Rotterdammer ontvangt eerste elektrische Carver

Floor Vink Floor Vink
• Laatste update:
Carver als alternatief voor de auto. (Foto: Carver)

De elektrische Carver is een stadsvoertuig op drie wielen dat een – naar eigen zeggen – betaalbaar, emissievrij en smal alternatief moet bieden voor de auto in steden. In Rotterdam heeft nu de eerste in gebruik genomen.

Kanteltechniek

De Carver is een elektrische driewieler met een kantelende ‘cockpit’. De kanteltechnologie die wordt gebruikt, officieel Dynamic Vehicle Control genoemd, reguleert de balans in bochten. De combinatie tussen een auto en een scooter haalt een topsnelheid van 45 km/u en met een breedte van 98 cm valt de Carver in de scooterklasse. Dat maakt parkeren in steden een stuk aantrekkelijker. De actieradius is zo’n 80 tot 100 kilometer.

Doorstart

In 2009 vroeg het bedrijf nog een faillissement aan, maar de driewieler is terug en verkrijgbaar vanaf 8.990 euro. Anton Rosier, de huidige ceo, stapte in voor een doorstart. Aanvankelijk leefde Carver van het licenseren van zijn stuur-, veer- en kanteltechnologie, terwijl het bleef doorontwikkelen. De ambitie van Rosier is voor de binnenstedelijke mobiliteit het gat te vullen tussen de elektrische fiets/scooter en de elektrische auto.

Rotterdammer ontvangt eerste elektrische Carver | Fleet&Mobility

Rotterdammer ontvangt eerste elektrische Carver

Floor Vink Floor Vink
• Laatste update:
Carver als alternatief voor de auto. (Foto: Carver)

De elektrische Carver is een stadsvoertuig op drie wielen dat een – naar eigen zeggen – betaalbaar, emissievrij en smal alternatief moet bieden voor de auto in steden. In Rotterdam heeft nu de eerste in gebruik genomen.

Kanteltechniek

De Carver is een elektrische driewieler met een kantelende ‘cockpit’. De kanteltechnologie die wordt gebruikt, officieel Dynamic Vehicle Control genoemd, reguleert de balans in bochten. De combinatie tussen een auto en een scooter haalt een topsnelheid van 45 km/u en met een breedte van 98 cm valt de Carver in de scooterklasse. Dat maakt parkeren in steden een stuk aantrekkelijker. De actieradius is zo’n 80 tot 100 kilometer.

Doorstart

In 2009 vroeg het bedrijf nog een faillissement aan, maar de driewieler is terug en verkrijgbaar vanaf 8.990 euro. Anton Rosier, de huidige ceo, stapte in voor een doorstart. Aanvankelijk leefde Carver van het licenseren van zijn stuur-, veer- en kanteltechnologie, terwijl het bleef doorontwikkelen. De ambitie van Rosier is voor de binnenstedelijke mobiliteit het gat te vullen tussen de elektrische fiets/scooter en de elektrische auto.