Leasing en verhuur

Laatste update:

Leaseplan: “EV’s betaalbaarder dan ooit”

De eerste Car Cost Index onderzocht 11 EV's, dit jaar werd er gekeken naar 33 EV's. (Foto: Shutterstock)

Nieuwe EV’s zijn in bijna elk segment en Europees land momenteel even duur of goedkoper dan benzine- of dieselauto’s op basis van tco (total cost of ownership). Dat blijkt uit de Car Cost Index dat Leaseplan heeft gepubliceerd, de leasemaatschappij die nog steeds op de eerste plek staat van de Leasemaatschappij Top 60.    

De jaarlijkse Car Cost Index is een uitgebreide analyse van de totale kosten van het bezit en gebruik van een auto in 22 Europese landen, opgedeeld in segmenten. Er zijn meer EV-modellen op de markt dan ooit tevoren. De eerste Car Cost Index onderzocht 11 EV’s, dit jaar werd er gekeken naar 33 EV’s. Ondanks de inflatie van de energieprijzen blijven de gebruikskosten aanzienlijk lager voor nieuwe elektrische auto’s dan voor benzine- en dieselauto’s: elektriciteit maakt 15 procent uit van de totale eigendomskosten van een EV, terwijl dit 23 procent en 28 procent is voor benzine- en dieselrijders. EV’s zijn in bijna elk segment en Europees land nu even duur of goedkoper op TCO-basis dan benzine- of dieselauto’s.

Grote verschillen

De gemiddelde maandelijkse autokosten variëren enorm in Europa; van 905 euro per maand in Griekenland tot 1.313 euro in Zwitserland. Nederland staat derde in de ranglijst, met een gemiddelde prijs van 1.166 euro per maand.

“EV’s zijn de beste manier om bestuurders te beschermen tegen torenhoge brandstofkosten”, aldus Tex Gunning, ceo van Leaseplan. “Helaas trekken regeringen veel te vroeg de stekker uit EV-stimulansen, zelfs in landen met ambitieuze zero-emissie doelstellingen. Deze ‘verbod zonder plan-houding’ zal rampzalige gevolgen hebben voor de strijd tegen klimaatverandering. We hebben een consistent langetermijnbeleid nodig dat ervoor zorgt dat de EV voor alle bestuurders een verstandige keuze is.”

Leaseplan: “EV’s betaalbaarder dan ooit” | Fleet&Mobility

Leaseplan: “EV’s betaalbaarder dan ooit”

Ivonne Vermeulen Ivonne Vermeulen
• Laatste update:
De eerste Car Cost Index onderzocht 11 EV's, dit jaar werd er gekeken naar 33 EV's. (Foto: Shutterstock)

De jaarlijkse Car Cost Index is een uitgebreide analyse van de totale kosten van het bezit en gebruik van een auto in 22 Europese landen, opgedeeld in segmenten. Er zijn meer EV-modellen op de markt dan ooit tevoren. De eerste Car Cost Index onderzocht 11 EV’s, dit jaar werd er gekeken naar 33 EV’s. Ondanks de inflatie van de energieprijzen blijven de gebruikskosten aanzienlijk lager voor nieuwe elektrische auto’s dan voor benzine- en dieselauto’s: elektriciteit maakt 15 procent uit van de totale eigendomskosten van een EV, terwijl dit 23 procent en 28 procent is voor benzine- en dieselrijders. EV’s zijn in bijna elk segment en Europees land nu even duur of goedkoper op TCO-basis dan benzine- of dieselauto’s.

Grote verschillen

De gemiddelde maandelijkse autokosten variëren enorm in Europa; van 905 euro per maand in Griekenland tot 1.313 euro in Zwitserland. Nederland staat derde in de ranglijst, met een gemiddelde prijs van 1.166 euro per maand.

“EV’s zijn de beste manier om bestuurders te beschermen tegen torenhoge brandstofkosten”, aldus Tex Gunning, ceo van Leaseplan. “Helaas trekken regeringen veel te vroeg de stekker uit EV-stimulansen, zelfs in landen met ambitieuze zero-emissie doelstellingen. Deze ‘verbod zonder plan-houding’ zal rampzalige gevolgen hebben voor de strijd tegen klimaatverandering. We hebben een consistent langetermijnbeleid nodig dat ervoor zorgt dat de EV voor alle bestuurders een verstandige keuze is.”