Carglass: Aantal kalibraties bij ruitvervangingen neemt fors toe

Carglass, de grootste ruitschadeherstelketen van Nederland, verwacht dat in 2025 bij de helft van alle ruitvervangingen, de auto moet worden gekalibreerd om er zeker van te zijn dat de rijhulpsystemen het naar behoren blijven doen.
Ruitherstelketen Carglass, onderdeel van Belron, vervangt momenteel al zijn kalibratiesystemen voor Bosch-apparatuur om in te spelen op de toenemende vraag naar kalibraties bij ruitvervangingen. Een deel van de sensoren en camera’s die nodig zijn voor het functioneren van de rijhulpsystemen, zitten in de voorruit. Er komen steeds meer rijhulpsystemen bij en er is zelfs een aantal door de Europese Unie verplicht gesteld. Hierdoor zal ook het aantal kalibraties bij ruitvervangingen toe gaan nemen. “We hebben voor het systeem van Bosch gekozen omdat dit bedrijf zelf leverancier is van ADAS-systemen van veel autofabrikanten”, vertelt Hans Verstraeten, programmamanager ADAS bij Carglass, aan vakblad Automotive.
Zo biedt Bosch een minimale dekking van 95 procent van de ADAS-systemen die op de markt zijn en wordt gewerkt aan een dekking van meer dan 99 procent. Daarnaast zegt Carglass met de Bosch-systemen de uitdagingen te ondervangen rondom de opkomst van beveiligde toegangspoorten van auto’s en encryptie van data. De rijhulpsystemen in auto’s worden steeds complexer en hebben ook steeds meer sensoren die vaker onderling met elkaar samenwerken: zogeheten sensor fusion. “We hebben met een toenemende complexiteit te maken in ruitherstel: herkalibreren van ADAS-systemen wordt steeds ingewikkelder en kosten ook steeds meer tijd, mede door sensor fusion waarbij camera’s en sensoren allemaal met elkaar in verbinding staan. Ook de toenemende combinatie van statische en dynamische kalibratie kost meer tijd”, aldus Verstraeten. Of de toenemende complexiteit ook zorgt voor hogere prijzen, meldt Carglass uit concurrentieoverweging niet. Wel geldt in algemene zin dat de rijhulpsystemen schades steeds duurder maken.