Kia deelt data EV-rijders met ministerie IenW

Bart Kuijpers Bart Kuijpers
• Laatste update:
Onder meer het rijgedrag werd gemonitord. (Foto: Kia)

Dat meldt de importeur vandaag. In deze pilot is de geanonimiseerde data van 4.000 volledig elektrische Niro’s geanalyseerd. 

De eerste fase van de verkenning is afgerond en heeft waardevolle inzichten opgeleverd, stelt Kia. Meest concrete voorbeeld: uit analyse bleek dat het rijbaanvolgassistentiesysteem in een bocht van een bepaalde weg bovengemiddeld vaak waarschuwde. Nader onderzoek gaf aan dat de betreffende bocht te scherp was, waardoor voertuigen vaak buiten de lijnen reden. De gemeente kan vervolgens de adviessnelheid in deze bocht verlagen, waarmee de kans op ongevallen wordt verkleind, schrijft Kia. Een grote meerderheid van de consumenten wantrouwt de partijen die data verzamelen via connected cars. Dat blijkt uit een onderzoek door accountants- en adviesbureau Deloitte.

Tijdens de pilot van 3 maanden registreerden de sensoren van de pilot-vloot bij elkaar 41 miljoen ADAS-observaties. Ook het laadgedrag werd gemonitord. Daar was onder meer te zien dat de meeste druk op het elektriciteitsnetwerk werd gelegd in de avond, wanneer iedereen tegelijk thuiskomt en wil laden; ook als de batterij nog grotendeels vol is.

Nu de verkenningsresultaten binnen zijn, wil het ministerie van IenW onderzoeken hoe inzichten uit geanonimiseerde voertuigdata van Kia en andere importeurs concreet kunnen worden ingezet voor de thema’s verstedelijking, verduurzaming en veiligheidsverbeteringen, in het samenspel tussen voertuigen en infrastructuur. Een andere vervolgstap kan zijn het bepalen van een concrete wishlist aan inzichten en het vergroten van het gebruik van voertuigdata.

Kia deelt data EV-rijders met ministerie IenW | Fleet&Mobility

Kia deelt data EV-rijders met ministerie IenW

Bart Kuijpers Bart Kuijpers
• Laatste update:
Onder meer het rijgedrag werd gemonitord. (Foto: Kia)

Dat meldt de importeur vandaag. In deze pilot is de geanonimiseerde data van 4.000 volledig elektrische Niro’s geanalyseerd. 

De eerste fase van de verkenning is afgerond en heeft waardevolle inzichten opgeleverd, stelt Kia. Meest concrete voorbeeld: uit analyse bleek dat het rijbaanvolgassistentiesysteem in een bocht van een bepaalde weg bovengemiddeld vaak waarschuwde. Nader onderzoek gaf aan dat de betreffende bocht te scherp was, waardoor voertuigen vaak buiten de lijnen reden. De gemeente kan vervolgens de adviessnelheid in deze bocht verlagen, waarmee de kans op ongevallen wordt verkleind, schrijft Kia. Een grote meerderheid van de consumenten wantrouwt de partijen die data verzamelen via connected cars. Dat blijkt uit een onderzoek door accountants- en adviesbureau Deloitte.

Tijdens de pilot van 3 maanden registreerden de sensoren van de pilot-vloot bij elkaar 41 miljoen ADAS-observaties. Ook het laadgedrag werd gemonitord. Daar was onder meer te zien dat de meeste druk op het elektriciteitsnetwerk werd gelegd in de avond, wanneer iedereen tegelijk thuiskomt en wil laden; ook als de batterij nog grotendeels vol is.

Nu de verkenningsresultaten binnen zijn, wil het ministerie van IenW onderzoeken hoe inzichten uit geanonimiseerde voertuigdata van Kia en andere importeurs concreet kunnen worden ingezet voor de thema’s verstedelijking, verduurzaming en veiligheidsverbeteringen, in het samenspel tussen voertuigen en infrastructuur. Een andere vervolgstap kan zijn het bepalen van een concrete wishlist aan inzichten en het vergroten van het gebruik van voertuigdata.