RAI Vereniging pleit voor variabele kilometerheffing

Floor Vink Floor Vink
• Laatste update:
De kilometerheffing is al langer een stokpaardje van de RAI Vereniging. (Foto: Shutterstock)

Dat meldt RAI Vereniging in een persbericht. TNO pleit voor een multimodale kilometerheffing.

RAI Vereniging pleit al langer voor betalen naar gebruik, ook in een Mobiliteitsalliantie met zeventien organisaties. Volgens de voorzitter van de branchevereniging, Steven van Eijck, worden zonder het belasten van het gebruik van een auto waarbij de prijs afhankelijk wordt van de CO2-uitstoot, de klimaatdoelen niet gehaald. Een heffing zou bewuster gebruik van de auto stimuleren en het wagenpark versnelt vergroenen. Op de langere termijn moeten volgens RAI Vereniging alle vormen van vervoer op deze manier worden belast.

Belonen en belasten

Het nieuwe kabinet wil de uitstoot van CO2 in 2030 met 49 procent terugbrengen ten opzichte van 1990. Ook heeft het kabinet de ambitie om per 2030 alleen nog de verkoop van nieuwe emissieloze auto’s toe te staan. Volgens Van Eijck zijn deze doelen alleen haalbaar als gewenst gedrag van automobilisten wordt beloond en ongewenst gedrag wordt belast. “Een CO2-heffing op het gebruik van een auto is de enige oplossing”, stelt Van Eijck.

In het verleden is veel onderzoek gedaan naar sturen op gedrag, via invoering van een kilometerheffing met een vast bedrag per kilometer. “Wanneer de prijs variabel wordt gemaakt, door die ook afhankelijk te maken van de CO2-uitstoot van een auto, wordt het klimaatvoordeel groter. Wij gaan nu verder onderzoeken hoeveel die heffing bijdraagt aan de vergroening van het wagenpark en het behalen van de klimaatdoelen.”

Om dit systeem te laten slagen moeten volgens Van Eijck ook de vaste autobelastingen op bezit (mrb en bpm) worden omgezet naar een variabel tarief voor gebruik. Dit tarief bestaat uit een bedrag voor het gebruik van de infrastructuur en een variabel bedrag voor de CO2-uitstoot. Dit heeft ook gevolgen voor de schatkist, omdat zuinigere auto’s goedkoper worden en er minder wordt getankt.

RAI Vereniging pleit voor variabele kilometerheffing | Fleet&Mobility

RAI Vereniging pleit voor variabele kilometerheffing

Floor Vink Floor Vink
• Laatste update:
De kilometerheffing is al langer een stokpaardje van de RAI Vereniging. (Foto: Shutterstock)

Dat meldt RAI Vereniging in een persbericht. TNO pleit voor een multimodale kilometerheffing.

RAI Vereniging pleit al langer voor betalen naar gebruik, ook in een Mobiliteitsalliantie met zeventien organisaties. Volgens de voorzitter van de branchevereniging, Steven van Eijck, worden zonder het belasten van het gebruik van een auto waarbij de prijs afhankelijk wordt van de CO2-uitstoot, de klimaatdoelen niet gehaald. Een heffing zou bewuster gebruik van de auto stimuleren en het wagenpark versnelt vergroenen. Op de langere termijn moeten volgens RAI Vereniging alle vormen van vervoer op deze manier worden belast.

Belonen en belasten

Het nieuwe kabinet wil de uitstoot van CO2 in 2030 met 49 procent terugbrengen ten opzichte van 1990. Ook heeft het kabinet de ambitie om per 2030 alleen nog de verkoop van nieuwe emissieloze auto’s toe te staan. Volgens Van Eijck zijn deze doelen alleen haalbaar als gewenst gedrag van automobilisten wordt beloond en ongewenst gedrag wordt belast. “Een CO2-heffing op het gebruik van een auto is de enige oplossing”, stelt Van Eijck.

In het verleden is veel onderzoek gedaan naar sturen op gedrag, via invoering van een kilometerheffing met een vast bedrag per kilometer. “Wanneer de prijs variabel wordt gemaakt, door die ook afhankelijk te maken van de CO2-uitstoot van een auto, wordt het klimaatvoordeel groter. Wij gaan nu verder onderzoeken hoeveel die heffing bijdraagt aan de vergroening van het wagenpark en het behalen van de klimaatdoelen.”

Om dit systeem te laten slagen moeten volgens Van Eijck ook de vaste autobelastingen op bezit (mrb en bpm) worden omgezet naar een variabel tarief voor gebruik. Dit tarief bestaat uit een bedrag voor het gebruik van de infrastructuur en een variabel bedrag voor de CO2-uitstoot. Dit heeft ook gevolgen voor de schatkist, omdat zuinigere auto’s goedkoper worden en er minder wordt getankt.