Personenauto's

Laatste update:

Bloedbank krijgt vijf nieuwe DAF’s

Truckland Noord-Holland heeft afgelopen week de laatste van vijf DAF LF chassis` aan de bloedbank van Sanquin geleverd. De trucks hebben geconditioneerde laadbakken van Carrosseriefabriek Harderwijk die op zonne-energie werken.

Dat meldt Truckland vandaag.

Truckland had een aanbesteding gewonnen, waarbij de wendbare Euro 6-bakwagens met een stille generator voor de conditionering van de laadruimte de doorslag gaf.

De zonnecellen op het dak verzorgen de energie voor het koel-/verwarmingssysteem in de bak en doen dat zonder aparte compressor of generator aan de automotor. De vijf nieuwe DAF’s worden vooral ingezet voor het vervoer van de Bloedbank. Dergelijk transport vraagt om een temperatuur in de laadruimte van 2 tot 8 graden of 15 tot 25 graden Celsius. Er zitten ook slaapcabines in de trucks omdat er ook regelmatig naar België, Frankrijk en Finland gereden moet worden.

Sanquin heeft in totaal zo’n honderd voertuigen rondrijden. Door de verdere centralisatie van de transportactiviteiten van Sanquin neemt zowel het aantal kilometers per rit als de omvang van de transporten toe. Dit maakte de aanschaf van de nieuwe bakwagens noodzakelijk.

Deel dit item

Dit artikel is geschreven door

Redactie
Bloedbank krijgt vijf nieuwe DAF’s | Fleet&Mobility
Personenauto's

Laatste update:

Bloedbank krijgt vijf nieuwe DAF’s

Truckland Noord-Holland heeft afgelopen week de laatste van vijf DAF LF chassis` aan de bloedbank van Sanquin geleverd. De trucks hebben geconditioneerde laadbakken van Carrosseriefabriek Harderwijk die op zonne-energie werken.

Dat meldt Truckland vandaag.

Truckland had een aanbesteding gewonnen, waarbij de wendbare Euro 6-bakwagens met een stille generator voor de conditionering van de laadruimte de doorslag gaf.

De zonnecellen op het dak verzorgen de energie voor het koel-/verwarmingssysteem in de bak en doen dat zonder aparte compressor of generator aan de automotor. De vijf nieuwe DAF’s worden vooral ingezet voor het vervoer van de Bloedbank. Dergelijk transport vraagt om een temperatuur in de laadruimte van 2 tot 8 graden of 15 tot 25 graden Celsius. Er zitten ook slaapcabines in de trucks omdat er ook regelmatig naar België, Frankrijk en Finland gereden moet worden.

Sanquin heeft in totaal zo’n honderd voertuigen rondrijden. Door de verdere centralisatie van de transportactiviteiten van Sanquin neemt zowel het aantal kilometers per rit als de omvang van de transporten toe. Dit maakte de aanschaf van de nieuwe bakwagens noodzakelijk.

Deel dit item

Dit artikel is geschreven door

Redactie