Autofabrikanten verwachten daling verkoop nieuwe auto’s in 2020

Bart Kuijpers Bart Kuijpers
• Laatste update:
Foto: Shutterstock

De al zes jaar aanhoudende stijging van de jaarlijkse autoverkoop is voorbij. Dat verwacht althans Acea, de Europese koepelorganisatie van autofabrikanten. Acea verwacht dat er dit jaar 2 procent minder nieuwe personenauto’s worden geregistreerd dan vorig jaar. Toen stevende de branche al wel af op een kleine min, maar dankzij een reeks aan fiscale maatregelen eindigde het jaar uiteindelijk toch in de plus.

Acea presenteert ook een tienpuntenplan om die moet helpen om de Europese Green Deal te realiseren. De organisatie benadrukt opnieuw dat het vindt dat de vergroening technologie-neutraal moet plaatsvinden. Verder hamert het vooral op het versneld aanleggen van laadinfrastructuur. Ook worden overheden opgeroepen om met subsidieregelingen te blijven komen. Dat is nodig om de verkoop van onder meer EV’s te stimuleren.

“In een tijd waarin fabrikanten enorme investeringen doen in nulemissie voertuigen terwijl de economie krimpt, moeten beleidsmakers de overgang naar CO2-reductie goed managen”, stelt FCA-topman en Acea-voorzitter Mike Manley.