Fleet Event 2023: ‘Pijnlijke keuzes beginnen bij jezelf (en de directie)’

Nienke Eusterbrock Nienke Eusterbrock
• Laatste update:
Het Fleet Event 2023 in Fort Voordorp. (Foto: Marcel Cazemier)

Duurzame mobiliteit

Het onderwerp van het moment voor fleetmanagers is het verduurzamen van de vloot. Marc Wittenberg, global procurement manager automotive mobility van EY werd door dagvoorzitter en mobiliteitsexpert Kris Peeters hierover geïnterviewd. Wittenberg werd eind vorig jaar uitgeroepen tot mobility manager van het jaar en European Smart Mobility Manager van het jaar.

“Samen met onze stakeholders ontwikkelen we een strategie door het delen van data, best practices, kennis en expertise. Ook voeren we de projecten zelf uit. Onze kracht zit hem erin dat we in het bezit zijn van alle onderliggende data en volledig op de hoogte zijn van de markt,” vertelt Wittenberg.

CO2 registratie

Nadat de startdatum vier keer is verplaatst gaat het er 1 januari 2024 toch echt gebeuren: werkgevers met meer dan 100 werknemers moeten de CO2-uitstoot van alle zakelijke ritten gaan bijhouden. Eric Westdorp, Manager Business Development bij Fleet Support probeerde deze maatregelen inzichtelijk te maken voor de aanwezige fleetmanagers. Het was misschien wel de meest taaie stof van de dag, de interactie was het hoogst wat duidelijk maakte dat deze maatregelen veel los maakten bij de aanwezigen. 

Goed voorbeeld

Hoe zorg je ervoor dat medewerkers mee gaan in een nieuw mobilitietsbeleid? Volgens Stef Jelier, HR projectmanager CSU, ZIZO en T-zorg, helpt het om medewerkers bij het hele traject te betrekken en tijdig te informeren. “Van het vooronderzoek tot de doorontwikkelingen hebben wij onze medewerkers betrokken in het proces door ze te tijdig te informeren over de stappen die we willen maken en ze uit te nodigen deel te nemen aan klankbordgroepen om feedback te geven.”

Daarnaast begint volgens Lysbeth van Silfhout verandering bij jezelf. “Als je wil dat je medewerkers een kleinere auto leasen of vaker het openbaar vervoer pakken, geef dan zelf als fleetmanager het goede voorbeeld. Hetzelfde geldt voor de directie. Zorg ervoor dat de directeur het goede voorbeeld geeft, want een goed voorbeeld doet goed volgen.”

Lees de volledige reportage op Automotive Online

Fleet Event 2023: ‘Pijnlijke keuzes beginnen bij jezelf (en de directie)’ | Fleet&Mobility

Fleet Event 2023: ‘Pijnlijke keuzes beginnen bij jezelf (en de directie)’

Nienke Eusterbrock Nienke Eusterbrock
• Laatste update:
Het Fleet Event 2023 in Fort Voordorp. (Foto: Marcel Cazemier)

Duurzame mobiliteit

Het onderwerp van het moment voor fleetmanagers is het verduurzamen van de vloot. Marc Wittenberg, global procurement manager automotive mobility van EY werd door dagvoorzitter en mobiliteitsexpert Kris Peeters hierover geïnterviewd. Wittenberg werd eind vorig jaar uitgeroepen tot mobility manager van het jaar en European Smart Mobility Manager van het jaar.

“Samen met onze stakeholders ontwikkelen we een strategie door het delen van data, best practices, kennis en expertise. Ook voeren we de projecten zelf uit. Onze kracht zit hem erin dat we in het bezit zijn van alle onderliggende data en volledig op de hoogte zijn van de markt,” vertelt Wittenberg.

CO2 registratie

Nadat de startdatum vier keer is verplaatst gaat het er 1 januari 2024 toch echt gebeuren: werkgevers met meer dan 100 werknemers moeten de CO2-uitstoot van alle zakelijke ritten gaan bijhouden. Eric Westdorp, Manager Business Development bij Fleet Support probeerde deze maatregelen inzichtelijk te maken voor de aanwezige fleetmanagers. Het was misschien wel de meest taaie stof van de dag, de interactie was het hoogst wat duidelijk maakte dat deze maatregelen veel los maakten bij de aanwezigen. 

Goed voorbeeld

Hoe zorg je ervoor dat medewerkers mee gaan in een nieuw mobilitietsbeleid? Volgens Stef Jelier, HR projectmanager CSU, ZIZO en T-zorg, helpt het om medewerkers bij het hele traject te betrekken en tijdig te informeren. “Van het vooronderzoek tot de doorontwikkelingen hebben wij onze medewerkers betrokken in het proces door ze te tijdig te informeren over de stappen die we willen maken en ze uit te nodigen deel te nemen aan klankbordgroepen om feedback te geven.”

Daarnaast begint volgens Lysbeth van Silfhout verandering bij jezelf. “Als je wil dat je medewerkers een kleinere auto leasen of vaker het openbaar vervoer pakken, geef dan zelf als fleetmanager het goede voorbeeld. Hetzelfde geldt voor de directie. Zorg ervoor dat de directeur het goede voorbeeld geeft, want een goed voorbeeld doet goed volgen.”

Lees de volledige reportage op Automotive Online