Politie: Acute problemen wagenpark, nieuwe tender focust op elektrisch

Nienke Eusterbrock Nienke Eusterbrock
• Laatste update:
Foto: Politie

Ook is de vervanging van auto’s die helemaal afgeschreven zijn een groot probleem, omdat ze nog niet leverbaar zijn. Hetzelfde geldt voor onderdelen die nodig zijn voor reparatie, waardoor de voertuigen massaal in de garage moeten blijven.

De politievakbonden zien ook dat steeds meer eenheden geconfronteerd worden met een gebrek aan inzetbare voertuigen. “Het is nu roeien met de riemen die we hebben, maar het is pijnlijk dat er voorlopig nog geen einde aan het probleem komt. Net als in andere sectoren is het leveringsprobleem nu lastig”, laat Maarten Brink van de politievakbond ACP aan de krant weten.

Eerder kwamen er al tientallen klachten binnen over de Mercedessen waarin de politie nu rijdt.

Nieuwe tender

Eerder deze maand meldde de politie het wagenpark te vernieuwen en een deel van de voertuigen zal daarbij elektrisch zijn. Op deze manier wil de politie verduurzamen en de CO2-uitstoot verminderen. Dat meldt de politie.

Onder andere de patrouillewagens worden elektrisch. Voertuigen met een fossiele verbrandingsmotor worden volgens de politie vervangen door een hybride versie of alleen nog op benzine rijden. De politiebussen blijven nog wel op diesel rijden omdat de politie de markt voor elektrische busjes nog niet ver genoeg ontwikkeld vindt. In een aantal eenheden is inmiddels al getest met elektrische auto’s.

Autofabrikanten kunnen zich nog tot en met 24 maart 2023 aanmelden voor het aanbestedingsproces. Om leveringsproblemen zoveel mogelijk te voorkomen, wil de politie met twee automerken werken. Vanaf 2025 moeten de eerste elektrische politiewagens de weg op.

In een groot interview met Fleet&Mobility vertelde Marieke Spijkhoven, als producten- en dienstenmanager verantwoordelijk voor de voer- en vaartuigen en luchtvaartvloot van de politie, dat de politie streeft naar emissieloos vervoer. Volgens haar moet er wel nog veel gebeuren voor het zover is. Met Kia en Hyundai werd al een pilot gedraaid. 

Politie: Acute problemen wagenpark, nieuwe tender focust op elektrisch | Fleet&Mobility

Politie: Acute problemen wagenpark, nieuwe tender focust op elektrisch

Nienke Eusterbrock Nienke Eusterbrock
• Laatste update:
Foto: Politie

Ook is de vervanging van auto’s die helemaal afgeschreven zijn een groot probleem, omdat ze nog niet leverbaar zijn. Hetzelfde geldt voor onderdelen die nodig zijn voor reparatie, waardoor de voertuigen massaal in de garage moeten blijven.

De politievakbonden zien ook dat steeds meer eenheden geconfronteerd worden met een gebrek aan inzetbare voertuigen. “Het is nu roeien met de riemen die we hebben, maar het is pijnlijk dat er voorlopig nog geen einde aan het probleem komt. Net als in andere sectoren is het leveringsprobleem nu lastig”, laat Maarten Brink van de politievakbond ACP aan de krant weten.

Eerder kwamen er al tientallen klachten binnen over de Mercedessen waarin de politie nu rijdt.

Nieuwe tender

Eerder deze maand meldde de politie het wagenpark te vernieuwen en een deel van de voertuigen zal daarbij elektrisch zijn. Op deze manier wil de politie verduurzamen en de CO2-uitstoot verminderen. Dat meldt de politie.

Onder andere de patrouillewagens worden elektrisch. Voertuigen met een fossiele verbrandingsmotor worden volgens de politie vervangen door een hybride versie of alleen nog op benzine rijden. De politiebussen blijven nog wel op diesel rijden omdat de politie de markt voor elektrische busjes nog niet ver genoeg ontwikkeld vindt. In een aantal eenheden is inmiddels al getest met elektrische auto’s.

Autofabrikanten kunnen zich nog tot en met 24 maart 2023 aanmelden voor het aanbestedingsproces. Om leveringsproblemen zoveel mogelijk te voorkomen, wil de politie met twee automerken werken. Vanaf 2025 moeten de eerste elektrische politiewagens de weg op.

In een groot interview met Fleet&Mobility vertelde Marieke Spijkhoven, als producten- en dienstenmanager verantwoordelijk voor de voer- en vaartuigen en luchtvaartvloot van de politie, dat de politie streeft naar emissieloos vervoer. Volgens haar moet er wel nog veel gebeuren voor het zover is. Met Kia en Hyundai werd al een pilot gedraaid.