Mobiliteitsoplossingen

Bun.run: laat je buurman voor je rennen

Het platform is de intermediair tussen buurtbewoners, lokale ondernemers en de ‘Runners’. (Foto: Bun.run)

Inwoners van Den Haag kunnen vanaf nu via een app hun buren inzetten om een boodschap te doen of bijvoorbeeld een pakketje weg te brengen. Daarvoor is het platform Bun.Run opgericht. Inmiddels hebben PostNL en Deliveroo al een samenwerking met het platform gesloten. Uitbreiding naar Rotterdam staat al op de agenda.

Dat meldt Bun.Run-oprichter Martijn Lukaart.

Het platform fungeert als intermediair tussen buurtbewoners, lokale ondernemers en zogenaamde ‘Runners’. Dit zijn buurtbewoners die met hun eigen vervoer ophaal- en bezorgopdrachten uitvoeren. Via een mobiele app kunnen ze aangeven of ze beschikbaar zijn. Vervolgens bekijkt het systeem voor elke opdracht automatisch welke beschikbare Runner in de buurt is en een vervoermiddel heeft dat past bij de opdracht. Ook het afrekenen gaat via de app.

Inmiddels zijn al meer dan honderd Runners actief.

“Uiteindelijk willen we ernaar toe dat een Runner na het bezorgen van een boodschap, gelijk de retourpost van je buurman meeneemt samen met het jasje dat naar de stomerij moet”, aldus Lukaart.

Iedereen kan gebruik maken van het platform, zowel buurtbewoners (als Runner of om iets te laten bezorgen of ophalen) als lokale ondernemers. Zo hebben PostNL en Deliveroo inmiddels ook een overeenkomst met Bun.Run. Lokale ondernemers kunnen de app van Bun.Run, die Get heet, ook als extra virtuele etalage inzetten voor de producten die zij nu op afroep kunnen aanbieden.

Vers brood

Het idee begon allemaal met verse broodjes. Lukaart wilde graag ‘s ochtends vers brood van de bakker thuisbezorgd krijgen. “Toen bleek dat de bakker zelf geen bezorgers had, was mijn idee voor Bun.Run geboren. Al snel bleek hier veel animo voor te zijn en dat stopte niet bij verse broodjes”, aldus Lukaart.

“Ons doel is het optimaliseren van de first and last mile: binnen een straal van 1,6 kilometer dat wat jij wilt bezorgen of laten ophalen zo efficiënt mogelijk bundelen met andere opdrachten of partijen. We proberen te organiseren dat meerdere mensen bijvoorbeeld hun verse brood op eenzelfde tijdstip laten bezorgen, zodat ze op zondagochtend de bezorgkosten kunnen delen. En door het delen van hun locatie, vragen Runners op hun beurt aan de buurt: ‘ik ben nu bij de supermarkt, heb je nog iets nodig?”

Onlangs werd ook Brenger gelanceerd, een platform waarop vervoerswensen van consumenten gekoppeld worden aan bestelautoritten.

Deel dit item

Dit artikel is geschreven door

Floor Vink
Bun.run: laat je buurman voor je rennen | Fleet&Mobility
Mobiliteitsoplossingen

Bun.run: laat je buurman voor je rennen

Het platform is de intermediair tussen buurtbewoners, lokale ondernemers en de ‘Runners’. (Foto: Bun.run)

Inwoners van Den Haag kunnen vanaf nu via een app hun buren inzetten om een boodschap te doen of bijvoorbeeld een pakketje weg te brengen. Daarvoor is het platform Bun.Run opgericht. Inmiddels hebben PostNL en Deliveroo al een samenwerking met het platform gesloten. Uitbreiding naar Rotterdam staat al op de agenda.

Dat meldt Bun.Run-oprichter Martijn Lukaart.

Het platform fungeert als intermediair tussen buurtbewoners, lokale ondernemers en zogenaamde ‘Runners’. Dit zijn buurtbewoners die met hun eigen vervoer ophaal- en bezorgopdrachten uitvoeren. Via een mobiele app kunnen ze aangeven of ze beschikbaar zijn. Vervolgens bekijkt het systeem voor elke opdracht automatisch welke beschikbare Runner in de buurt is en een vervoermiddel heeft dat past bij de opdracht. Ook het afrekenen gaat via de app.

Inmiddels zijn al meer dan honderd Runners actief.

“Uiteindelijk willen we ernaar toe dat een Runner na het bezorgen van een boodschap, gelijk de retourpost van je buurman meeneemt samen met het jasje dat naar de stomerij moet”, aldus Lukaart.

Iedereen kan gebruik maken van het platform, zowel buurtbewoners (als Runner of om iets te laten bezorgen of ophalen) als lokale ondernemers. Zo hebben PostNL en Deliveroo inmiddels ook een overeenkomst met Bun.Run. Lokale ondernemers kunnen de app van Bun.Run, die Get heet, ook als extra virtuele etalage inzetten voor de producten die zij nu op afroep kunnen aanbieden.

Vers brood

Het idee begon allemaal met verse broodjes. Lukaart wilde graag ‘s ochtends vers brood van de bakker thuisbezorgd krijgen. “Toen bleek dat de bakker zelf geen bezorgers had, was mijn idee voor Bun.Run geboren. Al snel bleek hier veel animo voor te zijn en dat stopte niet bij verse broodjes”, aldus Lukaart.

“Ons doel is het optimaliseren van de first and last mile: binnen een straal van 1,6 kilometer dat wat jij wilt bezorgen of laten ophalen zo efficiënt mogelijk bundelen met andere opdrachten of partijen. We proberen te organiseren dat meerdere mensen bijvoorbeeld hun verse brood op eenzelfde tijdstip laten bezorgen, zodat ze op zondagochtend de bezorgkosten kunnen delen. En door het delen van hun locatie, vragen Runners op hun beurt aan de buurt: ‘ik ben nu bij de supermarkt, heb je nog iets nodig?”

Onlangs werd ook Brenger gelanceerd, een platform waarop vervoerswensen van consumenten gekoppeld worden aan bestelautoritten.

Deel dit item

Dit artikel is geschreven door

Floor Vink