Auto&Fiscus | Tweewielers en de belasting

Redactie Redactie
• Laatste update:
Beeld: Elbert Fiscaal

Voor de belastingheffing is het belangrijk om te weten over welke tweewieler we het hebben. Gaat het om de fiets of om een andere tweewieler? Voor een (elektrische) fiets of speed pedelec van de zaak geldt sinds 1 januari 2020 een bijtelling van 7 procent van de consumentenadviesprijs. Voor andere tweewielers, zoals een motor of een brommer, geldt deze bijtelling niet: die worden belast op basis van het werkelijke privégebruik.

Berekenen

Dat berekenen we op basis van de werkelijke kilometerkosten maal het werkelijke aantal in dat jaar gereden privékilometers. Dat bedrag kan uiteindelijk veel hoger of lager uitvallen dan de standaard bijtelling van 7 procent of 22 procent. Die 22 procent bijtelling geldt alleen voor bestel- en personenauto’s. Wanneer men een tweewieler niet via de zaak, maar privé aanschaft of leaset, is er geen verschil tussen een fiets en bijvoorbeeld een motor. Men mag dan voor elke zakelijke rit een belastingvrije kilometervergoeding ontvangen van 19 cent. Meer mag ook, maar het meerdere is niet belastingvrij. Voor de btw-aftrek is het wel relevant of het over een fiets gaat of niet. Bij een personeelsfiets geldt bijvoorbeeld een maximale btw-aftrek van 130 euro. Bij een andere tweewieler van de zaak is de btw helemaal aftrekbaar, ook al komt dit bedrag boven de 130 euro uit. Hierbij tekenen we wel aan dat dit alleen geldt voor ondernemers die btw in aftrek kunnen brengen en dat er in beide gevallen een btw- correctie volgt voor het privégebruik van de tweewieler.

De bijtelling van 7 procent geldt alleen voor fiets en pedelec.

Investeringsaftrek

Tot slot wijs ik erop dat er voor alle tweewielers van de zaak gebruik kan worden gemaakt van de diverse investeringsregelingen. Uiteraard voor zover men aan de voorwaarden voldoet.

We zetten ze voor u kort op een rijtje:
• Investeringsaftrek: maximaal 28 procent. Het minimum investeringsbedrag bedraagt 450 euro (ex btw);
• Baangerelateerde investeringskorting (BIK): maximaal 3,9 procent. Het minimum investeringsbedrag bedraagt 1.500 euro (ex btw);
• Milieu-investeringsaftrek (MIA): en/of Vamil is onder voorwaarden mogelijk voor een speed pedelec, een elektrische brom- of snorfiets, een elektrische bakfiets en een elektrische motor.

Heleen Elbert is fiscaal-jurist en oud-belasting-inspecteur. Ze is als promovenda auto-belastingen verbonden aan de Erasmus Universiteit. Elbert is werkzaam bij Elbert Fiscaal (www.elbertfiscaal.nl en www.autoenfiscus.nl).

Auto&Fiscus | Tweewielers en de belasting | Fleet&Mobility

Auto&Fiscus | Tweewielers en de belasting

Redactie Redactie
• Laatste update:
Beeld: Elbert Fiscaal

Voor de belastingheffing is het belangrijk om te weten over welke tweewieler we het hebben. Gaat het om de fiets of om een andere tweewieler? Voor een (elektrische) fiets of speed pedelec van de zaak geldt sinds 1 januari 2020 een bijtelling van 7 procent van de consumentenadviesprijs. Voor andere tweewielers, zoals een motor of een brommer, geldt deze bijtelling niet: die worden belast op basis van het werkelijke privégebruik.

Berekenen

Dat berekenen we op basis van de werkelijke kilometerkosten maal het werkelijke aantal in dat jaar gereden privékilometers. Dat bedrag kan uiteindelijk veel hoger of lager uitvallen dan de standaard bijtelling van 7 procent of 22 procent. Die 22 procent bijtelling geldt alleen voor bestel- en personenauto’s. Wanneer men een tweewieler niet via de zaak, maar privé aanschaft of leaset, is er geen verschil tussen een fiets en bijvoorbeeld een motor. Men mag dan voor elke zakelijke rit een belastingvrije kilometervergoeding ontvangen van 19 cent. Meer mag ook, maar het meerdere is niet belastingvrij. Voor de btw-aftrek is het wel relevant of het over een fiets gaat of niet. Bij een personeelsfiets geldt bijvoorbeeld een maximale btw-aftrek van 130 euro. Bij een andere tweewieler van de zaak is de btw helemaal aftrekbaar, ook al komt dit bedrag boven de 130 euro uit. Hierbij tekenen we wel aan dat dit alleen geldt voor ondernemers die btw in aftrek kunnen brengen en dat er in beide gevallen een btw- correctie volgt voor het privégebruik van de tweewieler.

De bijtelling van 7 procent geldt alleen voor fiets en pedelec.

Investeringsaftrek

Tot slot wijs ik erop dat er voor alle tweewielers van de zaak gebruik kan worden gemaakt van de diverse investeringsregelingen. Uiteraard voor zover men aan de voorwaarden voldoet.

We zetten ze voor u kort op een rijtje:
• Investeringsaftrek: maximaal 28 procent. Het minimum investeringsbedrag bedraagt 450 euro (ex btw);
• Baangerelateerde investeringskorting (BIK): maximaal 3,9 procent. Het minimum investeringsbedrag bedraagt 1.500 euro (ex btw);
• Milieu-investeringsaftrek (MIA): en/of Vamil is onder voorwaarden mogelijk voor een speed pedelec, een elektrische brom- of snorfiets, een elektrische bakfiets en een elektrische motor.

Heleen Elbert is fiscaal-jurist en oud-belasting-inspecteur. Ze is als promovenda auto-belastingen verbonden aan de Erasmus Universiteit. Elbert is werkzaam bij Elbert Fiscaal (www.elbertfiscaal.nl en www.autoenfiscus.nl).