Mobiliteitsoplossingen

Laatste update:

Share Now: ‘Amsterdam biedt ruimte voor 11.500 extra deelauto’s’

Deelauto Share Now. (Foto: Share Now)

In de gemeente Amsterdam is er ruimte voor 11.500 deelauto’s, bovenop de reeds 400 beschikbare deelauto’s van deelautodienst Share Now. Dat concludeert het bedrijf op basis van een recent rapport van gemeente Amsterdam.

In het rapport staat de autovervangingsratio (AVR) centraal. In gebieden met AVR groter dan één kan ruimte worden bespaard, omdat een deelauto één of meer privéauto’s kan vervangen. Stadsdelen dichtbij het centrum, zoals Buiksloterham of de Westelijke Grachtengordel, hebben volgens het bedrijf een hoge AVR (tussen de 5 en 10). Buiten de ring zoals Zuidoost of Nieuw-West ligt de AVR lager.

Leefbare stad

Het terugdringen van autobezit kan volgens Robert Bosman, algemeen directeur van Share Now Nederland, op verschillende manieren worden bevorderd. Alternatieve vervoersopties zoals deelauto’s bieden mogelijk een oplossing. “Autodelen is geen doel op zich, maar een oplossing om de toenemende druk op de openbare ruimte in Amsterdam te verminderen. Het stapsgewijs toevoegen van meer deelauto’s kan hier zeker aan bijdragen. Op deze manier houden we onze stad leefbaar voor de inwoners en verduurzamen we de stad”, aldus Bosman.

Share Now heeft naast de 400 deelauto’s in Amsterdam ook in mei 2023 deelauto’s geïntroduceerd in Diemen. Sinds de lancering is merkt het bedrijf een toenemend gebruik van de deelauto’s van en naar Diemen, waarbij al 875 ritten zijn uitgevoerd. Share Now is een dochteronderneming van Stellantis.

Share Now: ‘Amsterdam biedt ruimte voor 11.500 extra deelauto’s’ | Fleet&Mobility

Share Now: ‘Amsterdam biedt ruimte voor 11.500 extra deelauto’s’

Sander van Vliet Sander van Vliet
• Laatste update:
Deelauto Share Now. (Foto: Share Now)

In het rapport staat de autovervangingsratio (AVR) centraal. In gebieden met AVR groter dan één kan ruimte worden bespaard, omdat een deelauto één of meer privéauto’s kan vervangen. Stadsdelen dichtbij het centrum, zoals Buiksloterham of de Westelijke Grachtengordel, hebben volgens het bedrijf een hoge AVR (tussen de 5 en 10). Buiten de ring zoals Zuidoost of Nieuw-West ligt de AVR lager.

Leefbare stad

Het terugdringen van autobezit kan volgens Robert Bosman, algemeen directeur van Share Now Nederland, op verschillende manieren worden bevorderd. Alternatieve vervoersopties zoals deelauto’s bieden mogelijk een oplossing. “Autodelen is geen doel op zich, maar een oplossing om de toenemende druk op de openbare ruimte in Amsterdam te verminderen. Het stapsgewijs toevoegen van meer deelauto’s kan hier zeker aan bijdragen. Op deze manier houden we onze stad leefbaar voor de inwoners en verduurzamen we de stad”, aldus Bosman.

Share Now heeft naast de 400 deelauto’s in Amsterdam ook in mei 2023 deelauto’s geïntroduceerd in Diemen. Sinds de lancering is merkt het bedrijf een toenemend gebruik van de deelauto’s van en naar Diemen, waarbij al 875 ritten zijn uitgevoerd. Share Now is een dochteronderneming van Stellantis.

Geplaatst in rubriek:
Sander van Vliet
Sander van Vliet

Sander is vaste redacteur van Automotive en Fleet & Mobility. Na omzwervingen in de sportjournalistiek streek hij in 2023 neer op de Automotive-redactie. In zijn vrije tijd houdt hij zich bezig met wielrennen, voetbal en goed eten.