Auto&Fiscus | Hoe zit het met de bpm op een bestelauto?

William Widjaja William Widjaja
• Laatste update:
Jan Rolleman (Foto: Doreen Westerink)

Eigenlijk wel vreemd, dat de Belasting op Personenauto’s en Motorrijwielen ook voor bestelauto’s geldt. Als je ondernemer bent voor de btw, krijg je voor de bestelauto die je minimaal 10 procent zakelijk gebruikt, vervolgens een vrijstelling van de bpm. Dat deze belasting ook voor bestelauto’s geldt, is dan ook om het belastingvrij gebruik van bestelauto’s door particulieren tegen te gaan.

De consequentie van deze keuze is trouwens wel dat ook liefdadigheidsinstellingen en overheden geen gebruik kunnen maken van de vrijstelling. BPM-vrijstelling geldt overigens weer wél voor btw-vrijgestelde ondernemers. Bijvoorbeeld als je actief ben in de medische sector. In de praktijk blijkt het daar nog wel eens mis te gaan. Ben je bijvoorbeeld al jaren btw-vrijgesteld actief als ondernemer, dan herkent de automatisering van de belastingdienst je bij de kentekenregistratie niet automatisch als ondernemer. Bij de kentekenregistratie wordt namelijk voor de bpm-vrijstelling de check gedaan of de bestelauto op naam van een btw-ondernemer komt. Is dat het geval, dan blijft de bestelauto bpm-vrij en wordt het verlaagde mrb-tarief geheven. Herkent de automatisering je niet als btw-ondernemer, maar bén je dat wel, dan kun je alsnog de bpm-vrijstelling krijgen.

Doorschuifregeling

Een tweede aandachtspunt is de verkoop of inruil van de bestelauto. Bij de bpm-vrijstelling is namelijk geregeld dat je de belasting alsnog moet voldoen als je binnen 5 jaar na de eerste kentekenregistratie van de bestelauto niet langer meer aan de eis van minimaal 10 procent zakelijk gebruik voldoet. Dat zakelijke gebruik stopt vanzelfsprekend ook als je de bestelauto binnen 5 jaar inruilt of verkoopt. In principe moet je de resterende bpm dan alsnog aan de belastingdienst voldoen. Maar als de nieuwe eigenaar ook een ondernemer is, kun je de vrijstelling met de zogenaamde doorschuifregeling over laten gaan op de nieuwe eigenaar. De koper moet dan voor het nog resterende deel van de 5 jaar voldoen aan de voorwaarden voor de vrijstelling.

Deze zogenaamde doorschuifregeling is overigens niet veel meer dan een door beide partijen ondertekende verklaring waarin zij verklaren dat de koper voor de bpm op de betreffende bestelauto in de plaats is gekomen van de verkoper. Het formulier is te downloaden via de website belastingdienst.nl. Dat formulier hoef je niet op te sturen, maar moet je als verkopende ondernemer in je eigen administratie bewaren.

Structuurwijziging

De bpm op de bestelauto is ook een aandachtspunt als de structuur van je bedrijf wijzigt. Bijvoorbeeld als je als zelfstandig ondernemer een vennootschap onder firma aangaat met een zakenpartner en een bestelauto inbrengt in die VOF. Maar ook als je je eenmanszaak of VOF-aandeel inbrengt in een BV of als je je BV juist weer omzet in een eenmanszaak.

In al die situaties blijf je natuurlijk je bestelauto gewoon gebruiken, maar de tenaamstelling van de auto wijzigt wel. Wijziging van de tenaamstelling op de dag van de wijziging van je rechtsvorm, samen met een ondertekende doorschuifverklaring, kan dan naheffing van bpm voorkomen.

Jan Rolleman is fiscalist bij AMD Automotive fiscalisten. Hij houdt zich dagelijks bezig met belastingzaken en jurisprudentie op het gebied van mobiliteit en de auto van de zaak.
In fleet&mobility beantwoordt hij vragen van lezers. Heb je zelf een vraag voor deze rubriek? Laat het ons weten via redactie@mobilitymedia.nl

Auto&Fiscus | Hoe zit het met de bpm op een bestelauto? | Fleet&Mobility

Auto&Fiscus | Hoe zit het met de bpm op een bestelauto?

William Widjaja William Widjaja
• Laatste update:
Jan Rolleman (Foto: Doreen Westerink)

Eigenlijk wel vreemd, dat de Belasting op Personenauto’s en Motorrijwielen ook voor bestelauto’s geldt. Als je ondernemer bent voor de btw, krijg je voor de bestelauto die je minimaal 10 procent zakelijk gebruikt, vervolgens een vrijstelling van de bpm. Dat deze belasting ook voor bestelauto’s geldt, is dan ook om het belastingvrij gebruik van bestelauto’s door particulieren tegen te gaan.

De consequentie van deze keuze is trouwens wel dat ook liefdadigheidsinstellingen en overheden geen gebruik kunnen maken van de vrijstelling. BPM-vrijstelling geldt overigens weer wél voor btw-vrijgestelde ondernemers. Bijvoorbeeld als je actief ben in de medische sector. In de praktijk blijkt het daar nog wel eens mis te gaan. Ben je bijvoorbeeld al jaren btw-vrijgesteld actief als ondernemer, dan herkent de automatisering van de belastingdienst je bij de kentekenregistratie niet automatisch als ondernemer. Bij de kentekenregistratie wordt namelijk voor de bpm-vrijstelling de check gedaan of de bestelauto op naam van een btw-ondernemer komt. Is dat het geval, dan blijft de bestelauto bpm-vrij en wordt het verlaagde mrb-tarief geheven. Herkent de automatisering je niet als btw-ondernemer, maar bén je dat wel, dan kun je alsnog de bpm-vrijstelling krijgen.

Doorschuifregeling

Een tweede aandachtspunt is de verkoop of inruil van de bestelauto. Bij de bpm-vrijstelling is namelijk geregeld dat je de belasting alsnog moet voldoen als je binnen 5 jaar na de eerste kentekenregistratie van de bestelauto niet langer meer aan de eis van minimaal 10 procent zakelijk gebruik voldoet. Dat zakelijke gebruik stopt vanzelfsprekend ook als je de bestelauto binnen 5 jaar inruilt of verkoopt. In principe moet je de resterende bpm dan alsnog aan de belastingdienst voldoen. Maar als de nieuwe eigenaar ook een ondernemer is, kun je de vrijstelling met de zogenaamde doorschuifregeling over laten gaan op de nieuwe eigenaar. De koper moet dan voor het nog resterende deel van de 5 jaar voldoen aan de voorwaarden voor de vrijstelling.

Deze zogenaamde doorschuifregeling is overigens niet veel meer dan een door beide partijen ondertekende verklaring waarin zij verklaren dat de koper voor de bpm op de betreffende bestelauto in de plaats is gekomen van de verkoper. Het formulier is te downloaden via de website belastingdienst.nl. Dat formulier hoef je niet op te sturen, maar moet je als verkopende ondernemer in je eigen administratie bewaren.

Structuurwijziging

De bpm op de bestelauto is ook een aandachtspunt als de structuur van je bedrijf wijzigt. Bijvoorbeeld als je als zelfstandig ondernemer een vennootschap onder firma aangaat met een zakenpartner en een bestelauto inbrengt in die VOF. Maar ook als je je eenmanszaak of VOF-aandeel inbrengt in een BV of als je je BV juist weer omzet in een eenmanszaak.

In al die situaties blijf je natuurlijk je bestelauto gewoon gebruiken, maar de tenaamstelling van de auto wijzigt wel. Wijziging van de tenaamstelling op de dag van de wijziging van je rechtsvorm, samen met een ondertekende doorschuifverklaring, kan dan naheffing van bpm voorkomen.

Jan Rolleman is fiscalist bij AMD Automotive fiscalisten. Hij houdt zich dagelijks bezig met belastingzaken en jurisprudentie op het gebied van mobiliteit en de auto van de zaak.
In fleet&mobility beantwoordt hij vragen van lezers. Heb je zelf een vraag voor deze rubriek? Laat het ons weten via redactie@mobilitymedia.nl