Infrastructuur

Laatste update:

ANWB: ‘Betaalbaarheid van brandstof grootste uitdaging van het moment’

Ook voor de toekomst blijft dit een onzekere factor. (Foto: Shutterstock)

Ondernemers zien de betaalbaarheid van brandstof als de grootste uitdaging in mobiliteit. Dit blijkt uit recent onderzoek van ANWB Zakelijk naar de grootste mobiliteitsuitdagingen voor ondernemers. Daarnaast worden ook het elektrificeren van het wagenpark, de bereikbaarheid van de steden en parkeren in de binnenstad gezien als grote uitdagingen.

In totaal geeft 26 procent van de ondervraagde ondernemers aan dat de grootste uitdaging op het gebied van mobiliteit van het moment de betaalbaarheid van brandstofkosten is. Ook voor de toekomst blijft dit een onzekere factor, ondernemers blijven in veel gevallen afhankelijk van transport. Elektrisch opladen is niet (veel) goedkoper midden in de energiecrisis, aldus ANWB Zakelijk. Uit een onderzoek van Leaseplan kwam echter dat ev’s betaalbaarder zijn dan ooit.

Elektrificatie van het wagenpark

Daarnaast geeft vijftien procent van de ondernemers uit het onderzoek aan dat elektrificatie van het wagenpark de grooste uitdaging is. 

“We zien bijvoorbeeld dat pas 1,1 procent van alle bedrijfsbussen elektrisch zijn,” zegt Patrick van Weert, product manager bij ANWB Zakelijk. “Wij herkennen de uitdagingen die de ondernemers zien ten aanzien van de overgang naar elektrisch rijden. Er rusten precies dezelfde stigma’s op elektrisch rijden als vijf jaar geleden onder consumenten, bijvoorbeeld ten aanzien van de impact op de actieradius en een tekort aan trekkracht. Ook de beschikbaarheid en levertijden spelen een grote rol voor de ondernemer. Maar door de komst van zero emissiezones en milieuzones zal ook de ondernemer verplicht worden om over te stappen.”

Parkeren in binnenstad

Dertien procent van de ondernemers in het onderzoek ziet de bereikbaarheid van steden als grootste uitdaging in de toekomst op het gebied van mobiliteit. Parkeren in de binnenstad wordt ook door dertien procent van de ondernemers als grootste uitdaging gezien. Deze uitdaging heeft te maken met meerdere factoren. Zo zijn dit jaar in veel steden de parkeertarieven verhoogd. Ook is het in de binnensteden vaak druk en daarom lastig om een beschikbare parkeerplaats te vinden.

ANWB: ‘Betaalbaarheid van brandstof grootste uitdaging van het moment’ | Fleet&Mobility

ANWB: ‘Betaalbaarheid van brandstof grootste uitdaging van het moment’

Nienke Eusterbrock Nienke Eusterbrock
• Laatste update:
Ook voor de toekomst blijft dit een onzekere factor. (Foto: Shutterstock)

In totaal geeft 26 procent van de ondervraagde ondernemers aan dat de grootste uitdaging op het gebied van mobiliteit van het moment de betaalbaarheid van brandstofkosten is. Ook voor de toekomst blijft dit een onzekere factor, ondernemers blijven in veel gevallen afhankelijk van transport. Elektrisch opladen is niet (veel) goedkoper midden in de energiecrisis, aldus ANWB Zakelijk. Uit een onderzoek van Leaseplan kwam echter dat ev’s betaalbaarder zijn dan ooit.

Elektrificatie van het wagenpark

Daarnaast geeft vijftien procent van de ondernemers uit het onderzoek aan dat elektrificatie van het wagenpark de grooste uitdaging is. 

“We zien bijvoorbeeld dat pas 1,1 procent van alle bedrijfsbussen elektrisch zijn,” zegt Patrick van Weert, product manager bij ANWB Zakelijk. “Wij herkennen de uitdagingen die de ondernemers zien ten aanzien van de overgang naar elektrisch rijden. Er rusten precies dezelfde stigma’s op elektrisch rijden als vijf jaar geleden onder consumenten, bijvoorbeeld ten aanzien van de impact op de actieradius en een tekort aan trekkracht. Ook de beschikbaarheid en levertijden spelen een grote rol voor de ondernemer. Maar door de komst van zero emissiezones en milieuzones zal ook de ondernemer verplicht worden om over te stappen.”

Parkeren in binnenstad

Dertien procent van de ondernemers in het onderzoek ziet de bereikbaarheid van steden als grootste uitdaging in de toekomst op het gebied van mobiliteit. Parkeren in de binnenstad wordt ook door dertien procent van de ondernemers als grootste uitdaging gezien. Deze uitdaging heeft te maken met meerdere factoren. Zo zijn dit jaar in veel steden de parkeertarieven verhoogd. Ook is het in de binnensteden vaak druk en daarom lastig om een beschikbare parkeerplaats te vinden.