Ford, Uber en Lyft werken samen in Shared Streets

Maarten Maarten
• Laatste update:
Binnen Shared Streets wordt informatie over stedelijke mobiliteit gedeeld (illustratie: Ford)

Binnen het project Shared Streets gaan Ford, Uber en Lyft data omtrent mobiliteit delen. Het is de bedoeling dat meer bedrijven zich bij het dataplatform aansluiten. Steden kunnen daar gebruik van maken om de stedelijke mobiliteit te verbeteren. Volgens Ford, dat de samenwerking in een persbericht bekendmaakt, zullen de gedeelde data de publieke en private sector nieuwe instrumenten bieden voor het beheersen van de ruimte op straat. Daardoor kunnen congestie en uitstoot verminderen. Ook de efficiëntie van stadsstraten zal verbeteren en het aantal verkeersongevallen kan worden teruggedrongen, meldt Ford.

Het bijzondere van het initiatief is niet enkel de samenwerking van rivalen Lyft en Uber, maar vooral een gedeeld platform, dat op een universele manier data opslaat en beschikbaar maakt. Dat zou gemeenten nieuw inzicht moeten bieden in verkeersgegevens, waardoor zij investeringen beter kunnen plannen en zich gaandeweg kunnen voorbereiden op de komst van autonoom rijdende (deel) auto’s.

Een concreet doel waaraan in Shared Streets wordt gewerkt is het realiseren van een wereldwijde set van maximum snelheden. Steden kunnen dit zelf in het systeem wijzigen als snelheden (tijdelijk) wijzigen. Een ander doel is het vastleggen van plaatsen langs de straat waar mensen opgepikt of afgeleverd kunnen worden. Ook dit is een belangrijke uitdaging waar het gaat om het realiseren van zelfrijdende deelauto’s en taxi’s.

Ford-ceo Jim Hackett was voorheen hoofd van Ford Smart Mobility. Sinds hij in mei vorig jaar aantrad als ceo legt de Amerikaanse fabrikant meer nadruk op nieuwe vormen van mobiliteit. 

Ford, Uber en Lyft werken samen in Shared Streets | Fleet&Mobility

Ford, Uber en Lyft werken samen in Shared Streets

Maarten Maarten
• Laatste update:
Binnen Shared Streets wordt informatie over stedelijke mobiliteit gedeeld (illustratie: Ford)

Binnen het project Shared Streets gaan Ford, Uber en Lyft data omtrent mobiliteit delen. Het is de bedoeling dat meer bedrijven zich bij het dataplatform aansluiten. Steden kunnen daar gebruik van maken om de stedelijke mobiliteit te verbeteren. Volgens Ford, dat de samenwerking in een persbericht bekendmaakt, zullen de gedeelde data de publieke en private sector nieuwe instrumenten bieden voor het beheersen van de ruimte op straat. Daardoor kunnen congestie en uitstoot verminderen. Ook de efficiëntie van stadsstraten zal verbeteren en het aantal verkeersongevallen kan worden teruggedrongen, meldt Ford.

Het bijzondere van het initiatief is niet enkel de samenwerking van rivalen Lyft en Uber, maar vooral een gedeeld platform, dat op een universele manier data opslaat en beschikbaar maakt. Dat zou gemeenten nieuw inzicht moeten bieden in verkeersgegevens, waardoor zij investeringen beter kunnen plannen en zich gaandeweg kunnen voorbereiden op de komst van autonoom rijdende (deel) auto’s.

Een concreet doel waaraan in Shared Streets wordt gewerkt is het realiseren van een wereldwijde set van maximum snelheden. Steden kunnen dit zelf in het systeem wijzigen als snelheden (tijdelijk) wijzigen. Een ander doel is het vastleggen van plaatsen langs de straat waar mensen opgepikt of afgeleverd kunnen worden. Ook dit is een belangrijke uitdaging waar het gaat om het realiseren van zelfrijdende deelauto’s en taxi’s.

Ford-ceo Jim Hackett was voorheen hoofd van Ford Smart Mobility. Sinds hij in mei vorig jaar aantrad als ceo legt de Amerikaanse fabrikant meer nadruk op nieuwe vormen van mobiliteit.