‘Een derde van werkgevers onvoldoende voorbereid op CO2-rapportageplicht’

Sander van Vliet Sander van Vliet
• Laatste update:
(Foto: Transport & Enviroment)

Uit onderzoek van XXimo blijkt dat veel bedrijven niet precies weten welke vervoersmethodes geregistreerd moeten worden. Zo denkt 66 procent van de ondervraagde bedrijven dat werknemers die lopend naar werk komen niet geregistreerd moeten worden. Ook denkt 58 procent dat fietsen niet vastgelegd hoeft te worden. 47 procent van de bedrijven denkt daarnaast dat openbaar vervoer als vervoersmethode niet geregistreerd hoeft te worden.

Het gebruik van het openbaar vervoer moet echter wél geregistreerd worden. Dit geldt ook voor de zakelijke en woon-werkkilometers die met de (e-)fiets of lopend zijn afgelegd, mits hier een financiële vergoeding voor beschikbaar is gesteld.

Bewustwording

Uit het onderzoek blijkt verder dat 35 procent van de werkgevers zich nog niet concreet aan het voorbereiden is op de rapportageplicht. Ook stelt meer dan driekwart van de werkgevers dat ze zich zorgen maken over de impact van de CO2-rapportageplicht op de organisatie. De verwachte consequenties zijn onder meer de extra administratie (62%), extra tijd en energie (51%), en dat het lastig zal zijn om medewerking te krijgen van werknemers (29%).

XXimo wil met het onderzoek bewustwording creëren bij werkgevers. “We roepen werkgevers op om zich bewust te zijn van de urgentie rondom de CO2-rapportageplicht. Het is essentieel om op de hoogte te zijn van de wet- en regelgeving en te starten met het implementeren van systemen en processen voor het verzamelen van de benodigde data”, zegt Bas Bogerd, Head of Mobility Management bij XXimo.

Geplaatst in rubriek:
Sander van Vliet
Sander van Vliet

Sander is vaste redacteur van Automotive en Fleet & Mobility. Na omzwervingen in de sportjournalistiek streek hij in 2023 neer op de Automotive-redactie. In zijn vrije tijd houdt hij zich bezig met wielrennen, voetbal en goed eten.

‘Een derde van werkgevers onvoldoende voorbereid op CO2-rapportageplicht’ | Fleet&Mobility

‘Een derde van werkgevers onvoldoende voorbereid op CO2-rapportageplicht’

Sander van Vliet Sander van Vliet
• Laatste update:
(Foto: Transport & Enviroment)

Uit onderzoek van XXimo blijkt dat veel bedrijven niet precies weten welke vervoersmethodes geregistreerd moeten worden. Zo denkt 66 procent van de ondervraagde bedrijven dat werknemers die lopend naar werk komen niet geregistreerd moeten worden. Ook denkt 58 procent dat fietsen niet vastgelegd hoeft te worden. 47 procent van de bedrijven denkt daarnaast dat openbaar vervoer als vervoersmethode niet geregistreerd hoeft te worden.

Het gebruik van het openbaar vervoer moet echter wél geregistreerd worden. Dit geldt ook voor de zakelijke en woon-werkkilometers die met de (e-)fiets of lopend zijn afgelegd, mits hier een financiële vergoeding voor beschikbaar is gesteld.

Bewustwording

Uit het onderzoek blijkt verder dat 35 procent van de werkgevers zich nog niet concreet aan het voorbereiden is op de rapportageplicht. Ook stelt meer dan driekwart van de werkgevers dat ze zich zorgen maken over de impact van de CO2-rapportageplicht op de organisatie. De verwachte consequenties zijn onder meer de extra administratie (62%), extra tijd en energie (51%), en dat het lastig zal zijn om medewerking te krijgen van werknemers (29%).

XXimo wil met het onderzoek bewustwording creëren bij werkgevers. “We roepen werkgevers op om zich bewust te zijn van de urgentie rondom de CO2-rapportageplicht. Het is essentieel om op de hoogte te zijn van de wet- en regelgeving en te starten met het implementeren van systemen en processen voor het verzamelen van de benodigde data”, zegt Bas Bogerd, Head of Mobility Management bij XXimo.

Geplaatst in rubriek:
Sander van Vliet
Sander van Vliet

Sander is vaste redacteur van Automotive en Fleet & Mobility. Na omzwervingen in de sportjournalistiek streek hij in 2023 neer op de Automotive-redactie. In zijn vrije tijd houdt hij zich bezig met wielrennen, voetbal en goed eten.