België pakt bedrijf aan dat bestuurder niet aangeeft na overtreding

Redactie Redactie
• Laatste update:
Niet voldoen aan de identificatieplicht van ondernemingen is al jarenlang strafbaar en wordt ook al jarenlang effectief vervolgd. (Foto: Shutterstock)

Bedrijven die niet aan die wettelijke verplichting voldoen, riskeren een boete van 509 euro. Begaan ondernemingen binnen drie jaar opnieuw een inbreuk op die verplichting dan kan de straf worden verdubbeld. Buitenlandse bedrijven krijgen een specifieke notificatiebrief met de vraag tot identificatie in de taal van inschrijving van het voertuig. 

Dat heeft Sharon Beavis, hoofd Dienst Communicatie en Informatie bij de Federale Overheidsdienst Justitie in Brussel desgevraagd medegedeeld. Ondernemingen ontvangen verkeersboetes voor overtredingen begaan met voertuigen op naam van de onderneming. Volgens artikel 67 van de Belgische wegverkeerswet zijn zij verplicht om voor elke verkeersboete de bestuurder te identificeren die de overtreding beging. Ondernemingen kunnen die boete vermijden door de bestuurder door te geven via Just-on-web. De ondernemer kan dat doen voor alle verkeersboetes die hij heeft ontvangen. Ook voor boetes van het afgelopen jaar. Buitenlandse ondernemingen kunnen ook online de bestuurder identificeren.

Bijna tienduizend boetes

Niet voldoen aan de identificatieplicht van ondernemingen is al jarenlang strafbaar en wordt ook al jarenlang effectief vervolgd. In het kader van de verkeersveiligheid en het opsporen van recidivisten, wordt dit nu nauwer opgevolgd, benadrukt Beavis.

Sinds januari 2022 zijn er effectief net geen tienduizend boetes voor inbreuken op de identificatieplicht uitgestuurd. In 2021 werden meer dan 685 duizend overtredingen op naam van een onderneming niet geïdentificeerd.

België pakt bedrijf aan dat bestuurder niet aangeeft na overtreding | Fleet&Mobility

België pakt bedrijf aan dat bestuurder niet aangeeft na overtreding

Redactie Redactie
• Laatste update:
Niet voldoen aan de identificatieplicht van ondernemingen is al jarenlang strafbaar en wordt ook al jarenlang effectief vervolgd. (Foto: Shutterstock)

Bedrijven die niet aan die wettelijke verplichting voldoen, riskeren een boete van 509 euro. Begaan ondernemingen binnen drie jaar opnieuw een inbreuk op die verplichting dan kan de straf worden verdubbeld. Buitenlandse bedrijven krijgen een specifieke notificatiebrief met de vraag tot identificatie in de taal van inschrijving van het voertuig. 

Dat heeft Sharon Beavis, hoofd Dienst Communicatie en Informatie bij de Federale Overheidsdienst Justitie in Brussel desgevraagd medegedeeld. Ondernemingen ontvangen verkeersboetes voor overtredingen begaan met voertuigen op naam van de onderneming. Volgens artikel 67 van de Belgische wegverkeerswet zijn zij verplicht om voor elke verkeersboete de bestuurder te identificeren die de overtreding beging. Ondernemingen kunnen die boete vermijden door de bestuurder door te geven via Just-on-web. De ondernemer kan dat doen voor alle verkeersboetes die hij heeft ontvangen. Ook voor boetes van het afgelopen jaar. Buitenlandse ondernemingen kunnen ook online de bestuurder identificeren.

Bijna tienduizend boetes

Niet voldoen aan de identificatieplicht van ondernemingen is al jarenlang strafbaar en wordt ook al jarenlang effectief vervolgd. In het kader van de verkeersveiligheid en het opsporen van recidivisten, wordt dit nu nauwer opgevolgd, benadrukt Beavis.

Sinds januari 2022 zijn er effectief net geen tienduizend boetes voor inbreuken op de identificatieplicht uitgestuurd. In 2021 werden meer dan 685 duizend overtredingen op naam van een onderneming niet geïdentificeerd.