Leasing en verhuur

Deelauto’s Belgische Poppy mogen ook Nederland in

Poppy's deelauto's zijn beschikbaar in België, Duitsland en Frankrijk. (Foto: Poppy)

Het Belgische deelautobedrijf Poppy, een dochter van D’Ieteren Automotive, heeft aangekondigd haar diensten uit te breiden naar Nederland. Door gebruik te maken van de deelauto’s, kunnen bedrijven kosten besparen en bijdragen aan een duurzamere toekomst.

Poppy’s deelauto’s zijn beschikbaar in België, Duitsland en Frankrijk, waarbij gebruikers die de grens oversteken een toeslag van 25 euro per rit betalen die echter maar eenmaal per rit wordt berekend. Een dagpas tot 7 dagen kan ook worden gekocht om hetzelfde voertuig te houden tijdens een reis, maar de bestuurder moet de rit wel altijd beëindigen in de Poppy-zone in België zelf.

Grensstreek

Voor bedrijven die zich in de grensstreek bevinden, kan de uitbreiding van Poppy naar Nederland gunstig zijn. Het bedrijf biedt flexibele en betaalbare mobiliteitsoplossingen aan, waardoor bedrijven niet langer afhankelijk zijn van hun eigen wagenpark. Ook kunnen ze met Poppy hun CO2-uitstoot verminderen. Poppy’s uitbreiding naar Nederland is daarom een interessante ontwikkeling voor fleetmanagers die op zoek zijn naar duurzame en efficiënte mobiliteitsoplossingen.

Deel dit item

Dit artikel is geschreven door

Redactie
Deelauto’s Belgische Poppy mogen ook Nederland in | Fleet&Mobility
Leasing en verhuur

Deelauto’s Belgische Poppy mogen ook Nederland in

Poppy's deelauto's zijn beschikbaar in België, Duitsland en Frankrijk. (Foto: Poppy)

Het Belgische deelautobedrijf Poppy, een dochter van D’Ieteren Automotive, heeft aangekondigd haar diensten uit te breiden naar Nederland. Door gebruik te maken van de deelauto’s, kunnen bedrijven kosten besparen en bijdragen aan een duurzamere toekomst.

Poppy’s deelauto’s zijn beschikbaar in België, Duitsland en Frankrijk, waarbij gebruikers die de grens oversteken een toeslag van 25 euro per rit betalen die echter maar eenmaal per rit wordt berekend. Een dagpas tot 7 dagen kan ook worden gekocht om hetzelfde voertuig te houden tijdens een reis, maar de bestuurder moet de rit wel altijd beëindigen in de Poppy-zone in België zelf.

Grensstreek

Voor bedrijven die zich in de grensstreek bevinden, kan de uitbreiding van Poppy naar Nederland gunstig zijn. Het bedrijf biedt flexibele en betaalbare mobiliteitsoplossingen aan, waardoor bedrijven niet langer afhankelijk zijn van hun eigen wagenpark. Ook kunnen ze met Poppy hun CO2-uitstoot verminderen. Poppy’s uitbreiding naar Nederland is daarom een interessante ontwikkeling voor fleetmanagers die op zoek zijn naar duurzame en efficiënte mobiliteitsoplossingen.

Deel dit item

Dit artikel is geschreven door

Redactie