Arnhem maakt van lantaarnpalen laadpalen

Bart Kuijpers Bart Kuijpers
• Laatste update:
Foto: Arnhem

Tot nu toe werden laadpunten vaak achteraf op aanvraag geplaatst, zodra in een wijk er behoefte aan was. “Dat betekende niet alleen meer paaltjes langs de straat, maar soms bleek het ook lastig om de laadpalen zonder problemen in de passen in het stroomnet en de openbare ruimte. Bovendien werd zo’n parkeerplaats dan gereserveerd voor elektrische auto’s, wat soms tot wrevel in de buurt leidde. Arnhem kiest er nu voor om bij nieuwbouwwijken al in het ontwerp de laadpunten mee te nemen. Dan kunnen ze worden geïntegreerd in lantaarnpalen, waardoor er minder paaltjes op de stoep staan. Ook kan zo vroegtijdig met de netbeheerder worden overlegd, zodat er op het stroomnet geen capaciteitsproblemen ontstaan”, meldt de gemeente.

De laadpalen krijgen hun stroom van een zonnepark in Arnhem dat in 2022 wordt aangelegd. Eerder al experimenteerde de gemeente met het opslaan van remenergie. Deze aanpak van grootschalig plaatsen van lantaarnpalen met laadpunt, is uniek in Nederland. De gemeente investeert zelf 485 duizend euro, dat wordt gehaald uit het gemeentelijke Klimaatfonds.

De parkeerplaatsen bij de laadpunten worden niet gereserveerd voor elektrische auto’s, omdat er altijd wel een parkeerplaats in de buurt van een laadpunt vrij is. “Dat levert minder irritatie op over beschikbare parkeerplaatsen. Ook is zo’n nieuwe wijk dan voorbereid op de toename van elektrische auto’s als in de komende jaren meer en meer inwoners hun benzine- of dieselauto inruilen voor een elektrische”, aldus Arnhem.

Pilot

Cathelijne Bouwkamp, wethouder klimaat en energie, stelt dat Arnhem vol inzet op het verminderen van de CO2-uitstoot. “Het stimuleren van emissievrij vervoer is daarbij belangrijk. Door Arnhemse lantaarnpalen te gebruiken als laadpalen voor elektrische auto’s, zorgen we ervoor dat we de openbare ruimte niet onnodig belasten en dat elektrisch laden makkelijker wordt. We zijn na een geslaagde pilot klaar voor de volgende stap. Op deze manier versnellen we het realiseren van onze duurzame ambities en zorgen we samen met Arnhemmers voor een groenere en schonere stad.”

De aanleg van de lantaarnpalen met laadpunten zal worden aanbesteed. Het gaat in eerste instantie om 150 lantaarnpalen met 300 laadpunten in de wijk Schuytgraaf in Arnhem-Zuid. Daar worden de komende jaren nog zo’n 1.200 woningen gebouwd. Later volgen er meer lantaarnpalen- met laadpunten, in andere nieuwbouwwijken maar ook in bestaande wijken.