Autoriteit Persoonsgegevens onderzoekt dataregulering autofabrikanten

Ivonne Vermeulen Ivonne Vermeulen
• Laatste update:
Autoriteit Persoonsgegevens inventariseert dataverzameling bij autofabrikanten. (Foto: Shutterstock)

De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) is gestart met een onderzoek naar hoe autofabrikanten omgaan met voertuigdata. De toezichthouder heeft een aantal autofabrikanten hiervoor aangeschreven, waaronder Tesla en VDL Nedcar. Dat melden verschillende media, waaronder het FD. De inventarisatie moet voor de zomer afgerond zijn, waarna mogelijk technisch onderzoek volgt. Het onderzoek werd vorig jaar al aangekondigd.

Autofabrikanten moeten bij het AP melden welke data ze verzamelen van voertuigen en berijders, hoe die data worden bewaard en met wie ze worden gedeeld. De organisatie zegt bijvoorbeeld inzicht te willen krijgen in de locatiegegevens die doorlopend worden verzameld. Ook op Europees niveau houden organisaties zich bezig met dataregulering van connected cars.

Rijdende datacenters

Katja Mur, bestuurder van de AP, zegt in het FD dat de organisatie zowel de fabrikant als de automobilist wil wakker schudden. Mur noemt moderne auto’s “enorme rijdende datacenters die meer opslaan dan nodig”. Dat bedreigt de privacy, stelt Mur. 

De AP wil ook samenwerken met de Autoriteit Consument en Markt (ACM) om de datastromen in de autobranche (van dealers tot garages, verzekeraars en leasemaatschappijen) nauwlettend te kunnen volgen. De toezichthouder geeft op zijn website bijvoorbeeld ook tips hoe consumenten hun privacy kunnen afschermen in connected cars. 

Behalve autofabrikanten, onderzoekt de AP ook de Nederlandse gemeenten. Door slimmer gebruik te maken van data denken gemeenten bijvoorbeeld de verkeersdrukte beter te kunnen reguleren.

Autoriteit Persoonsgegevens onderzoekt dataregulering autofabrikanten | Fleet&Mobility

Autoriteit Persoonsgegevens onderzoekt dataregulering autofabrikanten

Ivonne Vermeulen Ivonne Vermeulen
• Laatste update:
Autoriteit Persoonsgegevens inventariseert dataverzameling bij autofabrikanten. (Foto: Shutterstock)

De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) is gestart met een onderzoek naar hoe autofabrikanten omgaan met voertuigdata. De toezichthouder heeft een aantal autofabrikanten hiervoor aangeschreven, waaronder Tesla en VDL Nedcar. Dat melden verschillende media, waaronder het FD. De inventarisatie moet voor de zomer afgerond zijn, waarna mogelijk technisch onderzoek volgt. Het onderzoek werd vorig jaar al aangekondigd.

Autofabrikanten moeten bij het AP melden welke data ze verzamelen van voertuigen en berijders, hoe die data worden bewaard en met wie ze worden gedeeld. De organisatie zegt bijvoorbeeld inzicht te willen krijgen in de locatiegegevens die doorlopend worden verzameld. Ook op Europees niveau houden organisaties zich bezig met dataregulering van connected cars.

Rijdende datacenters

Katja Mur, bestuurder van de AP, zegt in het FD dat de organisatie zowel de fabrikant als de automobilist wil wakker schudden. Mur noemt moderne auto’s “enorme rijdende datacenters die meer opslaan dan nodig”. Dat bedreigt de privacy, stelt Mur. 

De AP wil ook samenwerken met de Autoriteit Consument en Markt (ACM) om de datastromen in de autobranche (van dealers tot garages, verzekeraars en leasemaatschappijen) nauwlettend te kunnen volgen. De toezichthouder geeft op zijn website bijvoorbeeld ook tips hoe consumenten hun privacy kunnen afschermen in connected cars. 

Behalve autofabrikanten, onderzoekt de AP ook de Nederlandse gemeenten. Door slimmer gebruik te maken van data denken gemeenten bijvoorbeeld de verkeersdrukte beter te kunnen reguleren.