ElaadNL opent testcentrum voor laden elektrische voertuigen

Bart Kuijpers Bart Kuijpers
Foto: ElaadNL

Het internationale testlab komt in Arnhem en maakt onderdeel uit van het energiecluster Connectr. Binnen Connectr bundelen diverse partijen hun krachten door kennis en kunde te delen, nieuwe ideeën te testen en deze in de praktijk te brengen. Het initiatief bestaat uit projecten, gedeelde faciliteiten en een fysieke plek – het op Industriepark Kleefse Waard in Arnhem te vestigen Innovatielab. Belangrijk onderdeel hierin worden de hybride leerwerkomgevingen. Daar wordt door universiteiten, hogescholen en ROC’s samengewerkt aan de innovatievraagstukken van het bedrijfsleven, die aansluiten bij het Klimaatakkoord.

ElaadNL is een initiatief van de gezamenlijke Nederlandse Netbeheerders. Directeur Onoph Caron van ElaadNL denkt dat bedrijven gebruik zullen maken van het nieuwe testlab. “We testen op onze huidige locatie met autofabrikanten al een aantal jaar het laden van elektrische personenauto’s. Maar voor trucks en bussen was er geen ruimte. In deze nieuwe, grote hal met bijbehorend laadplein kunnen wij straks veel meer en ook veel grotere en zwaardere voertuigen testen, zoals bussen en e-trucks en bijbehorende laadinfrastructuur. Vanwege de impact op het stroomnet is het voor netbeheerders cruciaal om deze nieuwe golf aan elektrificatie van voertuigen ook te kunnen testen.”  

Mooie stap

Het testcentrum wordt mede gefinancierd door de provincie Gelderland en het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. Gedeputeerde Christianne van der Wal van de provincie Gelderland: “Een mooie stap voor Connectr Energy Innovation en Gelderland. Niet alleen kunnen andere bedrijven en onderwijsinstellingen deze testfaciliteit gebruiken, ook worden hier In samenwerking met het onderwijs mensen opgeleid voor nieuwe banen in de energietechniek. De komst van het internationale testlab van Elaad voegt een belangrijke schakel aan Connectr toe om energie innovaties sneller op de markt te brengen.” 

ElaadNL opent testcentrum voor laden elektrische voertuigen | Fleet&Mobility

ElaadNL opent testcentrum voor laden elektrische voertuigen

Bart Kuijpers Bart Kuijpers
Foto: ElaadNL

Het internationale testlab komt in Arnhem en maakt onderdeel uit van het energiecluster Connectr. Binnen Connectr bundelen diverse partijen hun krachten door kennis en kunde te delen, nieuwe ideeën te testen en deze in de praktijk te brengen. Het initiatief bestaat uit projecten, gedeelde faciliteiten en een fysieke plek – het op Industriepark Kleefse Waard in Arnhem te vestigen Innovatielab. Belangrijk onderdeel hierin worden de hybride leerwerkomgevingen. Daar wordt door universiteiten, hogescholen en ROC’s samengewerkt aan de innovatievraagstukken van het bedrijfsleven, die aansluiten bij het Klimaatakkoord.

ElaadNL is een initiatief van de gezamenlijke Nederlandse Netbeheerders. Directeur Onoph Caron van ElaadNL denkt dat bedrijven gebruik zullen maken van het nieuwe testlab. “We testen op onze huidige locatie met autofabrikanten al een aantal jaar het laden van elektrische personenauto’s. Maar voor trucks en bussen was er geen ruimte. In deze nieuwe, grote hal met bijbehorend laadplein kunnen wij straks veel meer en ook veel grotere en zwaardere voertuigen testen, zoals bussen en e-trucks en bijbehorende laadinfrastructuur. Vanwege de impact op het stroomnet is het voor netbeheerders cruciaal om deze nieuwe golf aan elektrificatie van voertuigen ook te kunnen testen.”  

Mooie stap

Het testcentrum wordt mede gefinancierd door de provincie Gelderland en het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. Gedeputeerde Christianne van der Wal van de provincie Gelderland: “Een mooie stap voor Connectr Energy Innovation en Gelderland. Niet alleen kunnen andere bedrijven en onderwijsinstellingen deze testfaciliteit gebruiken, ook worden hier In samenwerking met het onderwijs mensen opgeleid voor nieuwe banen in de energietechniek. De komst van het internationale testlab van Elaad voegt een belangrijke schakel aan Connectr toe om energie innovaties sneller op de markt te brengen.”