Congres Laadinfra België: ‘We kennen de puzzelstukken, de puzzel moet nu gelegd worden’

Nienke Eusterbrock Nienke Eusterbrock
• Laatste update:
Wim de Vilder in gesprek met Lydia Peeters en Alain Maron. (Foto: Marcel Cazemier)

Het evenement vond plaats tijdens de Autosalon in Brussel waar er door 28 sprekers gekeken werd naar de actuele toestand van de Belgische laadinfrastructuur en naar de toekomst. Laadinfrastructuur is duidelijk een ‘hot topic’ in België met een opkomst van 400 deelnemers.

Waar politici vinden dat ze op schema lopen als het gaat om het aantal laadpalen en de staat van het stroomnet in het land, voorziet het werkveld nog veel onzekerheden met betrekking tot de EU doelstellingen voor 2035.

België moet tandje bijschakelen

Sigrid de Vries van Acea vat dit goed samen tijdens haar gesprek met dagvoorzitter VRT-nieuwslezer Wim de Vilder over de uitdagingen van de Green Deal en Fit for 55. Volgens De Vries moeten de rijkere Europese landen het voortouw nemen in de uitbouw van elektrische laadinfrastructuur.

“België doet zijn best, maar staat toch pas op de zevende plaats in Europa op het vlak van laadinfra. Rijkere landen moeten echt voorop lopen, dus ook België zal een tandje moeten bijschakelen. Het zal ook een grote uitdaging worden om elektrisch rijden betaalbaar te maken en om de onzekerheid weg te nemen”, aldus De Vries.

Frictie gewesten

Michel Martens, directeur van de studiedienst bij Febiac, haalt daarnaast aan dat vrachtvervoer een blinde vlek lijkt te zijn in de plannen. Ook merkt hij op dat het eigen beleid voor infrastructuur van de drie gewesten in België voor problemen zorgt. 

Deze frictie tussen de gewesten was te merken tijdens het panelgesprek tussen de Vlaamse minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters en de Minister van de Brusselse Hoofdstedelijke Regering Alain Maron. Ze discussieerden over de Belgische doelstellingen en hun haalbaarheid en hadden hier een duidelijke eigen kijk op. Waar Maron de focus legt op Smartmove en kilometerheffing, wil Peeters daar juist vandaan blijven en de andere gewesten oproepen te investeren in laadnetwerken en fietssnelwegen.

 De slotconclusie van De Vilder luidt: “We kennen de puzzelstukken in de uitrol van elektrische laadinfrastructuur in België. De puzzel moet nu nog wel gelegd worden.”

Congres Laadinfra België: ‘We kennen de puzzelstukken, de puzzel moet nu gelegd worden’ | Fleet&Mobility

Congres Laadinfra België: ‘We kennen de puzzelstukken, de puzzel moet nu gelegd worden’

Nienke Eusterbrock Nienke Eusterbrock
• Laatste update:
Wim de Vilder in gesprek met Lydia Peeters en Alain Maron. (Foto: Marcel Cazemier)

Het evenement vond plaats tijdens de Autosalon in Brussel waar er door 28 sprekers gekeken werd naar de actuele toestand van de Belgische laadinfrastructuur en naar de toekomst. Laadinfrastructuur is duidelijk een ‘hot topic’ in België met een opkomst van 400 deelnemers.

Waar politici vinden dat ze op schema lopen als het gaat om het aantal laadpalen en de staat van het stroomnet in het land, voorziet het werkveld nog veel onzekerheden met betrekking tot de EU doelstellingen voor 2035.

België moet tandje bijschakelen

Sigrid de Vries van Acea vat dit goed samen tijdens haar gesprek met dagvoorzitter VRT-nieuwslezer Wim de Vilder over de uitdagingen van de Green Deal en Fit for 55. Volgens De Vries moeten de rijkere Europese landen het voortouw nemen in de uitbouw van elektrische laadinfrastructuur.

“België doet zijn best, maar staat toch pas op de zevende plaats in Europa op het vlak van laadinfra. Rijkere landen moeten echt voorop lopen, dus ook België zal een tandje moeten bijschakelen. Het zal ook een grote uitdaging worden om elektrisch rijden betaalbaar te maken en om de onzekerheid weg te nemen”, aldus De Vries.

Frictie gewesten

Michel Martens, directeur van de studiedienst bij Febiac, haalt daarnaast aan dat vrachtvervoer een blinde vlek lijkt te zijn in de plannen. Ook merkt hij op dat het eigen beleid voor infrastructuur van de drie gewesten in België voor problemen zorgt. 

Deze frictie tussen de gewesten was te merken tijdens het panelgesprek tussen de Vlaamse minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters en de Minister van de Brusselse Hoofdstedelijke Regering Alain Maron. Ze discussieerden over de Belgische doelstellingen en hun haalbaarheid en hadden hier een duidelijke eigen kijk op. Waar Maron de focus legt op Smartmove en kilometerheffing, wil Peeters daar juist vandaan blijven en de andere gewesten oproepen te investeren in laadnetwerken en fietssnelwegen.

 De slotconclusie van De Vilder luidt: “We kennen de puzzelstukken in de uitrol van elektrische laadinfrastructuur in België. De puzzel moet nu nog wel gelegd worden.”