Multiscope: Negen op de tien mensen vertrouwt niet op zelfrijdende auto

Ivonne Vermeulen Ivonne Vermeulen
• Laatste update:
De meeste mensen durven de controle niet uit handen te geven. (Foto: Shutterstock)

De meeste mensen willen de controle over hun auto niet graag uit handen geven, zo blijkt uit het Multiscope-onderzoek Smart Car Monitor. Negen op de tien mensen zegt niets te voelen voor een volledig zelfrijdende auto. De wens om controle te houden en gebrek aan vertrouwen worden als de belangrijkste redenen genoemd. Bijna twee op de vijf Nederlanders denkt dat een zelfrijdende auto nooit de norm zal worden. Slechts 31 procent denkt dat de zelfrijdende auto binnen 15 jaar gemeengoed is. 

Slechts één op de tien Nederlanders voelt zich op zijn gemak bij een zelfrijdende auto. Dat zijn vaker mannen (13%) en 18 tot 49-jarigen (12%), dan vrouwen (5%) en 50- en 70-plussers (7%). Het merendeel van de mensen voelt zich alleen op gemak in een auto zonder assistentie (16%) of met beperkte assistentie (38%), zoals cruise control. 

Techbedrijven

Uit het onderzoek blijkt tevens dat 36 procent van de Nederlanders een zelfrijdende auto zou overwegen van een technologiebedrijf. Dan gaat het voornamelijk om mannen in de leeftijd van 18 tot 34 jaar. Merken die dan worden genoemd zijn Apple (14%), Daimler/Bosch (14%) en Samsung (13%). Sony, Google, Lightyear One en Uber worden minder vaak genoemd.

Het onderzoek voor de Smart Car Monitor wordt uitgevoerd door Multiscope onder ruim 6 duizend Nederlanders. In dit onderzoek gaat het om de toekomst van elektrisch, connected, autonoom en gedeeld autorijden. Uit eerdere onderzoeken bleek dat jongere mensen eerder in zijn voor een zelfrijdende auto.

 termijn-adoptie-zelfrijdende-auto.png

Multiscope: Negen op de tien mensen vertrouwt niet op zelfrijdende auto | Fleet&Mobility

Multiscope: Negen op de tien mensen vertrouwt niet op zelfrijdende auto

Ivonne Vermeulen Ivonne Vermeulen
• Laatste update:
De meeste mensen durven de controle niet uit handen te geven. (Foto: Shutterstock)

De meeste mensen willen de controle over hun auto niet graag uit handen geven, zo blijkt uit het Multiscope-onderzoek Smart Car Monitor. Negen op de tien mensen zegt niets te voelen voor een volledig zelfrijdende auto. De wens om controle te houden en gebrek aan vertrouwen worden als de belangrijkste redenen genoemd. Bijna twee op de vijf Nederlanders denkt dat een zelfrijdende auto nooit de norm zal worden. Slechts 31 procent denkt dat de zelfrijdende auto binnen 15 jaar gemeengoed is. 

Slechts één op de tien Nederlanders voelt zich op zijn gemak bij een zelfrijdende auto. Dat zijn vaker mannen (13%) en 18 tot 49-jarigen (12%), dan vrouwen (5%) en 50- en 70-plussers (7%). Het merendeel van de mensen voelt zich alleen op gemak in een auto zonder assistentie (16%) of met beperkte assistentie (38%), zoals cruise control. 

Techbedrijven

Uit het onderzoek blijkt tevens dat 36 procent van de Nederlanders een zelfrijdende auto zou overwegen van een technologiebedrijf. Dan gaat het voornamelijk om mannen in de leeftijd van 18 tot 34 jaar. Merken die dan worden genoemd zijn Apple (14%), Daimler/Bosch (14%) en Samsung (13%). Sony, Google, Lightyear One en Uber worden minder vaak genoemd.

Het onderzoek voor de Smart Car Monitor wordt uitgevoerd door Multiscope onder ruim 6 duizend Nederlanders. In dit onderzoek gaat het om de toekomst van elektrisch, connected, autonoom en gedeeld autorijden. Uit eerdere onderzoeken bleek dat jongere mensen eerder in zijn voor een zelfrijdende auto.

 termijn-adoptie-zelfrijdende-auto.png