektrische bestelwagens. (Foto: Shutterstock).

Qua nieuwregistraties, zijn elektrische bestellers in 2023 goed voor een marktaandeel van 14,4 procent, een stijging van 80 procent vergeleken met 2022. De stijging gaat voornamelijk ten koste van het marktaandeel van dieselbusjes. Vorig jaar daalde dat met 6,8 procentpunt.

Toch zijn dieselwagens nog steeds veruit het meest geregistreerd, vergeleken met benzine, hybride en elektrisch. Vorig jaar werden in totaal 56.410 dieselbedrijfswagens geregistreerd, goed voor marktaandeel van 81,4 procent.

In totaal zijn er vorig jaar 69.293 bestelwagens geregistreerd, een stijging van 17,1 procent vergeleken met 2022. Het totale bestelwagenpark bestaat nu uit ruim 1,1 miljoen voertuigen. Iets meer dan 1 miljoen hiervan is een diesel

Het totale bestelwagenpark bestaat nu uit ruim 1.108.000 voertuigen, waarvan verreweg de meeste (ruim een miljoen) op diesel rijden. Er staan nu iets meer dan 25.500 e-bestellers geregistreerd in Nederland.

Athlon

Leasemaatschappij Ahtlon concludeert uit zijn eigen data dat corporate bedrijven ‘voorlopen op de elektrificatie’. De leasemaatschappij stelt dat alle groot-zakelijke bedrijven experimenteren met elektrisch rijden.

“Dit zien we minder bij groot MKB en eigenlijk nog bijna helemaal niet bij de kleinere bedrijven en de ZZP’er. De laatste categorie bestelt zelfs nog veelvuldig een dieselbus. Groot MKB maakt wel de overweging, maar ook daar krijgt diesel negen op de tien keer de voorkeur”, aldus De Wit.

Doordat de deadline van emissienormen dichterbij komt, en ‘gezien de technische ontwikkelingen voor zakelijke elektrische leaseauto’s’ verwacht Athlon dat een verdere en grotere groei van het aantal EV’s van bedrijfswagens.

Geplaatst in rubriek:
Sander van Vliet
Sander van Vliet

Sander is vaste redacteur van Automotive en Fleet & Mobility. Na omzwervingen in de sportjournalistiek streek hij in 2023 neer op de Automotive-redactie. In zijn vrije tijd houdt hij zich bezig met wielrennen, voetbal en goed eten.