Investeringen zorgen voor flinke winstval Leaseplan

 Foppe Lycklama à Nijeholt Foppe Lycklama à Nijeholt
• Laatste update:
De investeringen in Carnext blijven hoog. (Foto: Leaseplan)

Leaseplan heeft in het tweede kwartaal de winst met 79 procent zien dalen tot 31,8 miljoen euro. Over de eerste zes maanden daalde de winst met 43 procent naar 163,8 miljoen euro. De vloot groeide in de eerste zes maanden naar 1,86 miljoen (+2,8%). Dat meldt het bedrijf vandaag. 

De winst daalde mede als gevolg van grote investeringen in een nieuwe IT-structuur. In het tweede kwartaal werd er 92 miljoen euro IT-investeringen geboekt als kosten. De huidige IT-structuur is volgens het bedrijf ongeschikt om op grote schaal Car as a Service-producten uit te rollen. Verder investeert het bedrijf volop in occasiondochter Carnext. De kosten bij Carnext, waarvan nog niet besloten is of het verkocht gaat worden, stegen in het tweede kwartaal met 14 miljoen. In het tweede kwartaal werden er 15.700 (+35%) auto’s via het platform verkocht.

Lees hier een groot interview met Leaseplan-ceo Tex Gunning over de investeringen in zijn bedrijf. ‘Op langere termijn zal dit ook voor occasions betekenen dat ze vaker worden geleaset dan gekocht

Mislukte uitrol

Het FD schrijft dat een mislukte uitrol van een IT-systeem op basis van SAP-software de reden was om 92 miljoen euro af te schrijven. De implementatie van SAP had het bedrijf efficiënter moeten maken. Volgens het FD was het omgekeerde het geval. Los van de afwaardering zijn er in het afgelopen kwartaal nog eens 31 miljoen aan kosten gemaakt die deels zijn terug te voeren op het mislukte IT-project. Leaseplan weerspreekt dat er sprake is van een mislukt project. Wel geeft het aan nu zelf te bouwen een een IT-platform.

Bij de mislukte beursgang werden vooraf veel kostenbesparingen met dank aan IT al ingecalculeerd in de waardering van het bedrijf. Volgens het FD was dat een van de punten waar potentiële beleggers vraagtekens bij plaatsten, waardoor de eigenaren van Leaseplan de beursgang weer afbliezen.

Investeringen zorgen voor flinke winstval Leaseplan | Fleet&Mobility

Investeringen zorgen voor flinke winstval Leaseplan

 Foppe Lycklama à Nijeholt Foppe Lycklama à Nijeholt
• Laatste update:
De investeringen in Carnext blijven hoog. (Foto: Leaseplan)

Leaseplan heeft in het tweede kwartaal de winst met 79 procent zien dalen tot 31,8 miljoen euro. Over de eerste zes maanden daalde de winst met 43 procent naar 163,8 miljoen euro. De vloot groeide in de eerste zes maanden naar 1,86 miljoen (+2,8%). Dat meldt het bedrijf vandaag. 

De winst daalde mede als gevolg van grote investeringen in een nieuwe IT-structuur. In het tweede kwartaal werd er 92 miljoen euro IT-investeringen geboekt als kosten. De huidige IT-structuur is volgens het bedrijf ongeschikt om op grote schaal Car as a Service-producten uit te rollen. Verder investeert het bedrijf volop in occasiondochter Carnext. De kosten bij Carnext, waarvan nog niet besloten is of het verkocht gaat worden, stegen in het tweede kwartaal met 14 miljoen. In het tweede kwartaal werden er 15.700 (+35%) auto’s via het platform verkocht.

Lees hier een groot interview met Leaseplan-ceo Tex Gunning over de investeringen in zijn bedrijf. ‘Op langere termijn zal dit ook voor occasions betekenen dat ze vaker worden geleaset dan gekocht

Mislukte uitrol

Het FD schrijft dat een mislukte uitrol van een IT-systeem op basis van SAP-software de reden was om 92 miljoen euro af te schrijven. De implementatie van SAP had het bedrijf efficiënter moeten maken. Volgens het FD was het omgekeerde het geval. Los van de afwaardering zijn er in het afgelopen kwartaal nog eens 31 miljoen aan kosten gemaakt die deels zijn terug te voeren op het mislukte IT-project. Leaseplan weerspreekt dat er sprake is van een mislukt project. Wel geeft het aan nu zelf te bouwen een een IT-platform.

Bij de mislukte beursgang werden vooraf veel kostenbesparingen met dank aan IT al ingecalculeerd in de waardering van het bedrijf. Volgens het FD was dat een van de punten waar potentiële beleggers vraagtekens bij plaatsten, waardoor de eigenaren van Leaseplan de beursgang weer afbliezen.