‘Beperkt enthousiasme voor autonoom rijdende auto’s’

Bart Kuijpers Bart Kuijpers
• Laatste update:
Foto: Shutterstock

Ruim vier op de tien mensen denkt dat zelfrijdende auto’s vaker verantwoordelijk zijn voor ongelukken dan menselijke bestuurders. “Nieuwe technologieën zijn altijd spannend en roepen vaak weerstand op”, aldus Caroline Asselbergs-Van Dijl, ceo van Mister Green.

Behalve veiligheid, lijkt angst voor het onbekende een belangrijke reden waarom mensen liever niet in een zelfrijdende auto stappen. Maar liefst driekwart van de respondenten zegt het eng te vinden als een auto de volledige besturing overneemt. Volgens de onderzoekers zou dat mede komen doordat 77 procent van de mensen niet precies weet wat een zelfrijdende auto allemaal kan. Vooral vrouwen zijn bang om het stuur uit handen te geven (84%).

Ondanks de scepsis en de angst voor het onbekende, verwacht 16 procent van de mensen dat we binnen tien jaar alleen maar zelfrijdende auto’s op de weg zullen zien. Drie op de tien respondenten vindt dat de overheid die ontwikkeling moet tegenhouden. Dat geldt vooral voor 40-plussers (36%). “AI-bestuurde auto’s zijn niet alleen veiliger, maar dragen ook bij aan duurzaamheid. Hoe meer zelfrijdende auto’s, hoe meer mensen gebruik kunnen maken van één auto en hoe minder auto’s er nodig zijn. Daarom moet de overheid juist inzetten op die beweging”, denkt Asselbergs-Van Dijl. Uit eerder onderzoek blijkt dat onwetendheid over intelligente rijhulpsystemen tot ongelukken leidt.

Het onderzoek werd in opdracht van Mister Green uitgevoerd door Panelwizard, dat 1.091 Nederlanders met een rijbewijs ondervroeg over dit onderwerp. 

‘Beperkt enthousiasme voor autonoom rijdende auto’s’ | Fleet&Mobility

‘Beperkt enthousiasme voor autonoom rijdende auto’s’

Bart Kuijpers Bart Kuijpers
• Laatste update:
Foto: Shutterstock

Ruim vier op de tien mensen denkt dat zelfrijdende auto’s vaker verantwoordelijk zijn voor ongelukken dan menselijke bestuurders. “Nieuwe technologieën zijn altijd spannend en roepen vaak weerstand op”, aldus Caroline Asselbergs-Van Dijl, ceo van Mister Green.

Behalve veiligheid, lijkt angst voor het onbekende een belangrijke reden waarom mensen liever niet in een zelfrijdende auto stappen. Maar liefst driekwart van de respondenten zegt het eng te vinden als een auto de volledige besturing overneemt. Volgens de onderzoekers zou dat mede komen doordat 77 procent van de mensen niet precies weet wat een zelfrijdende auto allemaal kan. Vooral vrouwen zijn bang om het stuur uit handen te geven (84%).

Ondanks de scepsis en de angst voor het onbekende, verwacht 16 procent van de mensen dat we binnen tien jaar alleen maar zelfrijdende auto’s op de weg zullen zien. Drie op de tien respondenten vindt dat de overheid die ontwikkeling moet tegenhouden. Dat geldt vooral voor 40-plussers (36%). “AI-bestuurde auto’s zijn niet alleen veiliger, maar dragen ook bij aan duurzaamheid. Hoe meer zelfrijdende auto’s, hoe meer mensen gebruik kunnen maken van één auto en hoe minder auto’s er nodig zijn. Daarom moet de overheid juist inzetten op die beweging”, denkt Asselbergs-Van Dijl. Uit eerder onderzoek blijkt dat onwetendheid over intelligente rijhulpsystemen tot ongelukken leidt.

Het onderzoek werd in opdracht van Mister Green uitgevoerd door Panelwizard, dat 1.091 Nederlanders met een rijbewijs ondervroeg over dit onderwerp.