RAI-onderzoek: reiziger kiest bewuster voor vervoersmiddel

Maarten Maarten
• Laatste update:
Nederlanders zoeken steeds vaker een alternatief voor de auto (foto: Shutterstock)

Meer dan de helft (56 procent) van alle reizigers is de afgelopen drie jaar bewuster gaan kiezen voor het vervoersmiddel dat ze gebruiken. Hoge brandstofkosten (64 procent), gezondheid (46 procent) en milieu en klimaat (35 procent) leidden onder meer tot een groei in het gebruik van de fiets en het OV en tot minder reisbewegingen. Ook werden meer (elektrische) tweewielers verkocht. Dat blijkt uit onderzoek van Direct Research dat in opdracht van RAI Vereniging, een enquête hield onder ruim duizend Nederlanders.

Vooral privéverkeer

Het veranderend keuzegedrag voor transportmiddelen is het vaakst van toepassing op het privéverkeer (48 procent) gevolgd door een combinatie van woonwerk- en privé reizen (32 procent). Reizigers kiezen nu vaker voor de fiets, hebben een (elektrische) fiets, scooter of motor aangeschaft of zijn minder gaan reizen. Ook reist een deel vaker met het OV. Degenen die uit kosten- of klimaat/milieuoverweging een nieuwe auto hebben aangeschaft, kozen daarbij meestal voor een elektrische auto of (plug-in) hybride. Lees hier: Ook de leasebranche zet steeds meer in op elektrische fietsen.

Om mobiliteit betaalbaar te houden, pleit 46 procent van de respondenten ervoor om brandstof goedkoper te maken. Ook wil 43 procent van de respondenten dat het OV wordt gestimuleerd en pleit 40 procent ervoor dat schone en zuinige vervoersmiddelen fiscaal aantrekkelijker worden gemaakt.

Ik constateer dat in het overheidsbeleid nog veel kansen onbenut worden gelaten.Steven van Eijk, voorzitter RAI Vereniging

Snelle transitie

“Reizigers zijn zich steeds bewuster van de impact van reizen op hun omgeving, gezondheid en portemonnee”, constateert Steven van Eijck, voorzitter van RAI Vereniging. “Dit versnelt de transitie naar bewuster keuzegedrag en daarmee naar gezonde mobiliteit. Dat is cruciaal, maar ik constateer ook dat nog veel kansen onbenut worden gelaten. Zo worden vooral elektrische auto’s gestimuleerd  terwijl ook (plug-in) hybride auto’s een grote bijdrage kunnen leveren aan vermindering van de uitstoot. Of kijk juist naar verbreding van de inzet van (elektrische) scooters voor stedelijke mobiliteit, in plaats van het gebruik te ontmoedigen.”

RAI-onderzoek: reiziger kiest bewuster voor vervoersmiddel | Fleet&Mobility

RAI-onderzoek: reiziger kiest bewuster voor vervoersmiddel

Maarten Maarten
• Laatste update:
Nederlanders zoeken steeds vaker een alternatief voor de auto (foto: Shutterstock)

Meer dan de helft (56 procent) van alle reizigers is de afgelopen drie jaar bewuster gaan kiezen voor het vervoersmiddel dat ze gebruiken. Hoge brandstofkosten (64 procent), gezondheid (46 procent) en milieu en klimaat (35 procent) leidden onder meer tot een groei in het gebruik van de fiets en het OV en tot minder reisbewegingen. Ook werden meer (elektrische) tweewielers verkocht. Dat blijkt uit onderzoek van Direct Research dat in opdracht van RAI Vereniging, een enquête hield onder ruim duizend Nederlanders.

Vooral privéverkeer

Het veranderend keuzegedrag voor transportmiddelen is het vaakst van toepassing op het privéverkeer (48 procent) gevolgd door een combinatie van woonwerk- en privé reizen (32 procent). Reizigers kiezen nu vaker voor de fiets, hebben een (elektrische) fiets, scooter of motor aangeschaft of zijn minder gaan reizen. Ook reist een deel vaker met het OV. Degenen die uit kosten- of klimaat/milieuoverweging een nieuwe auto hebben aangeschaft, kozen daarbij meestal voor een elektrische auto of (plug-in) hybride. Lees hier: Ook de leasebranche zet steeds meer in op elektrische fietsen.

Om mobiliteit betaalbaar te houden, pleit 46 procent van de respondenten ervoor om brandstof goedkoper te maken. Ook wil 43 procent van de respondenten dat het OV wordt gestimuleerd en pleit 40 procent ervoor dat schone en zuinige vervoersmiddelen fiscaal aantrekkelijker worden gemaakt.

Ik constateer dat in het overheidsbeleid nog veel kansen onbenut worden gelaten.Steven van Eijk, voorzitter RAI Vereniging

Snelle transitie

“Reizigers zijn zich steeds bewuster van de impact van reizen op hun omgeving, gezondheid en portemonnee”, constateert Steven van Eijck, voorzitter van RAI Vereniging. “Dit versnelt de transitie naar bewuster keuzegedrag en daarmee naar gezonde mobiliteit. Dat is cruciaal, maar ik constateer ook dat nog veel kansen onbenut worden gelaten. Zo worden vooral elektrische auto’s gestimuleerd  terwijl ook (plug-in) hybride auto’s een grote bijdrage kunnen leveren aan vermindering van de uitstoot. Of kijk juist naar verbreding van de inzet van (elektrische) scooters voor stedelijke mobiliteit, in plaats van het gebruik te ontmoedigen.”