Living Lab organiseert slim laden-hackathon

Floor Vink Floor Vink
• Laatste update:
Tijdens de twee dagen buigen verschillende teams zich over vraagstukken, problemen en uitdagingen met betrekking tot slim laden. (Foto: Living Lab Smart Charging)

Het Living Lab Smart Charging is een initiatief van de stichting Elaad, een kennis- en innovatiecentrum dat de coördinatie van aansluitingen voor publieke laadpunten op het elektriciteitsnet regelt.

Tijdens de twee dagen buigen verschillende teams van studenten, start-ups, technici, stedenbouwkundigen, app-ontwikkelaars en andere experts en idealisten zich over vraagstukken, problemen en uitdagingen met betrekking tot slim laden. Met slim laden wordt de manier bedoeld waarop elektrische voertuigen geladen kunnen worden met maximaal gebruik van duurzame energie en zonder overbelasting van het elektriciteitsnetwerk. Eenvoudig gezegd: auto’s sneller laden als de zon schijnt of de wind waait, auto’s terug laten leveren aan het net wanneer ergens anders de stroomvraag groot is.

Op 9 en 10 maart staan vier vraagstukken centraal:

1: Hoe krijgen we de energie die we winnen uit zonlicht optimaal in de batterij van een elektrische auto?
2: Hoe laten we auto’s communiceren met elkaar en met het elektriciteitsnet zodat zij onderling de stroomtoevoer kunnen verdelen? Is de blockchaintechnologie zoals IOTA hierin een antwoord?
3: De gemeente Amsterdam wil zich voorbereiden op de elektrische toekomst en zoekt de beste manier om zonnepanelen en laadpalen op elkaar aan te laten sluiten. Hoe pakken we dat het beste aan?
4: Hoe maken we het de gebruiker zo makkelijk mogelijk om te laden op tijden waarop de beschikbaarheid van duurzame energie optimaal is? Hoe vind je makkelijk een vrije laadpaal wanneer je hem nodig hebt?

Sofie van den Enk, onder andere bekend van De Rekenkamer en Keuringsdienst van Waarden, presenteert het event. De Smart Charging Challenge wordt in samenwerking met de gemeenten Amsterdam, Den Haag, Rotterdam, de provincie Noord Brabant, Engie, Nissan, SV Utilities, ElaadNL en Enexis georganiseerd.

Living Lab organiseert slim laden-hackathon | Fleet&Mobility

Living Lab organiseert slim laden-hackathon

Floor Vink Floor Vink
• Laatste update:
Tijdens de twee dagen buigen verschillende teams zich over vraagstukken, problemen en uitdagingen met betrekking tot slim laden. (Foto: Living Lab Smart Charging)

Het Living Lab Smart Charging is een initiatief van de stichting Elaad, een kennis- en innovatiecentrum dat de coördinatie van aansluitingen voor publieke laadpunten op het elektriciteitsnet regelt.

Tijdens de twee dagen buigen verschillende teams van studenten, start-ups, technici, stedenbouwkundigen, app-ontwikkelaars en andere experts en idealisten zich over vraagstukken, problemen en uitdagingen met betrekking tot slim laden. Met slim laden wordt de manier bedoeld waarop elektrische voertuigen geladen kunnen worden met maximaal gebruik van duurzame energie en zonder overbelasting van het elektriciteitsnetwerk. Eenvoudig gezegd: auto’s sneller laden als de zon schijnt of de wind waait, auto’s terug laten leveren aan het net wanneer ergens anders de stroomvraag groot is.

Op 9 en 10 maart staan vier vraagstukken centraal:

1: Hoe krijgen we de energie die we winnen uit zonlicht optimaal in de batterij van een elektrische auto?
2: Hoe laten we auto’s communiceren met elkaar en met het elektriciteitsnet zodat zij onderling de stroomtoevoer kunnen verdelen? Is de blockchaintechnologie zoals IOTA hierin een antwoord?
3: De gemeente Amsterdam wil zich voorbereiden op de elektrische toekomst en zoekt de beste manier om zonnepanelen en laadpalen op elkaar aan te laten sluiten. Hoe pakken we dat het beste aan?
4: Hoe maken we het de gebruiker zo makkelijk mogelijk om te laden op tijden waarop de beschikbaarheid van duurzame energie optimaal is? Hoe vind je makkelijk een vrije laadpaal wanneer je hem nodig hebt?

Sofie van den Enk, onder andere bekend van De Rekenkamer en Keuringsdienst van Waarden, presenteert het event. De Smart Charging Challenge wordt in samenwerking met de gemeenten Amsterdam, Den Haag, Rotterdam, de provincie Noord Brabant, Engie, Nissan, SV Utilities, ElaadNL en Enexis georganiseerd.