Italiaanse toezichthouder verdenkt Bosch van machtsmisbruik

Robert Smid Robert Smid
• Laatste update:
(Foto: Shutterstock)

De Autorità Garante della Concorrenza e del Mercato (AGCM) onderzoekt specifiek de manier waarop Bosch omgaat met antiblokkeersystemen (ABS) voor e-bikes. Een ontwikkelaar van ABS voor fietsen heeft geklaagd dat het van oorsprong Duitse bedrijf het onmogelijk maakt om dit systeem te laten functioneren in combinatie met de aandrijvingssystemen van Bosch.

Bosch bevoordeelt daarmee mogelijk zijn eigen ABS-technologie. “Dit soort gedrag zou de enige concurrent voor Bosch op de Europese markt voor ABS voor elektrische fietsen kunnen buitensluiten”, schrijft AGCM.

De toezichthouder heeft invallen gedaan op vestigingen van Bosch, onder andere in Nederland met behulp van de Autoriteit Consument & Markt (ACM). Ook de Duitse mededingingsautoriteit hielp mee bij het onderzoek.

Bosch wil voorlopig niet veel kwijt over de lopende zaak. “Één van onze belangrijkste principes is het naleven van de wet. Bosch werkt samen met de autoriteiten”, meldt het bedrijf in een reactie. Het bedrijf bevestigt daarin dat de mededingingsautoriteiten een onderzoek zijn gestart naar zijn divisie Bosch eBike Systems.

Italiaanse toezichthouder verdenkt Bosch van machtsmisbruik | Fleet&Mobility

Italiaanse toezichthouder verdenkt Bosch van machtsmisbruik

Robert L. Smid Robert L. Smid
• Laatste update:
(Foto: Shutterstock)

De Autorità Garante della Concorrenza e del Mercato (AGCM) onderzoekt specifiek de manier waarop Bosch omgaat met antiblokkeersystemen (ABS) voor e-bikes. Een ontwikkelaar van ABS voor fietsen heeft geklaagd dat het van oorsprong Duitse bedrijf het onmogelijk maakt om dit systeem te laten functioneren in combinatie met de aandrijvingssystemen van Bosch.

Bosch bevoordeelt daarmee mogelijk zijn eigen ABS-technologie. “Dit soort gedrag zou de enige concurrent voor Bosch op de Europese markt voor ABS voor elektrische fietsen kunnen buitensluiten”, schrijft AGCM.

De toezichthouder heeft invallen gedaan op vestigingen van Bosch, onder andere in Nederland met behulp van de Autoriteit Consument & Markt (ACM). Ook de Duitse mededingingsautoriteit hielp mee bij het onderzoek.

Bosch wil voorlopig niet veel kwijt over de lopende zaak. “Één van onze belangrijkste principes is het naleven van de wet. Bosch werkt samen met de autoriteiten”, meldt het bedrijf in een reactie. Het bedrijf bevestigt daarin dat de mededingingsautoriteiten een onderzoek zijn gestart naar zijn divisie Bosch eBike Systems.