Laatste update:

‘Een derde van werkgevers onvoldoende voorbereid op CO2-rapportageplicht’

(Foto: Transport & Enviroment)

Bijna een derde van de werkgevers is niet op de hoogte van de CO2-rapportageplicht die op 1 januari 2024 van kracht gaat. Dit blijkt uit een onderzoek van mobiliteitskaartaanbieder XXimo.

Uit onderzoek van XXimo blijkt dat veel bedrijven niet precies weten welke vervoersmethodes geregistreerd moeten worden. Zo denkt 66 procent van de ondervraagde bedrijven dat werknemers die lopend naar werk komen niet geregistreerd moeten worden. Ook denkt 58 procent dat fietsen niet vastgelegd hoeft te worden. 47 procent van de bedrijven denkt daarnaast dat openbaar vervoer als vervoersmethode niet geregistreerd hoeft te worden.

Het gebruik van het openbaar vervoer moet echter wél geregistreerd worden. Dit geldt ook voor de zakelijke en woon-werkkilometers die met de (e-)fiets of lopend zijn afgelegd, mits hier een financiële vergoeding voor beschikbaar is gesteld.

Bewustwording

Uit het onderzoek blijkt verder dat 35 procent van de werkgevers zich nog niet concreet aan het voorbereiden is op de rapportageplicht. Ook stelt meer dan driekwart van de werkgevers dat ze zich zorgen maken over de impact van de CO2-rapportageplicht op de organisatie. De verwachte consequenties zijn onder meer de extra administratie (62%), extra tijd en energie (51%), en dat het lastig zal zijn om medewerking te krijgen van werknemers (29%).

XXimo wil met het onderzoek bewustwording creëren bij werkgevers. “We roepen werkgevers op om zich bewust te zijn van de urgentie rondom de CO2-rapportageplicht. Het is essentieel om op de hoogte te zijn van de wet- en regelgeving en te starten met het implementeren van systemen en processen voor het verzamelen van de benodigde data”, zegt Bas Bogerd, Head of Mobility Management bij XXimo.

Meer lezen over CO2-rapportage

‘Een derde van werkgevers onvoldoende voorbereid op CO2-rapportageplicht’ | Fleet&Mobility


Laatste update:

‘Een derde van werkgevers onvoldoende voorbereid op CO2-rapportageplicht’

(Foto: Transport & Enviroment)

Bijna een derde van de werkgevers is niet op de hoogte van de CO2-rapportageplicht die op 1 januari 2024 van kracht gaat. Dit blijkt uit een onderzoek van mobiliteitskaartaanbieder XXimo.

Uit onderzoek van XXimo blijkt dat veel bedrijven niet precies weten welke vervoersmethodes geregistreerd moeten worden. Zo denkt 66 procent van de ondervraagde bedrijven dat werknemers die lopend naar werk komen niet geregistreerd moeten worden. Ook denkt 58 procent dat fietsen niet vastgelegd hoeft te worden. 47 procent van de bedrijven denkt daarnaast dat openbaar vervoer als vervoersmethode niet geregistreerd hoeft te worden.

Het gebruik van het openbaar vervoer moet echter wél geregistreerd worden. Dit geldt ook voor de zakelijke en woon-werkkilometers die met de (e-)fiets of lopend zijn afgelegd, mits hier een financiële vergoeding voor beschikbaar is gesteld.

Bewustwording

Uit het onderzoek blijkt verder dat 35 procent van de werkgevers zich nog niet concreet aan het voorbereiden is op de rapportageplicht. Ook stelt meer dan driekwart van de werkgevers dat ze zich zorgen maken over de impact van de CO2-rapportageplicht op de organisatie. De verwachte consequenties zijn onder meer de extra administratie (62%), extra tijd en energie (51%), en dat het lastig zal zijn om medewerking te krijgen van werknemers (29%).

XXimo wil met het onderzoek bewustwording creëren bij werkgevers. “We roepen werkgevers op om zich bewust te zijn van de urgentie rondom de CO2-rapportageplicht. Het is essentieel om op de hoogte te zijn van de wet- en regelgeving en te starten met het implementeren van systemen en processen voor het verzamelen van de benodigde data”, zegt Bas Bogerd, Head of Mobility Management bij XXimo.