Dekra koopt racebaan om robotauto’s te testen

Sjoerd van der Linden Sjoerd van der Linden
• Laatste update:

Dat meldt Dekra in een persbericht.

Het circuit wordt een centraal onderdeel van een internationaal testnetwerk voor nieuwe technologieën voor communicerende auto’s dat Dekra opzet in Europa en Azië. Op het circuit wil Dekra zich richten op “alle aspecten van autonoom rijden”. Daarmee sluit de van oorsprong Duitse organisatie zich aan bij een groeiende groep onderzoeksinstituten die testfaciliteiten inrichten: onlangs werd in Delft een testomgeving geopend en eerder dit jaar berichtte Fleet&Mobility onder meer over testomgevingen in Brabant en Zuid-Korea.

Complexe scenario’s

Op het circuit zet Dekra naar eigen zeggen Europa’s grootste, onafhankelijke testcentrum voor connected en autonome voertuigen op. “We investeren in wegen en faciliteiten voor het testen van automatische rijfuncties onder allerlei rijomstandigheden, zodat we straks op een flexibele manier zeer complexe scenario’s kunnen nabootsen”, licht Clemens Klinke, lid van de raad van bestuur van de inspectiedienst, toe. “Er komen op het terrein bijvoorbeeld twee stadsroutes, een offroad traject, een snelweggedeelte over het bestaande circuit en enkele grote asfaltoppervlaktes.”

Geïntegreerd

Op 1 november wordt Dekra eigenaar van het circuit; begin 2018 moeten de experimenten met autonoom rijden van start gaan. Op termijn wil Dekra ook de testactiviteiten op het gebied van connectiviteit naar het circuit halen. Die zijn nu nog in het Spaanse Málaga ondergebracht.Volgens Stefan Kölbl, ceo van Dekra, is de combinatie van connectiviteit en automatisering essentieel voor autonoom rijden. Door beide thema’s onder één dak te brengen wil Dekra complete en geïntegreerde dienstverlening bieden aan klanten uit de autosector.

Met het opzetten van het netwerk is ruim 30 miljoen euro gemoeid. Volgens ceo Kölbl zijn automatisering en connectiviteit de trends voor de toekomst in de automotive. “Wij nemen onze ambitie om de veiligheid in de wereld te verbeteren zeer serieus.”

Ook het thuisland van Dekra neemt veiligheidsvraagstukken rond autonoom rijden zeer serieus: eind juni presenteerde een commissie in opdracht van het ministerie van verkeer twintig ethische richtlijnen voor wet- en regelgeving rond autonoom rijden.

Dekra koopt racebaan om robotauto’s te testen | Fleet&Mobility

Dekra koopt racebaan om robotauto’s te testen

Sjoerd van der Linden Sjoerd van der Linden
• Laatste update:

Dat meldt Dekra in een persbericht.

Het circuit wordt een centraal onderdeel van een internationaal testnetwerk voor nieuwe technologieën voor communicerende auto’s dat Dekra opzet in Europa en Azië. Op het circuit wil Dekra zich richten op “alle aspecten van autonoom rijden”. Daarmee sluit de van oorsprong Duitse organisatie zich aan bij een groeiende groep onderzoeksinstituten die testfaciliteiten inrichten: onlangs werd in Delft een testomgeving geopend en eerder dit jaar berichtte Fleet&Mobility onder meer over testomgevingen in Brabant en Zuid-Korea.

Complexe scenario’s

Op het circuit zet Dekra naar eigen zeggen Europa’s grootste, onafhankelijke testcentrum voor connected en autonome voertuigen op. “We investeren in wegen en faciliteiten voor het testen van automatische rijfuncties onder allerlei rijomstandigheden, zodat we straks op een flexibele manier zeer complexe scenario’s kunnen nabootsen”, licht Clemens Klinke, lid van de raad van bestuur van de inspectiedienst, toe. “Er komen op het terrein bijvoorbeeld twee stadsroutes, een offroad traject, een snelweggedeelte over het bestaande circuit en enkele grote asfaltoppervlaktes.”

Geïntegreerd

Op 1 november wordt Dekra eigenaar van het circuit; begin 2018 moeten de experimenten met autonoom rijden van start gaan. Op termijn wil Dekra ook de testactiviteiten op het gebied van connectiviteit naar het circuit halen. Die zijn nu nog in het Spaanse Málaga ondergebracht.Volgens Stefan Kölbl, ceo van Dekra, is de combinatie van connectiviteit en automatisering essentieel voor autonoom rijden. Door beide thema’s onder één dak te brengen wil Dekra complete en geïntegreerde dienstverlening bieden aan klanten uit de autosector.

Met het opzetten van het netwerk is ruim 30 miljoen euro gemoeid. Volgens ceo Kölbl zijn automatisering en connectiviteit de trends voor de toekomst in de automotive. “Wij nemen onze ambitie om de veiligheid in de wereld te verbeteren zeer serieus.”

Ook het thuisland van Dekra neemt veiligheidsvraagstukken rond autonoom rijden zeer serieus: eind juni presenteerde een commissie in opdracht van het ministerie van verkeer twintig ethische richtlijnen voor wet- en regelgeving rond autonoom rijden.