Arrival start met productie e-vans

Redactie Redactie
• Laatste update:
Het orderboek is inmiddels opgelopen tot 149 duizend voertuigen (foto: Arrival)

Het Britse Arrival hoopt dit kwartaal te beginnen met de serieproductie van elektrische bestelwagentjes in haar fabriek in Bicester. De eerste e-vans zijn bestemd voor besteldienst UPS. 

Arrival werkt ook hard aan een eigen micro-fabriek in Charlotte in de Verenigde Staten. Om op de kosten te besparen, heeft het bedrijf 800 arbeidsplaatsen geschrapt. Mede daardoor zal de productie dit jaar lager uitvallen dan eerder verwacht. Met 600 miljoen euro in kas en een financieringsfaciliteit voor 350 miljoen denkt het Britse bedrijf wel tot eind 2023 voldoende geld te hebben, aldus het kwartaalbericht van Arrival.

“We hebben veel bereikt in het tweede kwartaal, inclusief de Europese certificatie van onze bestelwagen- en busproducten en succesvolle testen daarvan op de openbare weg. We hebben recent strategische beslissingen genomen die het mogelijk maken om dit kwartaal de productie in Bicester te starten en dit jaar de eerste voertuigen voor UPS af te leveren,” zegt oprichter en ceo Denis Sverdlov. 

Financieel verlies

UPS begint binnenkort met praktijkproeven met de e-vans in de vloot in Centraal-Londen. Arrival denkt volgend jaar ook de eerste testritten uit te voeren elders in Europa en in de Verenigde Staten. Financieel gesproken leed het beursgenoteerde bedrijf in het afgelopen kwartaal een verlies van 104 miljoen euro terwijl dat een jaar eerder nog 65,7 miljoen euro verlies was.

Tekst: Ruud Peys