VZR: voorgestelde CO2-uitstoot maatregelen Jetten werken averechts

Redactie Redactie
• Laatste update:
Een andere voorgestelde maatregel is per 2024 een verplichting op het mengen van biobrandstof met gewone brandstoffen. (Foto: Shutterstock)

VZR is ervan overtuigd dat naast de landbouw en industrie ook het verkeer een bijdrage moet leveren aan het duurzamer maken van de Nederlandse en wereldeconomie. Dit moet echter niet worden bereikt door te bestraffen, zoals de beoogde maatregelen van Minister Jetten voor Klimaat en Energie nu weergeven, maar door juist in positieve zin te stimuleren: door te faciliteren in de vorm van subsidies en fiscale regelingen. In de voorstellen van Jetten is sprake van een verdubbeling van de BPM in 2025.

Volgens VZR schieten hierdoor zelfs de compacte auto’s in prijs omhoog. Het duurder maken van de BPM zorgt er zo voor dat werkenden langer in hun bestaande, vervuilende, auto’s blijven rijden, aldus VZR. “De BPM voor elektrische voertuigen moet niet stijgen, maar juist omlaag”, zegt VZR-voorzitter Jan van Delft. “Alleen zo kunnen we zo veel mogelijk elektrische auto’s op de Nederlandse wegen krijgen.”

Mengen brandstof

Een andere voorgestelde maatregel is per 2024 een verplichting op het mengen van biobrandstof met gewone brandstoffen. Hierdoor wordt een liter brandstof tot wel 10 eurocent duurder. Met de toch al tekortschietende onbelaste reiskostenvergoeding van 0,21 euro per gereden zakelijke kilometer, wordt het tanken voor de meer dan 4,3 miljoen werkende Nederlanders die met hun privéauto voor de baas regelmatig onderweg zijn volgens VZR onbetaalbaar en een veel te grote aanslag op het gezinsbudget. “VZR vindt dit meer dan onwenselijk. De keuze in mobiliteit moet vrij zijn en mag de gemiddelde Nederlander niet beperken door het ondoordacht en daarmee onverstandig duur te maken”, aldus Van Delft.

VZR: voorgestelde CO2-uitstoot maatregelen Jetten werken averechts | Fleet&Mobility

VZR: voorgestelde CO2-uitstoot maatregelen Jetten werken averechts

Redactie Redactie
• Laatste update:
Een andere voorgestelde maatregel is per 2024 een verplichting op het mengen van biobrandstof met gewone brandstoffen. (Foto: Shutterstock)

VZR is ervan overtuigd dat naast de landbouw en industrie ook het verkeer een bijdrage moet leveren aan het duurzamer maken van de Nederlandse en wereldeconomie. Dit moet echter niet worden bereikt door te bestraffen, zoals de beoogde maatregelen van Minister Jetten voor Klimaat en Energie nu weergeven, maar door juist in positieve zin te stimuleren: door te faciliteren in de vorm van subsidies en fiscale regelingen. In de voorstellen van Jetten is sprake van een verdubbeling van de BPM in 2025.

Volgens VZR schieten hierdoor zelfs de compacte auto’s in prijs omhoog. Het duurder maken van de BPM zorgt er zo voor dat werkenden langer in hun bestaande, vervuilende, auto’s blijven rijden, aldus VZR. “De BPM voor elektrische voertuigen moet niet stijgen, maar juist omlaag”, zegt VZR-voorzitter Jan van Delft. “Alleen zo kunnen we zo veel mogelijk elektrische auto’s op de Nederlandse wegen krijgen.”

Mengen brandstof

Een andere voorgestelde maatregel is per 2024 een verplichting op het mengen van biobrandstof met gewone brandstoffen. Hierdoor wordt een liter brandstof tot wel 10 eurocent duurder. Met de toch al tekortschietende onbelaste reiskostenvergoeding van 0,21 euro per gereden zakelijke kilometer, wordt het tanken voor de meer dan 4,3 miljoen werkende Nederlanders die met hun privéauto voor de baas regelmatig onderweg zijn volgens VZR onbetaalbaar en een veel te grote aanslag op het gezinsbudget. “VZR vindt dit meer dan onwenselijk. De keuze in mobiliteit moet vrij zijn en mag de gemiddelde Nederlander niet beperken door het ondoordacht en daarmee onverstandig duur te maken”, aldus Van Delft.