ANWB mengt zich in datadebat

Paul van den Bogaard Paul van den Bogaard
• Laatste update:
Foto: ANWB

Uit een peiling door de ANWB onder 10.500 ANWB-panelleden blijkt dat 84 procent van hen wil dat er wetgeving komt om de toegang tot gegevens die auto’s verzamelen te beschermen. Hoewel een meerderheid van de automobilisten er positief tegenover staat om voertuigdata in bepaalde situaties te delen, geven de respondenten wel in meerderheid aan zelf te willen beslissen met wie zij deze data delen.

Positief nieuws voor de autobranche is dat Nederlandse automobilisten de data uit hun auto bij voorkeur delen met hun lokale garage (81%). De ANWB komt op plaats twee met 72 procent. Aanbieders van apps krijgen in 16 procent van de gevallen groen licht voor het delen van autodata.

Lobbyen

Om ervoor te zorgen dat deze regelgeving er komt, ook in Europees verband, willen de ANWB en zusterclubs zoals ADAC in Duitsland het gebruik van autodata onder de aandacht brengen van de consument, politiek en fabrikanten. In navolging van brancheverenigingen als Figiefa, Clepa, Cecra, RAI en Bovag is nu ook de ANWB een lobby gestart in Den Haag en het Europarlement.

Lees meer op Automotive.

ANWB mengt zich in datadebat | Fleet&Mobility

ANWB mengt zich in datadebat

Paul van den Bogaard Paul van den Bogaard
• Laatste update:
Foto: ANWB

Uit een peiling door de ANWB onder 10.500 ANWB-panelleden blijkt dat 84 procent van hen wil dat er wetgeving komt om de toegang tot gegevens die auto’s verzamelen te beschermen. Hoewel een meerderheid van de automobilisten er positief tegenover staat om voertuigdata in bepaalde situaties te delen, geven de respondenten wel in meerderheid aan zelf te willen beslissen met wie zij deze data delen.

Positief nieuws voor de autobranche is dat Nederlandse automobilisten de data uit hun auto bij voorkeur delen met hun lokale garage (81%). De ANWB komt op plaats twee met 72 procent. Aanbieders van apps krijgen in 16 procent van de gevallen groen licht voor het delen van autodata.

Lobbyen

Om ervoor te zorgen dat deze regelgeving er komt, ook in Europees verband, willen de ANWB en zusterclubs zoals ADAC in Duitsland het gebruik van autodata onder de aandacht brengen van de consument, politiek en fabrikanten. In navolging van brancheverenigingen als Figiefa, Clepa, Cecra, RAI en Bovag is nu ook de ANWB een lobby gestart in Den Haag en het Europarlement.

Lees meer op Automotive.