Inframinister Van Nieuwenhuizen: leasebranche spil in nieuwe mobiliteit

Luberto van Buiten Luberto van Buiten
• Laatste update:
Minister Cora van Nieuwenhuizen verwacht veel van de leasebranche. (Foto: Rijksoverheid)

“Onder meer het feit dat de autoleasebranche goed is voor 48 procent van alle nieuw verkochte auto’s in Nederland en door de invloed die private lease kan hebben op de elektrificatie van particuliere auto’s maakt de autoleasebranche zeer relevant voor de mobiliteit in Nederland en een accelerator als het gaat om schone, zuinige én veilige auto’s”, aldus VNA-directeur Renate Hemerik. Ook werd besproken hoe de leasebranche invulling probeert te geven aan duurzame mobiliteit, door bijvoorbeeld ontwikkelingen in deelautoconcepten, mobiliteitsbudgetten en elektrisch rijden.

Steen

Ook de ambitie van de minister om het aantal verkeersslachtoffers te reduceren naar nul werd besproken. Deze ambitie kan worden gerealiseerd door een toename van ADAS-systemen, aldus Van Nieuwenhuizen, en de leasebranche draagt aan die ambitie door zijn grote belang in de nieuwverkoop een flinke steen bij. “Het is een verantwoordelijkheid van iedereen om stappen te zetten en de verkeersveiligheid te vergroten. Er kan veel, maar je moet wel met elkaar in gesprek om die beweging vorm te geven”, aldus Van Nieuwenhuizen. Verder complimenteerde ze de branche met haar rol in de mobiliteitsverandering. “Ik zie dat autoleasemaatschappijen als een spin in het web zitten tussen consument, bedrijfsleven en overheid waar het gaat om invulling geven aan toekomstige mobiliteit.”