Benzine en diesel met nieuw label aan de pomp

Maarten Maarten
• Laatste update:
Zowel benzine als diesel krijgen andere labels aan de pomp (foto: Shutterstock)

Vanaf vandaag hebben de diverse soorten benzine en diesel een ander label aan de pomp. Dit wordt ingevoerd op last van de Europese Unie, die in alle landen een uniforme aanduiding van de brandstoffen eist. 

Bepalend zijn het percentage biobrandstof dat is toegevoegd en het octaangetal.

Benzines krijgen een ROND LABEL. Hierin staat E5, E10 of E85, afhankelijk van het percentage biobrandstof. De huidige Euro95 en Euro98 vallen onder het E5-label, hoewel er bij veel pompstations ook E10-95 te koop is. 

Diesels krijgen een VIERKANT LABEL. Hierin staat B7, B10 of XTL. De B staat voor Biodiesel (niet voor Benzine!) en daarna wederom het percentage. XTL is volledig synthetische diesel. 

Alternatieve brandstoffen krijgen een RUITVORMIG LABEL. Daarin staat LPG, CNG, LNG of H2. Hier is voor Nederland dus niets veranderd. Wel voor de Fransen bijvoorbeeld, die altijd spraken van GPL in plaats van LPG.  

Benzine en diesel met nieuw label aan de pomp | Fleet&Mobility

Benzine en diesel met nieuw label aan de pomp

Maarten Maarten
• Laatste update:
Zowel benzine als diesel krijgen andere labels aan de pomp (foto: Shutterstock)

Vanaf vandaag hebben de diverse soorten benzine en diesel een ander label aan de pomp. Dit wordt ingevoerd op last van de Europese Unie, die in alle landen een uniforme aanduiding van de brandstoffen eist. 

Bepalend zijn het percentage biobrandstof dat is toegevoegd en het octaangetal.

Benzines krijgen een ROND LABEL. Hierin staat E5, E10 of E85, afhankelijk van het percentage biobrandstof. De huidige Euro95 en Euro98 vallen onder het E5-label, hoewel er bij veel pompstations ook E10-95 te koop is. 

Diesels krijgen een VIERKANT LABEL. Hierin staat B7, B10 of XTL. De B staat voor Biodiesel (niet voor Benzine!) en daarna wederom het percentage. XTL is volledig synthetische diesel. 

Alternatieve brandstoffen krijgen een RUITVORMIG LABEL. Daarin staat LPG, CNG, LNG of H2. Hier is voor Nederland dus niets veranderd. Wel voor de Fransen bijvoorbeeld, die altijd spraken van GPL in plaats van LPG.