Dott en Tier fuseren tot ‘grootste aanbieder van deelsteps in Europa’

Redactie Redactie
• Laatste update:
(Foto: TIER)

Tier en Dott (in respectievelijk 2018 en 2019 opgericht) zijn samen goed voor 125 miljoen ritten per jaar en een jaaromzet van zo’n 250 miljoen euro. Door de samenvoeging hopen ze te profiteren van elkaars kennis en technologie, al blijven de afzonderlijke merken en apps  naast elkaar bestaan. Daarnaast hopen de bedrijven ‘door de kostenvoordelen sneller winstgevend te worden’.

Investeerders in de twee bedrijven steken 60 miljoen euro in het fusiebedrijf. Onder andere het staatsinvesteringfonds Mubadala Capital van Abu Dhabi en de Belgische investeerder Sofina doen mee aan de nieuwe kapitaalinjectie in het gecombineerde bedrijf. Ook de in Nederland gevestigde techinvesteerder Prosus doet mee aan de nieuwe investeringsronde.

Dott en Tier haalden bij eerdere investeringrondes al tientallen miljoenen euro’s op. Maar de markt voor elektrische deelsteps en -fietsen gaat door een moeilijkere periode. Zo kondigde Tier een maand geleden aan 22 procent van alle werknemers te ontslaan om de kosten omlaag te krijgen. Dat was volgens topman Lawrence Leuschner nodig doordat minder mensen de deelstep pakken door de hoge inflatie, zo schrijft het ANP. In de Verenigde Staten vroeg Bird, een ander bedrijf in elektrische steps, uitstel van betaling aan.

Utrecht

Dott is actief in grote steden in zes Europese landen, onder andere in België, Frankrijk en Italië. Ondanks dat het bedrijf zijn hoofdkantoor in Amsterdam heeft staan, biedt het bedrijf geen vervoersmiddelen aan in Nederland. Het Duitse Tier is wel in enkele Nederlandse steden actief met elektrische deelfietsen, bijvoorbeeld in Utrecht. De NS biedt ook elektrische deelfietsen van Tier aan voor zakelijke reizigers in de NS-app.

De twee bedrijven prijzen deelsteps aan als oplossing voor verkeersinfarcten in grote steden. Maar deelsteps wekken vaak ook irritatie op bij inwoners van steden die last hebben van rondslingerende e-steps. Parijs verbood om die reden vorig jaar elektrische huursteps.

In mei kondigde het Duitse Tier Mobility al aan op zoek te zijn naar een fusiepartner. Het bedrijf werd daartoe gedwongen door investeerders die een consolidatie nastreven in de verlieslijdende sector. Tier heeft de fusiepartner nu dus gevonden in Dott. De transactie wordt, zo stellen de bedrijven, naar verwachting over twee maanden afgerond.

Dott en Tier fuseren tot ‘grootste aanbieder van deelsteps in Europa’ | Fleet&Mobility

Dott en Tier fuseren tot ‘grootste aanbieder van deelsteps in Europa’

Redactie Redactie
• Laatste update:
(Foto: TIER)

Tier en Dott (in respectievelijk 2018 en 2019 opgericht) zijn samen goed voor 125 miljoen ritten per jaar en een jaaromzet van zo’n 250 miljoen euro. Door de samenvoeging hopen ze te profiteren van elkaars kennis en technologie, al blijven de afzonderlijke merken en apps  naast elkaar bestaan. Daarnaast hopen de bedrijven ‘door de kostenvoordelen sneller winstgevend te worden’.

Investeerders in de twee bedrijven steken 60 miljoen euro in het fusiebedrijf. Onder andere het staatsinvesteringfonds Mubadala Capital van Abu Dhabi en de Belgische investeerder Sofina doen mee aan de nieuwe kapitaalinjectie in het gecombineerde bedrijf. Ook de in Nederland gevestigde techinvesteerder Prosus doet mee aan de nieuwe investeringsronde.

Dott en Tier haalden bij eerdere investeringrondes al tientallen miljoenen euro’s op. Maar de markt voor elektrische deelsteps en -fietsen gaat door een moeilijkere periode. Zo kondigde Tier een maand geleden aan 22 procent van alle werknemers te ontslaan om de kosten omlaag te krijgen. Dat was volgens topman Lawrence Leuschner nodig doordat minder mensen de deelstep pakken door de hoge inflatie, zo schrijft het ANP. In de Verenigde Staten vroeg Bird, een ander bedrijf in elektrische steps, uitstel van betaling aan.

Utrecht

Dott is actief in grote steden in zes Europese landen, onder andere in België, Frankrijk en Italië. Ondanks dat het bedrijf zijn hoofdkantoor in Amsterdam heeft staan, biedt het bedrijf geen vervoersmiddelen aan in Nederland. Het Duitse Tier is wel in enkele Nederlandse steden actief met elektrische deelfietsen, bijvoorbeeld in Utrecht. De NS biedt ook elektrische deelfietsen van Tier aan voor zakelijke reizigers in de NS-app.

De twee bedrijven prijzen deelsteps aan als oplossing voor verkeersinfarcten in grote steden. Maar deelsteps wekken vaak ook irritatie op bij inwoners van steden die last hebben van rondslingerende e-steps. Parijs verbood om die reden vorig jaar elektrische huursteps.

In mei kondigde het Duitse Tier Mobility al aan op zoek te zijn naar een fusiepartner. Het bedrijf werd daartoe gedwongen door investeerders die een consolidatie nastreven in de verlieslijdende sector. Tier heeft de fusiepartner nu dus gevonden in Dott. De transactie wordt, zo stellen de bedrijven, naar verwachting over twee maanden afgerond.